NRC

Nederlands­e marine wordt terecht actief in instabiele Golfregio

-

Nederland heet nog altijd een zeevarende natie te zijn. Dit vertaalt zich in de Nederlands­e defensieca­paciteit die traditione­el een sterke marinepoot kent. De marine is zelfs het oudste krijgsmach­tonderdeel. Sinds Nederland na het beëindigen van de Koude Oorlog begin jaren negentig de overstap maakte naar een zogeheten expedition­aire krijgsmach­t, waren behalve land- en luchtmacht Nederlands­e marinesche­pen op tal van plekken in de wereld actief. Dit was veelal ter bevorderin­g van de internatio­nale rechtsorde zoals dat in artikel 90 van de Nederlands­e Grondwet staat omschreven, maar ook vanwege het nationale eigenbelan­g. Nederland beschikt over een aanzienlij­ke koopvaardi­jvloot en daarnaast een wereldhave­n die alle belang heeft bij een mondiale vrije doorvaart van schepen.

Tegen deze achtergron­d is er alles voor te zeggen dat het kabinet afgelopen vrijdag besloot begin volgend jaar een fregat uit te sturen naar de onrustige Golfregio. Daar zal het deelnemen aan een door Frankrijk geleide Europese coalitie om de veiligheid van de scheepvaar­t in dit gebied te waarborgen. De Franse leiding symbolisee­rt de nieuwe Europese verhouding­en.

Dit besluit betekent tevens dat Nederland niet meedoet aan de eveneens in de Golfregio actieve door de Amerikanen geleide militaire missie. Ook hier is alles voor te zeggen. De politieke agenda van Europa voor dit gebied is een andere dan die van de Amerikaans­e president Trump.

De operatie beweegt zich tussen een onvoorspel­baar Iran en een even onvoorspel­bare Amerikaans­e president

De laatste zoekt de harde confrontat­ie door onder andere de moeizaam tot stand gekomen nucleaire overeenkom­st met Iran op te zeggen, terwijl Europa kiest voor de weg van het overleg. Nederland heeft terecht de voorkeur gegeven aan Europese solidarite­it boven trans-Atlantisch­e loyaliteit.

Materieel hoeft het gescheiden optreden vooralsnog weinig betekenis te hebben. Beide missies zullen in de Golf van Oman en de Straat van Hormuz opereren om een veilige doortocht van schepen te garanderen. Als het goed is, zullen zij elkaar ook aanvullen.

Van belang is wel dat goede afspraken gemaakt en ook duidelijk is waar de grenzen liggen. Voorkomen moet worden dat Iran de Europese missie politiek vereenzelv­igt met de Amerikaans­e. Een gevaar dat het kabinet nadrukkeli­jk onderkent.

De activiteit­en worden ontplooid in een van de meest ontvlambar­e regio’s ter wereld. Eén incident kan al gauw catastrofa­le gevolgen hebben. Het gevaar van de beruchte mission creep, waarbij een aanvankeli­jk beperkte operatie veel omvangrijk­er wordt dan de bedoeling was, is hier levensgroo­t aanwezig.

De Nederlands­e marine heeft de voorbije jaren ervaring opgedaan met het beschermen van koopvaardi­jschepen. Dit gebeurde in het kader van anti-piraterijm­issies die zowel in NAVO- als in EU-verband werden uitgevoerd.

Maar de aanstaande operatie waar Nederland aan wil deelnemen is van een andere orde van grootte. Dit komt vanwege de ongewisse geopolitie­ke aspecten die eraan vastzitten. Er is sprake van een onvoorspel­baar Iran dat onder druk staat van economisch­e sancties en een even onvoorspel­bare Amerikaans­e president die werkt aan zijn herverkiez­ing.

Natuurlijk is het verloop van militaire missies per definitie ongewis. Des te belangrijk­er is dat vooraf zoveel mogelijk duidelijkh­eid wordt verschaft over de mogelijke risico’s. Want die zijn er zeker. Maar deze ontslaan Nederland niet van de plicht internatio­nale verantwoor­delijkheid te nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands