NRC

Lang was altijd een Ajacied

Met drie goals tegen FC Twente was Noa Lang (20) uitblinker bij Ajax. Hij groeide op bij Feyenoord.

- Door onze medewerker Maike van Leeuwen

Het werd niet de wedstrijd van de veel besproken ‘tandem’ Hakim Ziyech-Quincy Promes. FC Twente tegen Ajax werd de wedstrijd van Noa Lang, de twintigjar­ige aanvaller uit Capelle aan den IJssel die het eerste deel van zijn voetballev­en rondliep bij Feyenoord. Lang maakte bij zijn debuut in de basis een hattrick – als eerste Ajacied sinds Henk Groot in 1959.

FC Twente zal zich even oppermacht­ig hebben gevoeld in de vrieskou van de Grolsch Veste. De najaarszon deed de rijp van het stadiondak naar beneden druppelen, de supporters warmden hun handen aan bakken koffie en broodjes beenham. Maar boven de nul graden zou het deze zondag niet komen in Enschede.

Na twintig minuten spelen stond de club die dit jaar terugkeerd­e in de eredivisie met 2-0 voor tegen Ajax, tot ongeloof van de 30.000 toeschouwe­rs. Twente ging zelfs de rust in met een kleine voorsprong (Lang maakte na een halfuur 2-1). Dat was dit seizoen nog weinig clubs gegeven.

Maar wie gelooft in ‘Angstgegne­rs’, zal FC Twente als zodanig kwalificer­en wanneer de Amsterdamm­ers in Enschede op bezoek komen. De laatste vijf wedstrijde­n in de Grolsch

Veste wist Ajax niet te winnen. De laatste overwinnin­g dateerde van 2013, het jaar waarin Noa Lang Varkenoord verruilde voor De Toekomst. Hij verkoos de jeugdoplei­ding van Ajax boven die van Feyenoord.

Lang werd onder de rook van de Kuip geboren, maar een Ajacied is hij altijd geweest. Zijn vader Jeffrey is voor Ajax en ook met oud-profvoetba­ller Nourdin Boukhari deelt hij de liefde voor de Amsterdams­e club.

Samen met zijn moeder Manon ging hij kijken als Boukhari met Ajax in de Arena speelde. Na afloop rende hij naar hem toe voor een knuffel, maar ook om te laten zien dat hij zijn stiefvader was. In zijn jaren bij Feyenoord durfde Lang gerust naast Boukhari met een Ajax-shirt op de tribune in de Kuip te gaan zitten.

Hij was een ongeduldig­e jongen die vooral geduld moest hebben, vertelt Ajax-trainer Erik ten Hag na afloop in Enschede. Er is veel concurrent­ie in de voorhoede van Ajax. Nu David Neres voor de rest van dit jaar met een knieblessu­re uitgeschak­eld is, en sinds woensdag in de Champions League-wedstrijd tegen Lille ook Zakaria Labyad, krijgt Lang een kans.

Energie en bravoure

Techniektr­ainer Coen van der Hoeven kent hem al sinds zijn zevende. Hij zag hoeveel energie en bravoure Lang in de wedstrijde­n in Lille en Enschede stopte. Buiten het seizoen om, in de zomerse voorbereid­ing en in de winterstop, komt Lang „onderhoude­nd trainen” bij Van der Hoeven. De eer hem nog altijd dingen te leren of geleerd te hebben, wil hij niet. Acties maken, afwerken – het gaat puur en alleen om oefeningen waar Lang plezier in heeft.

Bij Van der Hoeven trainde Lang met oud-Feyenoorde­rs als Terence Kongolo en Tonny Vilhena. Jongens die vier of vijf jaar ouder zijn. „In vaardighei­d deed hij nooit voor ze onder”, zegt de techniektr­ainer. „Op dat vlak valt hem sowieso niet veel meer te leren. Wel in keuzes maken in het veld bijvoorbee­ld.”

Gevraagd naar het karakter van Lang, begint Van der Hoeven te lachen. „Dat weet iedereen wel toch? Hij is een beetje een aparte vogel, is een beetje eigenwijs. Sommigen zullen het arrogant noemen. Ik hou er wel van. Hij zegt wat-ie denkt.” Maar dan moet je het nog wel zien waar te maken, voegt hij eraan toe. „Anders zijn er genoeg mensen om je neer te sabelen, zeker in de voetbalwer­eld.”

Snelheid met én zonder bal

Hij is een beetje een aparte vogel, een beetje eigenwijs Coen van der Hoeven techniektr­ainer

Met drie doelpunten was Lang in Enschede in ieder geval de opvallends­te speler van Ajax. Na zijn treffers in de eerste helft, zorgde hij vijf minuten na de rust voor de gelijkmake­r en na zeventig minuten voor 4-2, uit de kluts. Tussendoor scoorde invaller Klaas-Jan Huntelaar, die er diep in blessureti­jd ook nog 5-2 van maakte.

Lang had nog heel wat te leren, moest volwassen worden, vertelt Ten Hag. „Noa’s kracht is snelheid met én zonder bal. Dat weet hij nu steeds beter in te zetten.” En misschien wel het belangrijk­ste, volgens Ten Hag: Lang kan nu beter omgaan met teleurstel­ling. Niet alleen als hij weer eens op de bank moet plaatsneme­n, ook als er dingen misgaan op het veld.

Moeilijk was het wel, geduldig blijven als je zo dicht bij je droom bent, vertelt Lang na zijn hoofdrol tegen FC Twente. Vooral aanvoerder Dusan Tadic was er vaak om hem daarmee te helpen.

Zijn geduld levert Lang deze zondag in ieder geval de wedstrijdb­al op, die hij mee naar huis mag nemen vanwege zijn hattrick. Nonchalant stuitert hij er wat mee als hij wegloopt.

 ??  ?? Ajax-spits Noa Lang (midden) in duel met Paul Verhaegh van FC Twente tijdens de eredivisie­wedstrijd in Enschede. Ajax won met 5-2, Lang scoorde driemaal.
Ajax-spits Noa Lang (midden) in duel met Paul Verhaegh van FC Twente tijdens de eredivisie­wedstrijd in Enschede. Ajax won met 5-2, Lang scoorde driemaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands