NRC

‘Investeer in leefstijlg­eneeskunde’

Artsen en hooglerare­n pleiten voor het propageren van gezonder leven met een ‘bewijsmap’. Ze willen meer geld voor onderzoek.

- Door onze redacteur Liza van Lonkhuyzen

Twintig artsen en wetenschap­pers willen met een ‘bewijsmap’ het belang van leefstijlg­eneeskunde aantonen bij ziektes zoals diabetes, dementie en mentale aandoening­en. Maandag stuurden ze deze bundel naar onder meer het ministerie van Volksgezon­dheid (VWS), het Centraal Planbureau en de SociaalEco­nomische Raad.

Ze vinden dat leefstijlg­eneeskunde meer onderzoek en beleid verdient, en vaker moet worden toegepast. Kees van Laarhoven, hoofd van de afdeling Heelkunde van het Radboud UMC, is een van de auteurs. Hij spreekt van zijn „profession­ele desillusie”: op zijn opleiding leerde hij diabetes met tabletten te behandelen, maar niet om leefstijl te verkopen. „Elke vijf jaar zie ik dezelfde mensen terug voor de volgende kwaal door een slechte leefstijl. Eerst galstenen, dan diabetes, dan een maagband.”

Dat leefstijl helpt om gezond te blijven is bekend, maar de schrijvers van de bundel willen laten zien dat patiënten er soms ook beter door worden. Gerjan Navis, internist-nefroloog bij het UMC Groningen, schreef bijvoorbee­ld een bijdrage over leefstijl en chronische nierschade. Ze verwijst daarin naar een onderzoek van haar eigen universite­it, waaruit blijkt dat medicijnen die het hart of de nieren moeten beschermen door een hoge zoutinname worden geblokkeer­d.

In de bewijsmap zetten de auteurs onderzoeke­n op een rij die laten zien dat leefstijlv­erandering­en een positief effect hebben, niet alleen op ziektes zoals diabetes type 2, maar ook op dementie, maag- darm- en leverziekt­en en mentale aandoening­en. De bundel wordt onderschre­ven door TNO, de koepelorga­nisatie voor universita­ire medische centra NFU, GGZ Centraal en zorgverzek­eraar Menzis.

‘Bewijsmap’ is een groot woord voor de bundel. De onderzoeke­n laten zien dat leefstijlv­erandering­en soms kunnen helpen bij het bestrijden van een ziekte of het medicijnge­bruik vermindere­n. Maar de meeste beschreven studies wachten nog op beter wetenschap­pelijk bewijs. De auteurs pleiten dan ook voor meer geld voor onderzoek. „Er zijn weinig grootschal­ige, langdurige studies naar het effect van leefstijl”, zegt Hanneke Molema van het Nederlands Innovatiec­entrum voor Leefstijlg­eneeskunde.

Veel artsen zijn sceptisch over de vraag of patiënten hun leefstijl blijvend kunnen verbeteren. Het McKinsey

Global Institute zette in 2014 resultaten op een rij van tientallen initiatiev­en tegen obesitas. Daaruit bleek dat één maatregel tegen overgewich­t

Conservati­eve specialist­en zien leefstijl als iets voor de huisarts Kees van Laarhoven, chirurg

bij mensen meestal niet werkt. Wat ze nodig hebben is een combinatie van zoveel mogelijk maatregele­n, zoals betere voorlichti­ng én meer fietspaden

én gezonde voeding in bedrijfsre­staurants. „Als een arts zegt: ‘Ga afvallen, en beweeg meer’, gaat dat niet vanzelf ”, zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universite­it. Volgens hem moeten mensen langdurig worden begeleid, bijvoorbee­ld door een diëtist. „Het is voor mensen met een chronische aandoening in de praktijk heel moeilijk om hun leefstijl te veranderen. Fastfood is overal en kost weinig. Het lichaam verzet zich tegen afvallen.”

Seidell was niet betrokken bij het samenstell­en van de bewijsmap. Hij vindt het jammer dat er in de bundel weinig aandacht is voor preventie. „Vaak zien we chronische ziekten bij patiënten van mijlenver aankomen.

Het is makkelijke­r de ziekte te voorkomen, dan deze om te draaien als het zover is.”

Van Laarhoven hoopt met de map vakgenoten te overtuigen. „Veel conservati­ef denkende medisch specialist­en zien leefstijl als iets voor huisartsen. Maar vrij recente inzichten tonen aan dat we te veel opereren, terwijl met leefstijla­anpassinge­n de klachten verdwijnen.” De chirurg beschrijft in de map onder meer een nationale studie met 25 ziekenhuiz­en waaruit blijkt dat 40 procent van de patiënten die aan galstenen wordt geopereerd, de klachten houdt. „Het blijkt dat als we bij een deel van deze groep een leefstijlc­oach inzetten, veel van de klachten verdwijnen.”

 ??  ?? In Didam volgen mensen een beweegprog­ramma om gezondheid­sproblemen te voorkomen.
In Didam volgen mensen een beweegprog­ramma om gezondheid­sproblemen te voorkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands