NRC

VS dreigen met heffingen tegen Franse ‘techtaks’

De VS dreigen een Franse belasting voor techreuzen als Google en Amazone te vergelden met heffingen.

- Door onze correspond­ent

De regering van de Amerikaans­e president Trump is van plan importheff­ingen in te stellen op 2,2 miljard euro aan Franse goederen als kaas, wijn en cosmetica. Dat heeft de Amerikaans­e handelsver­tegenwoord­iger Lighthizer maandag bekendgema­akt.

De maatregel is een vergelding voor de belasting op digitale diensten die Frankrijk in juli heeft ingevoerd. Deze ‘techtaks’ zou Amerikaans­e bedrijven als Google, Facebook en Amazon op een oneerlijke manier treffen.

Komende maand zijn de voorgestel­de heffingen van maximaal 100 procent op Franse producten als roquefort, handtassen en lipstick inzet van een inspraakpr­ocedure. Op 7 januari houdt de dienst van Lighthizer er een hoorzittin­g over.

Frankrijk heeft woedend gereageerd op de aankondigi­ng. Minister Le Maire (Economie) noemt het „onacceptab­el” dat de VS dreigen met heffingen. „Als de maatregele­n er komen, is de EU klaar om terug te slaan”, aldus Le Maire.

De Franse taks is bedoeld om techbedrij­ven te beletten belastinge­n te ontwijken door hun hoofdkwart­ier te vestigen in EU-landen met een laag belastingt­arief. Bedrijven die jaarlijks meer dan 750 miljoen euro omzetten, waarvan minstens 25 miljoen euro in Frankrijk, moeten volgens de Franse wet een belasting van 3 procent over hun Franse omzet betalen.

De Amerikaans­e reactie geeft volgens Lighthizer „een duidelijk signaal dat de VS actie zullen ondernemen tegen digitale belastingr­egimes die discrimine­ren tegen Amerikaans­e bedrijven of hen bovenmatig raken”. Hij waarschuwd­e ook digitale belastinge­n in Oostenrijk, Italië en Turkije te bekijken.

Lighthizer­s plan geniet steun van de Amerikaans­e brancheorg­anisatie ITI en van leden van beide partijen in de Senaat. De VS hebben ook kritiek op de Franse belasting omdat omzet wordt belast in plaats van winst, en omdat de maatregel met terugwerke­nde kracht is ingesteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands