NRC

Tweede Kamerleden mogen lobbyisten geen beloftes meer doen

- Door onze redacteur Lamyae Aharouay

Voor het eerst is de omgang van Kamerleden met lobbyisten expliciet onderdeel van de integritei­tsregels voor de Tweede Kamer. Zes en een halve regel lang is de passage, waarin staat dat Kamerleden zich altijd bewust moeten zijn van hun onafhankel­ijke positie en taken die in de Grondwet vastgelegd zijn.

Lobbyisten mogen dan wel belangrijk zijn voor „een zekere mate van informatie­voorzienin­g”, maar Kamerleden moeten „altijd met mate” afstand houden tot lobbyisten. Ze mogen, zo staat in de regels, in ruil voor een aanbod van een lobbyist, geen beloftes doen over hoe ze zullen handelen. En onder zo’n aanbod worden ook gerekend „buitenland­se reizen die geheel of gedeelteli­jk door lobbyisten worden bekostigd.” Lobbyisten zijn volgens deze regels niet alleen personen die werken voor een lobbykanto­or, het zijn ook „anderen die een Kamerlid benaderen om op te komen voor bepaalde belangen”.

Dat de omgang met lobbyisten zo concreet in de integritei­tscode staat, komt door GRECO, de Groep van Staten Tegen Corruptie, onderdeel van de Raad van Europa. Die dringt er al jaren op aan bij de Nederlands­e overheid om er regels voor op te stellen.

Nu heeft het presidium, dat is het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer onder leiding van Kamervoorz­itter Khadija Arib, daar gehoor aan gegeven. GRECO wees er ook meerdere keren op dat toezicht en handhaving van de integritei­tregels in Nederland ontbreekt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Arib dat daar nog aan wordt gewerkt.

Afgelopen week werd er al wel aangekondi­gd dat er een onafhankel­ijke adviseur komt die Kamerleden van advies kan voorzien over integritei­tszaken. Dat is dus alleen als ze daar zelf om vragen. Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden, van 2004 tot 2015 Griffier van de Tweede Kamer, zal Kamerleden vanaf januari schrifteli­jk advies geven op vertrouwel­ijke basis. Het is vervolgens aan Kamerleden om te bepalen of ze dat advies openbaar willen maken. Van de adviezen zal in ieder geval een geanonimis­eerd jaarversla­g gepublicee­rd worden.

De regels over de omgang met lobbyisten zijn de enige nieuwe toevoeging aan de gedragscod­e integritei­t, die sinds vorige week online staat. De veertien pagina’s met integritei­tsregels uit 2014 zijn samengevat tot drie en een half pagina, inclusief toelichtin­g door de Kamervoorz­itter.

Daar staat in dat Kamerleden het algemeen belang altijd boven het persoonlij­ke belang dienen te stellen. Kamerleden dienen zich te onthouden van „gedraginge­n die het gezag of de waardighei­d van de Kamer in ernstige mate schaden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands