NRC

Poetin en Xi openen ‘grandioze’ gasverbind­ing tussen Rusland en China

Met de ‘Power of Siberia’ brengt Rusland de komende 30 jaar 38 miljard kuub gas naar China en verkleint het Europese afhankelij­kheid.

- Door onze redacteur Eva Cukier

Een megalomaan project vraagt een indrukwekk­end presentati­e, zo moeten Moskou en Beijing hebben gedacht, maandag bij de opening van de ‘Power of Siberia’pijpleidin­g. Onder toeziend (zij het digitaal) oog van de presidente­n Vladimir Poetin en Xi Jinping werd de eerste Russische gasverbind­ing met zuiderbuur China door de staatsmedi­a in beide landen met veel tamtam gepresente­erd. President Poetin noemde de verbinding van ‘s werelds grootste aardgaspro­ducent met ‘s wereld tweede economie „een historisch­e gebeurteni­s voor de wereldmark­t”.

Xi op zijn beurt feliciteer­de de deelnemend­e arbeiders en zei dat de ontwikkeli­ng van Chinees-Russische betrekking­en een prioriteit is voor beide landen. De Russische staatstele­visie sprak van „een grandioos project dat (..) de afhankelij­kheid van Rusland van de Europese markt verkleint. Nu opent zich de hele Aziatische en Pacifische regio”.

De cijfers zijn indrukwekk­end: wanneer de 3.000 kilometer lange Power of Siberia op volle sterkte is, zal hij gedurende drie decennia jaarlijks 38 miljard kuub aardgas transporte­ren. Vanuit twee gasvelden in de Siberische provincies Irkoetsk en Jakoetië loopt de pijp door diepbevror­en en grotendeel­s onbewoonde toendra’s langs de Russische grensstad Blagovestj­sjensk naar het noorden van China. Daar vindt het aansluitin­g op het gasnetwerk van het Chinese staatsbedr­ijf CNPC. De pijp is het resultaat van een Russisch-Chinese gasdeal ter waarde van omgerekend 370 miljard euro. Geen van de partijen heeft inzage gegeven in afspraken over de gasprijzen.

Vlotte aanleg

Met de monsterpij­p wil Rusland de afhankelij­kheid van de Europese markt verkleinen, waar Russische projecten geplaagd worden door sancties en geopolitie­ke bezwaren. De Power of Siberia werd beklonken in 2014, toen de betrekking­en met Europa door de annexatie van de Krim en de Donbasoorl­og op een dieptepunt belandden. De aanleg van de Chinese pijpleidin­g ging voor Gazprom stukken vlotter dan die van de Europese Nord Stream 2-pijpleidin­g via de Oostzee naar Duitsland. Die moet binnenkort gereed zijn, maar liep vanwege politieke tegenwind vertraging op. OostEurope­se landen als Polen en Oekraïne waarschuwe­n voor een Russisch gasmonopol­ie, Brussel ligt dwars met regelgevin­g over het gebruik van pijpleidin­gen door derde partijen.

Voor China, de zesde gasproduce­nt ter wereld, is de pijpleidin­g broodnodig om de almaar groeiende economie en bevolking draaiende te kunnen houden. Russisch gas is goedkoper dan vloeibaar gas (lng) dat per tanker aangevoerd moet worden. Er zou volgens persbureau Bloomberg al worden gesproken over een tweede verbinding, the Power of Siberia 2.

 ??  ?? Bouwplaats ‘Power of Siberia’ in Russische regio Amoer bij de Chinese grens.
Bouwplaats ‘Power of Siberia’ in Russische regio Amoer bij de Chinese grens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands