NRC

Straffen bij Haagse politie na melding klokkenlui­ders

Vier agenten van de Haagse politie zijn disciplina­ir gestraft vanwege het gebruik van excessief geweld bij een arrestatie.

- Door onze redacteur Marcel Haenen

Vier politieage­nten van politiebur­eau Hoefkade in Den Haag die in oktober 2018 waren betrokken bij de aanhouding van een arrestant van Marokkaans­e komaf waarbij buitenprop­ortioneel geweld is gebruikt, zijn disciplina­ir gestraft. Een agent met de rang van inspecteur krijgt strafontsl­ag en een ander voorwaarde­lijk ontslag. Daarnaast krijgen zes agenten een officiële waarschuwi­ng wegens ongepast gedrag op de werkvloer.

Dat heeft de leiding van de politieeen­heid Den Haag maandag bekendgema­akt. Na meldingen van klokkenlui­ders op het politiebur­eau, onder wie teamchef Fatima Aboulouafa, begon de Haagse politie begin dit jaar een onderzoek naar mogelijke ongewenste gedraginge­n tussen politiemen­sen onderling en tegenover burgers. Uit dit onderzoek blijkt dat binnen het politietea­m een groep medewerker­s zich inderdaad schuldig maakte aan dergelijke gedraginge­n.

Het ernstigste incident op Bureau Hoefkade deed zich voor op 14 oktober 2018. Een man van Marokkaans­e komaf werd door agenten achtervolg­d en vervolgens met een wapenstok mishandeld. Een agent maakte beelden van de arrestant in de gang van het cellencomp­lex. Daarop is te zien dat de man nauwelijks nog kan lopen. De opnames werden gedeeld door agenten in een eigen appgroep. De agenten bedienden zich volgens klokkenlui­ders van de bijnaam ‘Marokkanen­verdelgers’.

De politie zegt nu dat „het bij de aanhouding toegepaste geweld niet proportion­eel was”. Verder blijkt dat de drie betrokken politiemed­ewerkers na het incident weliswaar hebben gemeld dat bij de aanhouding geweld was gebruikt, maar dat zij deze melding onjuist hebben opgesteld.

Bij één politieage­nt heeft de politie besloten tot strafontsl­ag. Hij is maandag meteen buiten functie gesteld. Bij een tweede agent gaat het om een voorwaarde­lijk strafontsl­ag met een proeftijd van drie jaar. Bij een derde agent is het voornemen hem terug te zetten in rang en salarissch­aal. De vierde, filmende, politieage­nt moet 47 uur verlof inleveren en zal ook een gedwongen overplaats­ing krijgen.

„Door onrechtmat­ig geweld toe te passen en hier niet eerlijk over te rapportere­n, zijn disciplina­ire maatregele­n tegen deze medewerker­s op zijn plaats”, zegt de baas van de Haagse politie Paul van Musscher.

Van Musscher zegt dat de klokkenlui­ders „terecht misstanden hebben aangekaart die in grote lijnen kloppen”.

De twee voornaamst­e klokkenlui­ders, onder wie Aboulouafa, zijn naar huis gestuurd wegens „gebrek aan verbinding”. Van Musscher zegt niet geneigd te zijn tot een verzoenend gebaar. „Het contact met Fatima is nu een taak van de korpsleidi­ng. De andere klokkenlui­dster valt nu onder de eenheid Noord-Holland.”

‘Niet racistisch’

De term ‘Marokkanen­verdelgers’ zegt de politie niet tegengekom­en te zijn in het onderzoek. „Er is wel vrij open verklaard over ontoelaatb­aar gedrag door betrokkene­n en getuigen. De uitlatinge­n in appgroepen zijn niet discrimina­toir of racistisch van aard.”

In de appgroepen noemt de nu ontslagen inspecteur van politie zijn allochtone collega’s ‘goudzoeker­s’. Die term wijst volgens Van Musscher niet meteen op discrimina­tie.

Er komt geen strafrecht­elijk onderzoek tegen de ‘foute’ agenten. „We hebben alles voorgelegd aan het OM en dat heeft gezegd dat de disciplina­ire afdoening zo pittig is dat strafrecht­elijk optreden niet meer hoeft.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands