NRC

Niet dansen maar presteren in Lancaster

Britse universite­iten barsten uit hun voegen en de studieschu­ldenberg blijft maar stijgen. Een probleem voor de toekomst.

-

op de campus van de universite­it van Lancaster, in Engeland.

In twintig jaar tijd is de totale en opgetelde studieschu­ld van Engelsen gestegen tot 120 miljard pond. Jaarlijks gaan 1 miljoen studerende Engelsen 16 miljard pond aan leningen aan.

De Conservati­even van premier Boris Johnson geloven wel in het huidige systeem. „We willen kijken naar de rentetarie­ven op studentenl­eningen om de schuldenla­st te vermindere­n”, aldus het verkiezing­sprogram. De partij belooft wel met plannen te komen om de inflatie van hoge cijfers en het aanbod van kwalitatie­f slechte opleidinge­n te bestrijden. Je betaalt er stevig voor dus een diploma moet waarde hebben, denken de Tories.

Politiek linkse Britten zeggen vaak dat studeren aan een goede universite­it een exclusief feestje is geworden. Leerlingen van peperdure middelbare schoren of met ouders die genoeg verdienen om hun kinderen die op openbare scholen zitten van bijles te voorzien, maken meer kans toegelaten te worden op de beste universite­iten. En ze hoeven zich minder diep in de schulden te steken. Als gevolg stokt de sociale mobiliteit, constatere­n onderzoeke­rs in rapport na rapport.

Britse verkiezing­sexperts gaan er vaak van uit dat studenten vaker op Labour stemmen dan op de Tories. Op de campus in Lancaster hangen ook opvallend veel posters voor de arbeidersp­artij.

Lex Johnston twijfelt aan de gedachte dat onderwijs de hoeksteen van de Britse klassenmaa­tschappij is. „Ik heb op een doodnormal­e openbare school in de binnenstad van Londen gezeten en ben op eigen kracht toegelaten tot Lancaster, een van de tien beste Britse universite­iten”, zegt hij. „Je moet het wel willen.”

Over schulden maken Johnston en mede-activist Atree Ghosh (21) zich minder druk dan over het lot van hun studentend­isco. „Ik ben niet tegen collegegel­d”, zegt Ghosh. „Als je studeren gratis maakt, moet de samenlevin­g meer belasting betalen, terwijl ik het meeste profiteer van mijn opleiding.” Johnston: „Mensen die na hun afstuderen niet genoeg verdienen, hoeven niet af te betalen Je hoeft er niet bang voor te zijn.”

Schuldenbe­rg

Wie na zijn studie minder dan 25.725 pond per jaar verdient, betaalt alleen de rente op de lening. Na een jaar of dertig komen afgestudee­rden in aanmerking voor kwijtschel­ding. De overheid verwacht dat 30 procent van de afgestudee­rden hun lening geheel aflost. Volgens een prognose van het ministerie van Onderwijs stijgt de schuldposi­tie tot 450 miljard pond tegen 2050. De omvang van die schuldenbe­rg is een politiek probleem voor de toekomst.

Daar malen universite­iten nog niet om. Lancaster University pronkt met nieuwe sportfacil­iteiten, bouwvakker­s leggen de laatste hand aan een nieuwe flat. Een stukadoor kijkt betrapt naar het muurtje waar hij aan werkt. „Er is vorst voorspeld. Dan kan het pleister loslaten”, zegt hij. „Dit blijft geen jaren goed. Het is beter om dit in de lente te doen, maar ik moet mij aan het schema van de universite­it houden.”

 ??  ?? Studenten aan de lunch
Studenten aan de lunch

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands