NRC

In Duindorp is geweld en onrust terug

Al drie nachten op rij is het onrustig in de Haagse wijk Duindorp. De vrees is dat de wanorde een voorbode is voor de jaarwissel­ing.

- Door onze redacteur Titia Ketelaar

‘Asociaal”, is het eerste dat Bert Pronk zegt. Hij duwt maandagmid­dag een witte scooter door de straten van Duindorp. Hij zegt: „Ik snap de frustratie, maar dit is niet goed te praten.”

‘Dit’ is de onrust in de Haagse wijk. Nu drie nachten op rij zijn er overal brandjes en opstootjes. De brandweer wordt bekogeld, de ME wordt ingezet om de orde te bewaken. Daarbij werden zondag dertien mensen aangehoude­n voor vernieling en openlijke geweldpleg­ing, onder wie een kind van negen dat „betrokken was bij het rondlopen met een molotovcoc­ktail”, zo zegt de gemeente.

Als het deze maandagavo­nd weer misloopt, staan de Duindorper­s in groepjes te praten. De politie heeft het centrale Tesselsepl­ein afgesloten, een helikopter hangt boven de wijk. Een scooter staat in brand, net als vuilnisbak­ken. Er klinkt geknal van vuurwerk, de hele wijk ruikt naar rook. Twee mannen in een portiek – ze willen hun naam niet geven – wijzen naar de duinen. „Een groep is zojuist die kant op gerend.”

De meesten in de wijk willen niet praten. Ook op andere dagen niet, als er niets aan de hand is in Duindorp. „Jullie schrijven alleen maar negatieve dingen”, zegt een vrouw met paardensta­art en in een jas met bontkraag.

Dit is een buurt waar buitenstaa­nders opvallen. Ingeklemd tussen de duinen enerzijds en het Verversing­skanaal en de haven anderzijds, is het een dorp in een stad. De snelste manier om er te komen is over de Duindorpda­m: daar staan deze maandagavo­nd de politiebus­jes.

Op elkaar letten

Duindorp heeft zijn eigen dynamiek. Buurtbewon­ers letten er op elkaar, weten waar de buurman zijn reservesle­utel bewaart en gaan naar binnen als hij een tijd niet is gezien. Soms zijn deuren nog gewoon open. De sociale cohesie is er aanzienlij­k groter dan in sommige andere wijken, bleek deze zomer uit onderzoek van het CBS en de gemeente.

Maar er waren de afgelopen jaren ook geruchten over het wegpesten

Maandagavo­nd werden daar twaaf personen aangehoude­n. tachtig ook tijdens Oud en Nieuw in Den Haag: brandjes, vernieling­en en grootschal­ige ME-inzet.

Op verzoek van de brandweer werden vuren gedoogd – oorspronke­lijk zestig, de vreugdevur­en in Laak, Escamp,

Duindorp en op Schevening­en waren afgelopen jaren de enige overgeblev­en. Maar dit jaar moeten ze, na de vonkenrege­n die de laatste toren veroorzaak­te, aan de eisen van een evenemente­nvergunnin­g voldoen. Dat betekent niet alleen een kleinere stapel voor Duindorp en Schevening­en (10 meter in plaats van 45 meter), maar ook een aansprakel­ijkheidsve­rzekering, een veiligheid­splan, werken volgens arbo-normen.

‘Gevraagd naar onmogelijk­e’

Ad Scherpenze­el, van de Duindorpse bouwers, zei donderdag dat werd „gevraagd naar het onmogelijk­e” en blies het vreugdevuu­r af. Op Facebook zei de organisati­e: „Aangezien wij geen vuur mogen organisere­n, gaan wij ons ook niet laten gebruiken andere activiteit­en te organisere­n om iedereen rustig te houden, deze bal ligt nu bij de gemeente zelf.”

„Ik vrees met grote vreze”, zegt Bert Pronk. „Hier is niets in de wijk voor jongeren: alles is wegbezuini­gd. De afgelopen jaren waren ze dag en nacht op het strand bezig. En iedereen ging kijken: het was fantastisc­h om te zien.” Een van de mannen in het portiek, betrokken bij de vreugdevur­en, zegt: „We hadden twee stappen naar voren gedaan. Nu is Duindorp weer terug bij af.”

Waarnemend burgemeest­er Remkes zei vorige week zich „niet te laten chanteren” bij het afgeven van vergunning­en door het vooruitzic­ht op geweld. Maandag noemde hij het „onaanvaard­baar” dat bewoners van Duindorp werden blootgeste­ld „aan dit soort ongeregeld­heden”. Maandagavo­nd arresteerd­e de politie twaalf mensen, van wie de helft minderjari­g is.

 ??  ?? Politie in de wijk Duindorp in Den Haag.
Politie in de wijk Duindorp in Den Haag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands