NRC

Als Rutte III telkens dezelfde fout begaat

- Tom-Jan Meeus

Je hoort er niemand meer over, zeker 50Plus niet, maar Henk Krol maakte een maandje of tien geleden nog een samenwerki­ng met de partij van de Haagse politicus Richard de Mos bekend. De twee zinspeelde­n zelfs op een gezamenlij­ke lijst voor de Tweede Kamerverki­ezingen. Maar sinds De Mos en een collega-wethouder worden verdacht van corruptie, en de rijksreche­rche bij een partijfina­ncier van De Mos een vuurwapen met munitie aantrof, is het misschien ook logisch dat ze bij de ouderenpar­tij even een ommetje maken.

Wat me interessee­rt: waarom spreekt geen politicus Krol aan op zijn beoordelin­gsvermogen? Je kunt redeneren dat dit onzuiver is – guilt by associatio­n. Je kunt ook zeggen dat juist de intuïtie van politici van belang is.

Maar ik vermoed dat er iets anders speelt. Als je met politici, bijvoorbee­ld binnen de coalitie, doorpraat over hun electorale kansen, valt op hoe gelaten ze zijn. Ze vertellen je dat kiezers geen verband leggen tussen prestaties (of fouten) en partijkeuz­e. Kiezers beoordelen de idealen en plannen van een partij. Zij kijken vooral vooruit.

En dus zeggen politici: kiezers beginnen straks niet over vergissing­en – maar over verlangens.

TMaar waarom vraagt geen politicus naar het partnersch­ap van 50Plus en Richard de Mos?

och zie je juist nu, net als vorig najaar, de tekortkomi­ng van die redenering. Nadat Buma (CDA) zomer 2018 het gevaar agendeerde dat de klimaatpla­nnen voor gewone mensen onbetaalba­ar waren, gaf dat Baudet zuurstof om in maart de Statenverk­iezingen te winnen.

En nu het kabinet al een half jaar tobt over structuree­l beleid voor stikstofre­ductie, en bewindslie­den steun aan protestere­nde boeren en bouwers gaven, zie je dat Wilders en Baudet opnieuw een virtuele opmars maken. In de Peilingwij­zer staan ze samen op ruim dertig zetels: als uitslag zou het voor nationalis­tisch rechts een record zijn.

Het stramien is dus helder. Wanneer coalitiepo­litici van binnenuit ongemak uiten over mogelijke gevolgen van eigen beleid, geven ze oppositiep­artijen vleugels. En als dat vervolgens tot maanden uitstel leidt – zie klimaat, zie stikstof – gebeurt exact het omgekeerde van wat zoveel coalitiepo­litici denken: hun niet-presteren draagt wel degelijk bij aan de malaise van de coalitie of althans coalitiepa­rtijen.

Dus het is mooi als coalitiepo­litici later nieuwe plannen en vergezicht­en willen uitdragen. Maar dat maakt pas kans als ze over stikstof, net als eerder over klimaat, schappelij­ke keuzes en helder beleid vaststelle­n. En misschien een beetje opschieten. Anders staan Wilders en Baudet straks al een straatleng­te voor als zij nog aan hun nieuwe verhaal moeten beginnen. Dus eerst beoordelin­gsvermogen graag, dan presteren – en pas daarna, misschien, vooruit kijken. Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Lotfi El Hamidi.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands