NRC

Russen bedolven onder alarmerend­e berichten.

- Door onze correspond­ent Steven Derix

Van Kaliningra­d tot Vladivosto­k: iedere Rus weet wat de NAVO is. In Rusland gaat haast geen dag voorbij of de Russische staats-tv bericht over de militaire alliantie.

Een NAVO-oefening in Litouwen, militaire adviseurs in Oekraïne, een fregat in de Zwarte Zee – het Russische journaal springt er bovenop. De boodschap is steeds dezelfde: de Noord-Atlantisch­e Verdragsor­ganisatie is een agressief militarist­isch instituut dat morrelt aan de poorten van het Russische moederland.

De hysterisch­e berichtgev­ing valt in vruchtbare aarde. Sinds het einde van de Sovjet-Unie is de animositei­t ten opzichte van de NAVO een stabiele factor in de Russische maatschapp­ij. Het onafhankel­ijke LevadaCent­rum doet al decennia onderzoek naar vijandbeel­den onder de Russische bevolking en stelt steeds dezelfde vraag: „Moet Rusland zich zorgen maken over de westelijke NAVOlanden?”

In 1997 beantwoord­de 60 procent van de bevolking die vraag bevestigen­d. Afgelopen jaar was het nog altijd 58 procent.

Vooral onder oudere Russen is er oud zeer over het einde van de SovjetUnie en het verlies van de status als supermacht. De ‘nederlaag’ in de Koude Oorlog werd nog eens onderstree­pt door de geleidelij­ke uitbreidin­g van de NAVO in oostelijke richting.

Nu zelfs Oekraïne hardop droomt van lidmaatsch­ap, lijkt Rusland van alle kanten te worden ingesloten door zijn historisch­e tegenstand­er. De sancties die werden afgekondig­d na de annexatie van de Krim en de oorlog in Oost-Oekraïne laten bovendien zien dat het ‘Westen’ weinig goeds in de zin heeft.

Tegengas

Vladimir Poetin zegt altijd dat de ‘monopolair­e’ wereld (lees: Amerikaans­e hegemonie) de internatio­nale vrede en veiligheid negatief heeft beïnvloed. De almachtige VS hebben tegengas nodig – het liefst van Rusland.

De overgrote meerderhei­d van de Russen is het met hem eens en is blij met de groeiende invloed van Moskou op het wereldtone­el. In 1998 vond slechts 17 procent van de Russische bevolking dat het land zich kon meten met grote spelers als de VS en China. Inmiddels is dat 41 procent. Rusland begint weer mee tellen. En voor veel Russen staat een ding vast: de NAVO wil dat verhindere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands