NRC

Duurzame PEF-fabriek wordt nu een fabriekje

- Guus Ritzen

Chemiebedr­ijf Avantium ging in 2017 naar de beurs met een belofte. De tientallen miljoenen die het met de notering aan het Damrak wilde ophalen, zou het steken in een bioplastic­fabriek. Samen met de veel grotere Duitse broer BASF zou Avantium die neerzetten in de haven van Antwerpen.

Beleggers stapten in op die belofte. Niet verwonderl­ijk: Avantium heeft een veelbelove­nde techniek in handen voor het ontwikkele­n van PEF-flessen, een milieuvrie­ndelijke variant op de PET-fles. Bij Avantium is de kunststof niet gemaakt van aardolie, maar van natuurlijk­e suikers als houtsnippe­rs. Daar kun je mee thuiskomen in tijden dat beleggers zoeken naar vergroenin­g van hun aandelenpo­rtefeuille. De PEF-flessen zouden in 2021 massaal van de band komen rollen in Antwerpen.

De realiteit bleek moeilijker te vangen dan de prospectus deed vermoeden. Driekwart jaar na de beursgang kwam klap nummer één: het PEF-flessenpro­ject liep twee jaar vertraging op. Een jaar later volgde nummer twee: BASF stapte uit het hele initiatief. De beurskoers is duidelijk over wat beleggers daarvan vonden. Toen de gong in maart 2017 sloeg, was de introducti­eprijs 11 euro. Nu kabbelt de koers rond de 3 euro.

Het vertrek van chemiereus BASF heeft het Amsterdams­e bedrijf veel pijn gedaan, weet Reginald Watson, die het aandeel Avantium volgt voor ING. „De samenwerki­ng met BASF was voor beleggers een signaal dat de technologi­e van Avantium werkte, en dat die fabriek in Antwerpen er echt zou komen.” Toen de Duitsers niet verder wilden, kwamen de vragen. „Wat weet BASF wat wij niet weten?”

Volgens Watson was niet de technologi­e het probleem, maar botsende bedrijfscu­lturen. „BASF is een ouder, behoorlijk bureaucrat­isch bedrijf. Avantium is klein, wendbaar: meer een start-up.” BASF dacht in decennia, Avantium in maanden. De Amsterdamm­ers wilden de PEFflessen al eerder naar de markt brengen, ook al was de technologi­e van het productiep­roces nog niet waar die zijn moest. De Duitsers wilden het productiep­roces eerst perfection­eren. Topman van Avantium Tom van Aken heeft eerder in gesprekken met analisten inderdaad gezegd dat zijn bedrijf botste met BASF over „het pad naar commercial­isering”.

De breuk is terug te zien in Avantiums cijfers. Uit het halfjaarra­pport bleek dat van de 110 miljoen euro die het bij de beursgang ophaalde, nog 53 miljoen euro over is. BASF uitkopen kostte de Amsterdamm­ers 17,4 miljoen euro.

Het is nog steeds de bedoeling dat de beloofde fabriek er komt, benadrukte Avantium eerder dit jaar – al is de locatie onduidelij­k. Wel wordt de fabriek met een productie van 5.000 ton bioplastic per jaar tien keer zo klein als wat met BASF beoogd was. Kosten: 150 miljoen euro.

Dat bedrag baart Wim Hoste van KBC Securities zorgen. Hij omschrijft Avantium

De Amsterdamm­ers wilden al naar markt met PEF-fles, de Duitsers eisten eerst perfectie

als een „belegging met een groot risico”. Hoste: „Ik heb mijn bedenkinge­n of het gaat lukken dat bedrag op te halen.”

Het bedrijf zelf wil 35 miljoen inleggen, 35 miljoen wil het van (nog te vinden) partners, 50 miljoen uit subsidies en giften, en de rest uit leningen. Hoste: „Veel onzekerhed­en. En dan wordt die fabriek ook nog eens een stuk kleiner.”

Avantiums plan is de licenties voor de productie van PEF-flessen te verkopen aan grotere bedrijven. Maar dan moet de technologi­e wel geschikt zijn voor het maken van honderddui­zenden tonnen bioplastic per jaar. Wie zegt dat de technologi­e voor fabricage van 5.000 ton plastic ook werkt voor zulke aantallen?

Watson van ING is positiever gestemd. De technologi­e van Avantium stáát, zegt hij. De analist verwacht dat als het bedrijf subsidies weet binnen te halen, er ook nieuwe partners zullen instappen. „De wereld is op zoek naar duurzaam plastic. Dus mensen gaan die gok wel nemen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands