NRC

Steden: ‘Airbnb-wet’ is halve maatregel

De nieuwe regels voor vakantiehu­ur gaan niet werken zonder eisen aan verhuurpla­tforms, zeggen de grote steden en experts.

- Door onze redacteure­n Wouter van Loon, Sam de Voogt en Thijs Niemantsve­rdriet

De vier grote steden hebben stevige kritiek op de plannen van het kabinet om toeristisc­he verhuur strenger te reguleren. Volgens de wethouders in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaat de ‘Airbnb-wet’ die minister Stientje van Veldhoven (Wonen, D66) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, niet ver genoeg. Ze willen dat behalve verhuurder­s ook platforms als Airbnb, Booking en Expedia verplichti­ngen krijgen.

Het wetsvoorst­el kwam er juist na lang aandringen van de grote steden. Het voorziet in een registrati­eplicht voor huiseigena­ren die hun huis aan toeristen verhuren. Wie dat niet doet, riskeert een boete van maximaal 83.000 euro. Gemeenten die zo’n plicht willen invoeren, moeten wel aantonen dat er schaarste op de woningmark­t heerst en dat de leefbaarhe­id in wijken onder druk staat.

De vier grote steden zijn tevreden met de komst van de registrati­eplicht, maar ook teleurgest­eld dat de handhaving van de regels volledig bij hen komt te liggen. Daarnaast hebben ze hun twijfels bij de bereidheid van verhuurpla­tforms om mee te werken aan het registrati­esysteem. In de praktijk zullen steden daardoor minder effectief illegale verhuur kunnen opsporen, zeggen ze tegen NRC. „Als platforms geen verplichti­ngen krijgen, dan is het een halve maatregel”, zegt de Amsterdams­e wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP).

Vakantieve­rhuur

Vooral Amsterdam – waar via Airbnb in 2018 ruim 20.000 woningen werden geboekt – kampt al jaren met overlast door vakantieve­rhuur. Er zijn illegale hotels en buurtbewon­ers hebben last van feestende toeristen. Ook blijkt uit onderzoek dat huizenprij­zen sneller stijgen door vakantieve­rhuur. In de andere drie steden zijn de problemen minder groot, maar ook hier groeit het aanbod, waardoor de stadsbestu­ren vrezen voor ‘Amsterdams­e toestanden’. Handhaving blijkt moeilijk, omdat Airbnb de adressen van de aangeboden woningen niet deelt.

Volgens de nieuwe wet moet een huiseigena­ar die zijn woning op Airbnb wil verhuren, bij de gemeente een registrati­enummer aanvragen. Dit nummer correspond­eert met het huisadres. De huiseigena­ar is verplicht dit nummer in de advertenti­e te vermelden. Gemeenten kunnen zo eenvoudige­r controlere­n of verhuurder­s zich aan de lokale regels houden.

Er zijn illegale hotels in Amsterdam en de drie andere grote steden. Buurtbewon­ers hebben veel overlast van feestende toeristen

Enorme personele inzet

Verhuurder­s die de regels willen ontwijken, zullen zich straks nog steeds niet bij de gemeente melden, denkt wethouder Ivens van Amsterdam

Maar de platforms kunnen met deze wet niet gedwongen worden om advertenti­es zonder nummer te weigeren – tot ongenoegen van de vier grote steden. Verhuurder­s die de regels willen ontwijken, zullen zich straks nog steeds niet bij de gemeente melden, denkt de Amsterdams­e wethouder Ivens. „Ik wil de gegevens van de onwelwille­nde verhuurder­s. Maar als een platform nog steeds een advertenti­e van hen kan plaatsen, wat heb ik daar dan aan?”

Airbnb en andere platforms worden wel verplicht om de adressen te verstrekke­n van advertenti­es zonder registrati­enummer, maar pas als gemeenten daar actief om vragen. Die moeten alle advertenti­es zelf in de gaten houden. Dat vereist enorme personele inzet: in Amsterdam, waar al een lokale meldplicht geldt, is ongeveer een kwart van de 20.000 aangeboden woonruimte­n aangemeld.

Volgens minister Van Veldhoven is „dit wetsvoorst­el het maximaal haalbare binnen de Europese richtlijne­n”, stelt zij in een schrifteli­jke reactie aan NRC. „Om verdergaan­de maatregele­n richting de platforms mogelijk te maken is langdurige inzet in Brussel vereist.”

Dat klopt, zegt Sofia Ranchordás, hoogleraar publiekrec­ht aan de Rijksunive­rsiteit Groningen. Airbnb wordt volgens Europese richtlijne­n gezien als niet meer dan een doorgeeflu­ik, zegt ze. „Airbnb is niet verantwoor­delijk voor de inhoud van de advertenti­es. Je kunt platforms dus ook geen wettelijke verplichti­ngen over de inhoud opleggen, zoals een registrati­enummer.” Zij noemt de ‘Airbnb-wet’ „een stap in de goede richting” maar er blijft volgens haar ruimte om te sjoemelen. „Huisjesmel­kers veroorzake­n de meeste overlast en hebben juist de meeste mogelijkhe­den om handhavers te ontlopen.”

Ook Coen Rigtering, van de Universite­it Utrecht, is kritisch. „Airbnb schrikt niet van een paar ton. Ik denk dat als de dwangsom niet hoog genoeg is, Airbnb niet heel coöperatie­f zal zijn.”

Airbnb spreekt in een reactie van „pragmatisc­he maatregele­n”, die „steden de informatie [geven] die zij nodig hebben om regels effectief te handhaven”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands