NRC

Britse verkiezing­en

- Door onze correspond­ent Melle Garschagen Morecambe Lancaster de staat van het Britse onderwijs

De studenten van de universite­it van Lancaster zijn het zo beu dat een kliek bestuurder­s hun dagelijks leven ingrijpend verandert, dat ze hun heil zoeken in een referendum.

Over de Brexit? Nee, over Sugarhouse, de studentend­iscotheek, sinds 1982 eigendom van en bestierd door de Student Union, de gezellighe­idsverenig­ing.

Het bestuur van de Union wilde de club verkopen aan een ontwikkela­ar om studentenf­lats te bouwen. „We hebben geen formele macht maar via een referendum kunnen we druk op het bestuur zetten”, zegt tweedejaar­s politicolo­gie Lex Johnston (20), die studenten enthousias­t maakt voor de Save the Sugar-campagne.

Soepel somt hij de argumenten op waarom de disco belangrijk is: lage prijzen en deeltijdwe­rk voor honderd studenten. En Sugarhouse is de enige club met genderneut­rale toiletten. Johnston: „Het is hier de meest inclusieve uitgaansge­legenheid.”

Uiteindeli­jk stemden vierduizen­d studenten in het referendum, bijna allemaal voor behoud van Sugarhouse.

De actie staat voor meer dan studenten die van goedkoop bier houden. Lancaster University is ambitieus en wil groeien. In 2015 konden er 12.918 studenten terecht, dit jaar zijn dat er 14.752, een toename van 14 procent. Meer studenten moeten meer inkomsten genereren om meer onderzoek te kunnen doen en zo op te stomen op de ranglijste­n. Het gevolg? Gebrek aan woonruimte, wat weer leidt tot grote druk en financiële verleiding­en om populaire plekken als Sugarhouse op te offeren voor huisvestin­g.

Onlangs haalde de universite­it de Daily Mail. Studenten die 9.000 pond (10.500 euro) per jaar betalen, moeten college via hun laptop volgen, kopte de tabloid. „De universite­it neemt zo veel studenten aan dat er te weinig ruimte in de collegezaa­l is”, schreef de krant. Ongelukje, aldus het universite­itsbestuur. De eindexamen­s werden bovengemid­deld goed gemaakt, waardoor meer eerstejaar­s aan de selectiecr­iteria voldeden. Studenten melden echter dat de drukte structuree­l is.

16 miljard pond per jaar

Labour belooft in de verkiezing­splannen een einde te maken aan „het mislukte experiment met marktwerki­ng in het hoger onderwijs”. Labour wil collegegel­den schrappen, om zo het nalatensch­ap van oud-premier Tony Blair ongedaan te maken, steevast een speerpunt voor Jeremy Corbyn, de huidige partijleid­er.

In 1998 stond Blair toe dat universite­iten geld mochten innen om zo onderwijs betaalbaar te houden en te zorgen dat zo veel mogelijk mensen konden studeren. In de jaren daarna werden, ook door Conservati­eve regeringen, de beperkinge­n op de hoogte van het bedrag versoepeld.

NRC volgt de campagne voor de Britse verkiezing­en op 12 december vanuit buurplaats­en

en in Noord-Engeland. Wat vinden bewoners belangrijk? Zorg, onderwijs, armoedebes­trijding of toch de Brexit?

Vandaag deel 2:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands