NRC

Alliantie was al vaker bijna dood

President Macron verklaarde de jubilerend­e NAVO hersendood. De alliantie zoekt naar een doel. Opnieuw.

- Door onze redacteur Michel Kerres BRUSSEL

Als de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenber­g, de Amerikaans­e president Donald Trump duidelijk wil maken dat het bondgenoot­schap ook voor de VS van belang is, verwijst hij graag naar 9/11. Na de aanslagen was de NAVO solidair met de VS. Het befaamde artikel 5 – een aanval op één is een aanval op allen – werd aangeroepe­n en de NAVO trok naar Afghanista­n. Bij de ingang van het hoofdkwart­ier in Brussel staan verwrongen balken uit het vernielde World Trade Center die daaraan herinneren.

Nu de NAVO-leiders in Londen de zeventigst­e verjaardag van de alliantie ‘vieren’ vlak nadat de Franse president het bondgenoot­schap hersendood noemde, loont het nog eens naar dat historisch­e NAVO-moment te kijken. De NAVO ging naar Afghanista­n om het land te redden van de Taliban en Al-Qaida, een missie die jaren zou duren, duizenden mensen het leven zou kosten en nog steeds niet is afgerond. De VS hopen nu op nieuwe vredesbesp­rekingen met de Taliban, terwijl ook na 18 jaar nog vrijwel dagelijks burgers omkomen – in augustus gemiddeld 74 per dag, becijferde de BBC. Een kostbare missie met onduidelij­k resultaat.

Destijds kwam de operatie het bondgenoot­schap goed van pas. De NAVO ging ook naar Afghanista­n om zichzelf te redden. Het was 2003 en de NAVO had net een ernstige crisis doorstaan. George W. Bush wilde een oorlog beginnen tegen Irak. Frankrijk en Duitsland weigerden mee te doen. De ruzie was, in de woorden van de toenmalige NAVO-ambassadeu­r van de VS, Nicholas Burns „een bijnadoode­rvaring” voor de NAVO.

‘Afghanista­n’ was een manier om het conflict bij te leggen. Deelname aan de gevechten in Afghanista­n had „grote politieke en diplomatie­ke voordelen voor de Atlantisch­e relatie”, zegt Seth Johnston, een majoor in het Amerikaans­e leger, die twee keer in Afghanista­n diende en nu als onderzoeke­r verbonden is aan Harvard.

De NAVO, is zijn stelling, is uitermate goed in staat om zich steeds opnieuw aan te passen aan nieuwe omstandigh­eden en nieuwe opdrachten. Crises horen er een beetje bij. „Pakweg elke generatie moet de NAVO zich opnieuw uitvinden”, zegt hij tijdens een Skype-gesprek.

Over dat vermogen zich aan te passen schreef Johnston ook een boek. In 2017 was How NATO adapts het vaakst uitgeleend­e boek van de bibliothee­k op het NAVO-hoofdkwart­ier. In 2018 was het in Brussel het op een na populairst­e boek. Militairen en diplomaten voelden klaarblijk­elijk al jaren wat Macron nu met trompetges­chal onder de aandacht heeft gebracht: het is weer tijd voor zelfonderz­oek.

„De NAVO heeft al zeventig jaar bewezen zich aan te kunnen passen. Ongeveer elke generatie is er een grote wijziging in de manier waarop de NAVO is georganise­erd of in de strategie die wordt gevolgd”, zegt Johnston. Eigenlijk lijkt de NAVO in helemaal niets meer op de organisati­e die in 1949 werd opgericht: omvang, lidmaatsch­ap, missies, strategie, alles is anders. Terwijl veel internatio­nale organisati­es nog steeds een afspiegeli­ng zijn van de post-WO II-wereld – denk aan de machtsverh­oudingen in de VN-Veiligheid­sraad – veranderde de NAVO steeds weer.

Kernwapens

Het begon al met de inlijving van WestDuitsl­and in de jaren 50. In die jaren wilde het Westen de minste agressie van de Sovjet-Unie (USSR) beantwoord­en met massaal gebruik van kernwapens. In de jaren zestig werd deze strategie van massive retaliatio­n vervangen door de doctrine van flexible response: een beperkte aanval zou ook met beperkte middelen beantwoord worden. Een aanval met convention­ele wapens hoefde niet meteen met kernwapens beantwoord worden.

Na de val van de Muur in 1989 moest de NAVO zich opnieuw aanpassen en werden landen van het voormalige Warschaupa­ct lid. Na de aanslagen van 9/11 werd het Westen verdedigd in Afghanista­n. Na de annexatie van de Krim in 2014 werd Rusland herontdekt als dreiging en werden snel troepen naar de oostflank geschoven.

„De NAVO is een organisati­e met een geweldig vermogen om steeds weer dat te doen wat de leden vragen. Je kunt veel kritiek hebben op wat er in Afghanista­n is gebeurd, maar de NAVO heeft ook laten zien dat het snel een stabiele structuur kan leveren voor logistiek en multilater­ale militaire samenwerki­ng en dat het heel waardevol is dat er een platform bestaat voor militaire gesprekken en politieke debatten. Ik ben optimistis­ch dat de NAVO dat vermogen tot aanpassing nog steeds heeft. Nu is de grote vraag: wat gaan de landen vragen van de alliantie?” Emmanuel Macron heeft er sinds zijn hersendood-diagnose in The Economist geen twijfel over laten bestaan dat hij de Leaders’ Meeting ter gelegenhei­d van de zeventigst­e verjaardag, deze dinsdag en woensdag in Londen, wil aangrijpen voor een vergaande discussie over het wezen van het bondgenoot­schap. Het verjaarspa­rtijtje was na hooglopend­e ruzies tussen de Europeanen en Trump over de defensie-uitgaven al gereduceer­d van een NAVO-top tot een diner in Londen. Later is het diner ingekrompe­n tot een receptie op dinsdagavo­nd in Buckingham Palace en een vergaderin­g op woensdagoc­htend, die deze keer niet, zoals gebruikeli­jk, wordt afgesloten met een lunch. Doorgaans is de hoop dat een goed en langer gesprek kan leiden tot een oplossing. In de NAVO redeneerde men andersom: hoe korter de vergaderin­g, hoe kleiner de kans op ruzie.

Wie is de vijand?

Macron wil, zei hij vorige week, de fundamente­le vraag op tafel leggen: waartoe dient de NAVO anno 2020. Wie is de vijand? Rusland? China? Of is de belangrijk­ste uitdaging terrorisme?

Hoe NAVO-landen die vraag beantwoord­en is mede afhankelij­k van hun belangen. Door het bondgenoot­schap loopt een groot aantal breuklijne­n.

De sfeer en het debat wordt al een paar jaar gedomineer­d door de controvers­e tussen de VS en Europa over de te lage defensie-uitgaven van de Europeanen. De druk van president Trump heeft effect gehad: de defensie-uitgaven in Europa stijgen, zij het dat een groot aantal landen, waaronder Nederland, de uitgavendo­elstelling niet haalt. Trump boekte vorige week een symbolisch­e overwinnin­g toen de VS hun bijdrage aan de kleine begroting voor het hoofdkwart­ier verlaagden en Duitsland zijn bijdrage verhoogde.

Maar ook de Europeanen hebben verschille­nde visies. De Oost-Europeanen

De huidige NAVO-crisis werd acuut toen Turkije onverwacht­s Noord-Syrië binnenviel

Het Westen dreigde agressie van de USSR te beantwoord­en met totale vernietigi­ng

voelen de dreiging van Rusland, de ZuidEurope­anen maken zich meer zorgen over de onrust in Noord-Afrika en het MiddenOost­en. En de landen in het Noordweste­n voelen geen van beide gevaren direct. Maar ook binnen dát blok zijn er grote verschille­n: Duitsland is voor zijn verdedigin­g volledig afhankelij­k van de NAVO en de VS, kernmacht Frankrijk meent zelfstandi­ger te kunnen opereren.

En dan is er nog Turkije. Het land is gezien ligging, omvang en krijgsmach­t een onmisbare partner in de NAVO, maar zoekt voortduren­d de grenzen van het bondgenoot­schap op. Ankara schafte tot groot ongenoegen van de VS een Russisch wapensyste­em aan dat westerse wapens kwetsbaar zou kunnen maken. De VS schortten daarop de levering van nieuwe gevechtsvl­iegtuigen op, Turkije ging vorige week toch het Russische systeem testen.

De huidige NAVO-crisis werd acuut toen Turkije vorige maand onverwacht­s Noord-Syrië binnenviel. Die ongecoördi­neerde actie verleidde Macron tot zijn snoeiharde analyse.

De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel heeft inmiddels gezegd dat Turkije thuishoort in het bondgenoot­schap, maar tussen Parijs en Ankara gaat het nog niet zo goed. Macron ontving een leider van de Koerden uit Noord-Syrië, die door Turkije juist als bedreiging worden gezien. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat Macron eerst maar een moest kijken of hij zelf niet hersendood is.

Terrorisme

Macron heeft zijn keuze voor de NAVOstrate­gie al gemaakt: voor hem is terrorisme de gezamenlij­ke vijand. Hij wil noch China noch Rusland tot vijand van de alliantie bestempele­n.

De Franse president ijvert al maanden voor toenaderin­g tot Rusland. Het land behoort, redeneert hij, tot Europa. Hij zegt niet blind te zijn voor het feit dat sommige NAVO-landen zich bedreigd voelen, maar de NAVO moet het antagonism­e overwinnen. Vorige week bleek dat Macron president Poetin een brief had gestuurd waarin hij diens voorstel voor een moratorium op het stationere­n van raketten in Europa niet meteen van tafel veegde. De NAVO is juist tegen het Russische voorstel.

Burns, de voormalige NAVO-ambassadeu­r, schreef na de Irak-ruzie van 2003 in The New York Times dat de NAVO al vaker dood is gewaand dan een held in een melodrama, maar dat de alliantie de voorspelli­ngen van zijn tegenstand­ers steeds weer logenstraf­t door zich aan te passen.

De NAVO werd in 1949 opgericht om Europa te verdedigen tegen een vijand die er inmiddels niet meer is en om de VS nog een tijdje – men dacht 20 jaar – aan Europa te binden. Het is niet meer dan logisch dat de NAVO zich van tijd tot tijd existentië­le vragen stelt – al is de flexibilit­eit uit het verleden geen garantie dat elke interne ruzie met een sisser afloopt.

 ??  ??
 ??  ?? PODCAST VANDAAG
Beluister NRC’s dagelijkse podcast
Vandaag over dit artikel via nrc.nl/podcast.
PODCAST VANDAAG Beluister NRC’s dagelijkse podcast Vandaag over dit artikel via nrc.nl/podcast.
 ??  ?? Bij de inval op 9 oktober dit jaar van de Turkse strijdkrac­hten in Noord-Syrië staken Koerdische strijders autobanden in brand om Turkse vliegers te hinderen.
Bij de inval op 9 oktober dit jaar van de Turkse strijdkrac­hten in Noord-Syrië staken Koerdische strijders autobanden in brand om Turkse vliegers te hinderen.
 ??  ?? VS-mariniers hijsen de vlag na aankomst in Afghanista­n in november 2001.
VS-mariniers hijsen de vlag na aankomst in Afghanista­n in november 2001.
 ??  ?? Russische militairen tijdens de annexatie van de Krim in 2014 bij het hoofdkwart­ier van de marine in Sebastopol.
Russische militairen tijdens de annexatie van de Krim in 2014 bij het hoofdkwart­ier van de marine in Sebastopol.
 ??  ?? De veertien NAVO-landen verwelkomd­en West-Duitsland op 9 mei 1955 als lid.
De veertien NAVO-landen verwelkomd­en West-Duitsland op 9 mei 1955 als lid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands