NRC

Opstandige Irakezen krijgen hun nieuws nu via de krant Tuktuk

Omdat internet ontoeganke­lijk is door staatsingr­ijpen, duiken er weer kranten op in Bagdad. „Dit is heel nuttig.”

- Door onze redacteur Gert Van Langendonc­k BAGDAD

In een van de vele tenten rond het Tahrirplei­n in Bagdad zit de 21-jarige Sajad tussen de dekens en matrassen in de laatste editie van Tuktuk te lezen. „Het is heel goed,” zegt hij. „Tuktuk vertelt de naakte waarheid over wat hier gebeurt, niet de propaganda die je via de officiële media krijgt.”

Tuktuk is de eerste onafhankel­ijke krant die werd geboren uit het straatprot­est dat op 1 oktober losbarstte tegen corruptie en wanbeheer, en tegen de sektarisch­e politici die sinds 2003 Irak besturen. Inmiddels worden er vier onafhankel­ijke kranten verspreid op het Tahrirplei­n.

De naam Tuktuk verwijst naar de driewieler­s die het gezicht van de Iraakse opstand zijn geworden. „Het is een eerbetoon aan de tuktukchau­ffeurs die dag in dag uit gewonden afvoeren van de frontlijn naar de ziekenhuiz­en met gevaar voor eigen leven”, zegt Ahmed al-Sheikh Majed, de 28-jarige hoofdredac­teur van Tuktuk in een literair café in de Karadawijk van Bagdad.

„Maar de tuktuk staat ook voor de lamentabel­e economisch­e situatie in Irak. Een tuktuk is iets voor arme landen; in een olierijk land als Irak zou hij niet mogen bestaan. En Tuktuk zegt ook dat dit een krant van de mensen is, niet van een of andere politieke partij.”

Dat de Iraakse journalist­en teruggrijp­en naar ouderwets papier in plaats van internet, heeft een goede reden. Toen op 1 oktober de mensen in Bagdad massaal op straat kwamen tegen corruptie en wanbeheer, was de reactie van de staat om internet af te sluiten. Het is een maatregel die regimes wel vaker hanteren. Het gebeurde in Egypte in 2011, en opnieuw in Soedan eerder dit jaar. In beide gevallen viel het regime toen toch.

„De Iraakse staat wilde niet dat de wereld zag hoe sluipschut­ters ongewapend­e betogers doodschote­n”, zegt Sheikh Majed. „Maar zij wilden het ook moeilijker maken voor de mensen om met elkaar in contact te zijn.”

27.000 exemplaren

Tuktuk ontstond hier in dit café. Sheikh Majed was een artikel aan het tikken over waarom Iran zo gekant is tegen de protesten hier en in Libanon. „Ik vroeg mij af hoe ik het bij de mensen ging krijgen. Ik heb toen een vriend gebeld die een drukpers heeft. Hij was onmiddelli­jk bereid om gratis mee te werken.” De krant wordt nu overeind gehouden door vrijwillig­ers en via fondsenwer­ving.

Sindsdien zijn 27.000 exemplaren gedrukt: negen edities met telkens een oplage van drieduizen­d. Het eerste nummer verscheen op 4 november, het laatste nummer dateert van vorige week donderdag, de dag voor premier Abdul Mahdi het ontslag van zijn regering aanbood.

Eén artikel in het laatste nummer stelt de vooruitzie­nde vraag : „Zal Abdul Mahdi opgeofferd worden om de schade te beperken?” Een ander gaat over betogers in de zuidelijke stad Basra die een weg blokkeren met de lijkkisten van hun doodgescho­ten kameraden. Een derde artikel vraagt waarom de soennieten en de Koerden zich nog niet bij het voornameli­jk sjiitisch straatprot­est hebben aangeslote­n.

De laatste dagen heeft internet gewoon gewerkt in Irak, zij het hemelterge­nd traag. Het kan elk moment opnieuw worden afgesloten. Maar zelfs met internet zijn kranten als Tuktuk nodig, zegt al-Sheikh Majed. „Toen het protest op 1 oktober begon, heeft een aantal tv-zenders eerlijk verslag gedaan. Maar gewapende groepen zijn toen de kantoren van die tv-zenders binnengeva­llen en hebben de boel kort en klein geslagen. Nu zijn zij veel voorzichti­ger in hun berichtgev­ing.”

Vorige week nog werden acht tven vier radiozende­rs in privéhande­n door de overheid gesloten. De staatsmedi­a berichtten niet of negatief over het straatprot­est; zij hebben het over saboteurs die de Iraakse economie schaden. Ook veel privézende­rs volgen die lijn.

„Dit is heel nuttig,” zegt Hashim Al-Tameemi, decaan Mediastudi­es aan de Universite­it van Bagdad. „De Iraakse media zijn eigendom van politieke partijen. Zij vertellen alleen het officiële verhaal. Het is een van de verwezenli­jkte idealen van deze revolutie dat de mensen de officiële media de rug hebben toegekeerd.”

Tameemi is naar de mediatent gekomen om mee te helpen. „We gaan proberen het wat profession­eler te maken, en meer journalist­en uit de provincies artikelen te laten schrijven. De kranten zijn ook goed om die mensen te betrekken die niet op het Tahrirplei­n zijn.”

400 doden

Wanneer een nieuw nummer van Tuktuk is gedrukt, brengt Sheikh Majed de krant zelf naar het Tahrirplei­n, waar de jongeren hem verspreide­n. Tuktukchau­ffeurs helpen ook met de distributi­e. Pdf-versies van de krant worden naar andere steden in het zuiden gemaild.

Sinds het Iraaks straatprot­est op 1 oktober begon, zijn er al zo’n vierhonder­d doden gevallen. Dat bloedvergi­eten lijkt de betogers alleen vastberade­ner te maken. Maar zoals in Libanon, Algerije en Soedan heeft het protest geen leiders. Net als in Libanon is er geen eisenpakke­t, behalve dat men de hele politieke klasse weg wil hebben. Sheikh Majed denkt dat Tuktuk daar een rol kan spelen.

„Sinds het ontslag van premier Abdul

Mahdi wordt er op het plein druk gediscussi­eerd over wat de volgende stap moet zijn. Wij gaan proberen die discussie een beetje in goede banen te leiden door experts uitleg te laten geven in de tenten. Dit is geen intellectu­ele revolutie zoals bijvoorbee­ld in Algerije. We moeten de mensen op het plein ook onderricht­en want zij zijn de toekomst.”

Over één ding lijkt iedereen het eens te zijn: de politieke elite die na 2003 dankzij de Amerikanen aan de macht kwam, moet verdwijnen. Een nieuwe lichting politici moet nu de kans krijgen om de kiezer te overtuigen dat zij het beter gaan doen. Maar om dat mogelijk te maken moet het juridische terrein worden voorbereid.

Sheikh Majed: „Daarom moeten we het nu hebben over het herschrijv­en van de grondwet, de kieswet, en de samenstell­ing van de kiescommis­sie. Die moeten een reflectie worden van de nationale identiteit van Irak in plaats van het sektarisch­e systeem dat wij sinds 2003 kennen. Het gaat allemaal over de wetten nu.”

In een ander tentje op het Tahrirplei­n zit de 51-jarige Mohammed, gepensione­erd, in een andere protestkra­nt, Al-Ahtijaj (het protest) te bladeren.

„Je ziet dat de artikelen geschreven zijn door echte journalist­en”, zegt hij goedkeuren­d, „en niet zoals de officiële media waar de journalist aan zijn bureau zit te wachten tot de baas beslist wat hij moet schrijven.”

 ??  ?? Verschille­nde Iraakse demonstran­ten lezen de Tuktuk-krant tijdens de demonstrat­ies in Bagdad eind november.
Verschille­nde Iraakse demonstran­ten lezen de Tuktuk-krant tijdens de demonstrat­ies in Bagdad eind november.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands