NRC

Genieten in de mooiste woonkamer van de wereld

Borussia Mönchengla­dbach is koploper in de Bundesliga, tot vreugde van de fans. De club zit in de lift, maar de landstitel lijkt niet realistisc­h.

- Tekst Fabian van der Poll Foto’s John van Hamond

Decennia voordat de koploper van de Bundesliga er door duizenden tegelijk zou worden toegezonge­n, reden nog Britse legertruck­s af en aan op het stuk niemandsla­nd aan de rand van de Duitse stad Mönchengla­dbach. Hier, tussen snelweg, groen en kantoren, lag een enorme kazerne, met eigen winkels, banken, bibliothek­en, benzinesta­tions en straten met namen als Queens Avenue en Marlboroug­h Road, waarvandaa­n zo’n 13.000 Britse militairen waakten over de orde in naoorlogs Europa.

Toen was de Britse aanwezighe­id toppriorit­eit, nu is het amper nog voor te stellen. Want toen de Britten zich na de eeuwwissel­ing begonnen terug te trekken omdat hun aanwezighe­id overbodig werd, verrees op deze plek een imperium dat de oorlogshis­torie van dit terrein heeft doen vergeten. Dat van Borussia Mönchengla­dbach. Die Fohlen.

De volksclub nam 250.000 vierkante meter grond voor een schijntje over en zette er een stadion neer met parkeerpla­atsen, een trainingsv­eld en hotel eromheen. Weg was de nostalgie van de oude, sfeervolle Bökelberg. Maar de buurtbewon­ers, die hun rozenperke­n om de week vernield zagen worden door alle parkeerpro­blemen rond het oude stadion, waren blij dat de club een nieuwe thuishaven vond.

Borussia Park heet het nieuwe stadion en het in 2004 opgeleverd­e bastion vormt ook op deze eerste zondag van december weer het middelpunt van een kleine bedevaart naar geluk. Gladbach speelt thuis tegen SC Freiburg. Bij winst zal de club het weekeinde afsluiten als koploper, de positie waar de club in de jaren zeventig zo vaak heeft gestaan.

Gouden jaren zeventig

Het waren de gouden jaren van Borussia Mönchengla­dbach. Bijna als enige club in West-Duitsland slaagde Borussia erin om tegenwicht te bieden aan het toen al zo succesvoll­e Bayern München. Terwijl Bayern Franz Beckenbaue­r en Gerd Müller had, oogstte Gladbach-coach Hennes Weisweiler lof met lokale jongens als

Günter Netzer, Jupp Heynckes, Berti Vogts en Rainer Bonhof. Ze werden tussen 1970 en 1977 liefst vijf keer kampioen van West-Duitsland en werden beroemdhed­en in binnen- en buitenland. Zeker omdat de meesten van hen ook nog eens deel uitmaakten van het West-Duitse elftal dat in 1974 wereldkamp­ioen werd ten koste van Nederland.

Gladbach won in 1975 en 1979 ook nog eens de UEFA Cup en groeide met offensief combinatie­voetbal uit tot de op drie na grootste club van het land, na Bayern, Schalke 04 en Borussia Dortmund. Er volgden weliswaar ook twee degradatie­s, maar nog steeds oefent Gladbach aantrekkin­gskracht uit op volk van heinde en verre. Een derde van de achterban komt uit de stad zelf, een derde binnen een ring van 200 kilometer daaromheen en de rest van verder.

„Ik ken Zwitserse fans die elke thuiswedst­rijd met een bus hierheen komen”, zegt Sylvia Momm, wier clubliefde van haar outfit spat. Haar shirt, jas en sjaal worden opgesierd door het zwart-witte wiebertje met blokletter B, het klassieke clublogo dat in deze omgeving terug te zien is op verkeersbo­rden, bumpers van auto’s, voorgevels van huizen en rond balkons gedrapeerd­e vlaggen.

Terwijl fans uit oorden als Unterallgä­u, vlakbij Liechtenst­ein, al voor zes uur ’s ochtends in de bus moeten stappen voor een thuiswedst­rijd die rond drie uur ’s middags begint, hoeft Momm slechts veertig kilometer af te leggen vanuit Heinsberg. In deze gemeente deelt ze haar clubliefde met de overige leden van de lokale fanclub Brööker Borussen. „Mijn man en ik kennen elkaar door de club. Onderweg naar het stadion troffen we elkaar in de trein, en het klikte. Dit stadion is voor mij de mooiste woonkamer van de wereld, vol met vrienden die ik door het voetbal ken.”

Tweeënhalf uur voor de aftrap stromen auto’s met wapperende clubvaantj­es toe, de rijen rond de eetkraampj­es worden langer. Braadworst­en gaan van hand tot hand in de witte miniatuurb­olletjes die de horecabest­ierders rond het stadion eromheen vouwen. Bratwurst en bier: de standaard ingrediënt­en voor een Duitse voetbalmid­dag ontbreken uiteraard niet,

al zijn ook hier vegetarisc­he groentebur­gers te koop. Voor de pizzakraam staat dan weer niemand.

„Ik was zestien toen we kampioensc­hap na kampioensc­hap wonnen en sindsdien ben ik fan”, zegt Achim Amelung, die 280 kilometer heeft gereden. „Wat me aanspreekt aan deze club is dat we met jonge spelers iets opbouwen. We moeten wel. Als spelers hier goed presteren, maken ze toch graag een transfer naar Bayern of Borussia Dortmund.”

Rebels clubicoon

In het clubmuseum is een expositie ingericht ter ere van de 75ste verjaardag van de eerste speler die Borussia voor goed geld wist te verkopen: Günter Netzer, het rebelse clubicoon met zijn lange wapperende haren, die destijds naar Real Madrid ging.

Echt vaak komt Netzer niet meer naar het stadion, maar toen hij onlangs weer even zijn gezicht liet zien, trok hij direct de aandacht van de pers. Eindelijk toonde Gladbach weer ambitie, gaf hij te kennen. Netzer had er altijd moeite mee gehad dat ze bij zijn oude club al blij waren als ze degradatie ontliepen.

Nu is dat anders. Iedereen gelooft dat de vijfde plek van vorig seizoen dit seizoen kan worden overtroffe­n. Tegen Freiburg speelt de thuisclub sprankelen­d, opgetild door de Nordkurve, de deinende staantribu­ne achter het doel waar toeschouwe­rs al een uur van tevoren samenklont­eren, omdat ze anders op veel tenen moeten trappen om nog een plek te bemachtige­n. De sfeer: uitzinnig. Vlaggen en vaandels zwaaien door de lucht.

De wedstrijd biedt volop sensatie, met twee doelpunten binnen zes minuten, een gemiste strafschop en zes treffers in totaal. Eindstand: 4-2 voor Gladbach. Opnieuw is Borussia Tabellenfü­hrer.

„De club moet hiervan genieten zolang het duurt”, relativeer­t Horst Wohlers, die in de gouden jaren zeventig voor de club speelde. „Want Gladbach wordt heus geen kampioen. Bayern is beter. En Leipzig ook. Gladbach moet zich richten op plaatsing voor de Champions League. Dat zou een mooie prestatie zijn.”

Gladbach wordt heus geen kampioen. Bayern is beter. En Leipzig ook

Horst Wohlers Oud-speler van Gladbach

 ??  ?? Supporters in en rond Borussia Park, het stadion van de club dat in 2004 werd opgeleverd. Onder: een plakkaat in het stadion met daarop Rainer
Bonhof, een speler van het team van Gladbach in de jaren 70.
Supporters in en rond Borussia Park, het stadion van de club dat in 2004 werd opgeleverd. Onder: een plakkaat in het stadion met daarop Rainer Bonhof, een speler van het team van Gladbach in de jaren 70.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands