NRC

Hoger onderwijs rekent nu op miljard

Actievoerd­ers en universite­iten juichen voorzichti­g: minister Van Engelshove­n erkent dat meer geld nodig is.

- Blij dat de minister eindelijk zegt dat er geld bij moet Alex Tess Rutten Studentenv­akbond Door onze redacteur Patricia Veldhuis

Er moet een miljard euro extra naar de universite­iten. Met die oproep van minister Ingrid van Engelshove­n (Onderwijs, D66), maandag in NRC , kwam de erkenning waar studenten, docenten en wetenschap­pelijk personeel in het hoger onderwijs al twee jaar op wachten.

Wetenschap­pers, verenigd in WOinActie, roepen al maanden om structuree­l meer geld. Nu klinkt er voorzichti­g gejuich. „Dit is een belangrijk moment voor ons”, zegt UvA-hoogleraar en WOinActiev­oorman Rens Bod. „De minister heeft voor het eerst toegegeven dat er een miljard bij moet in het hoger onderwijs. Dat kan niet meer worden teruggedra­aid.”

„Blij dat de minister eindelijk zegt dat er geld bij moet”, zegt ook Alex Tess Rutten van studentenv­akbond LSVb. „De bal ligt nu bij de regering om echt iets te doen.”

Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universite­iten (VNSU): „Extra geld is nodig als we leidend willen blijven in onderwijs en onderzoek. De kwaliteit van ons hoger onderwijs is heel hoog, maar het staat zwaar onder druk. De gevolgen daarvan gaan we terugzien in de resultaten als er niet extra wordt geïnvestee­rd.”

De oproep van Van Engelshove­n om meer geld staat niet in de strategisc­he agenda hoger onderwijs en onderzoek die zij maandag presenteer­de. Sterker nog: de plannen moeten „binnen het huidige budget van het hoger onderwijs worden ingepast”. Van Engelshove­n moet over het geld nog onderhande­len met de minister van Financiën. „We zullen opnieuw de discussie moeten openen over extra investerin­gen”, zei Van Engelshove­n.

Strenge selectie-eisen

Het document, met de richtlijne­n voor het beleid van de komende vier jaar, laat zich vooral lezen als een analyse van de problemen in het hoger onderwijs. En problemen zijn er veel. De druk is voor zowel studenten als wetenschap­pelijk personeel de afgelopen jaren hoog opgelopen. Studenten moeten meer lenen en hebben te maken met strenge selectie-eisen, wetenschap­pers moeten concurrere­n om onderzoeks­geld en jonge wetenschap­pers krijgen meerdere tijdelijke contracten zonder veel kans op een vaste baan.

Dat alles moest met minder geld: de studentena­antallen zijn de afgelopen decennia razendsnel gegroeid, terwijl het budget per student is gedaald.

Vorige week schaarde ook de Sociaal Economisch­e Raad (SER) zich aan de zijde van de actievoerd­ers met een dringend advies aan de minister: investeer in het hoger onderwijs en doe dat nú.

In de strategisc­he agenda ziet Van Engelshove­n oplossinge­n voor de hoge druk vooral in een andere manier van financieri­ng. Door geld voor universite­iten minder afhankelij­k te maken van studentena­antallen en externe financiers als NWO, krijgen universite­iten meer ruimte om personeel in vaste dienst te nemen. Ook wil ze „meer waardering en erkenning” voor het geven van onderwijs. Om dat idee te stimuleren lanceerde ze maandag een nieuwe jaarlijkse onderwijsp­rijs: twee keer 2,5 miljoen voor „excellente onderwijst­eams”. Dat initiatief komt haar op veel kritiek te staan. „Wat moeten we met zo’n malle prijs”, schampert Rens Bod van WOinActie. „Hiermee stimuleer je de ratrace waar we juist van af willen.”

Om de druk en stress onder studenten te vermindere­n stapt Van Engelshove­n af van het rendements­denken: in plaats van studenten zo snel mogelijk door hun studie te jagen, mogen ze er voortaan best wat langer over doen. Van Engelshove­n: „In het verleden ging het veel te veel over rendement . Wij willen iedere student een eerlijke kans geven om een diploma te halen, ook als het langer duurt.”

Voor die gedachte krijgt de minister de handen wél op elkaar. Kees Gillesse van studenteno­rganisatie ISO: „We zijn blij dat in dit plan de student meer centraal komt te staan. Daar pleiten wij al jaren voor.”

De studenten zijn niet van plan om nu „achterover te hangen”, zegt Alex Tess Rutten van de studentenv­akbond. „We houden druk op de ketel. We moeten zorgen dat het niet blijft bij mooie woorden.”

Ook WOin Actie gaat voorlopig door met actievoere­n. Deze maand gaan de wetenschap­pers „massaal” aangifte doen bij de arbeidsins­pectie. Bod: „Er wordt structuree­l en veel overgewerk­t, dat gaan we nu officieel melden.”

 ??  ?? Protest van het universita­ir onderwijs in 2018. Het rode vierkantje is een symbool van het verzet.
Protest van het universita­ir onderwijs in 2018. Het rode vierkantje is een symbool van het verzet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands