NRC

Ruil Duitse EU-defensie en milieu uit

Als Merkels coalitie met de SPD sneuvelt is een ‘groot akkoord’ met de Groenen denkbaar, schrijft Wolfgang Münchau.

- Wolfgang Münchau is columnist van de waarin dit artikel eerder stond.

In aanloop naar de NAVO-top, die dinsdag in Londen begint, waren de Europeanen even verdeeld als altijd. De Franse president Emmanuel Macron verbrak de eenheid onder de Europese leiders met een brief aan Vladimir Poetin waarin hij de Russische president bespreking­en over kruisraket­ten aanbood. Ook Macrons veto over toetreding­sgesprekke­n van de EU met Noord-Macedonië en Albanië galmt nog na in de Europese hoofdstede­n.

De Frans-Duitse relaties zijn hierdoor weer eens in een van hun crises beland. Tegelijker­tijd is Frankrijk na de Brexit het enige EU-land dat zich serieus inzet voor internatio­nale veiligheid. De dertien Franse militairen die vorige week bij een helikopter­crash in Mali omkwamen herinneren ons eraan dat we nog altijd in een wereld leven waarin Frankrijk soldaten stuurt en Duitsland cheques.

De problemen tussen Parijs en Berlijn zijn tot op zekere hoogte van voorbijgaa­nde aard. Met Macron is Frankrijk een nieuw politiek tijdperk ingegaan, terwijl de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel en haar grote coalitie op hun eind lopen. In het weekend koos de sociaal-democratis­che SPD, de kleinste coalitiepa­rtner, twee uitgesprok­en linkse politici als gezamenlij­ke leiders. Door dat besluit zijn vervroegde verkiezing­en waarschijn­lijker geworden.

De SPD is de kolenparti­j. Ze is ook tegen hogere defensie-uitgaven. In de slangenkui­l van de grote-coalitiepo­litiek heeft Merkel daarom de twee grote multilater­ale doelen moeten opofferen waarmee ze dit decennium had ingestemd: de klimaatdoe­lstellinge­n van Parijs inzake de CO2-uitstoot en de NAVO-doelstelli­ng van 2 procent van het bruto binnenland­s product aan defensie-uitgaven in 2024.

Maar vorige week herhaalde ze nog haar steun aan dit NAVO-doel van 2 procent, zij het met uitstel tot 2030. Op dit moment is het echter uitgeslote­n dat dit zou worden afgesproke­n.

Dit gaat allemaal over de politiek van ná de grote coalitie. Het huidige regeerakko­ord loopt tot 2021. Het wordt misschien gevolgd door een alliantie van de conservati­eve CDU en CSU met de Groenen. Ook de Groenen zijn niet enthousias­t over hogere defensie-uitgaven, maar zij zijn misschien over te halen tot een investerin­g in een Europese defensieca­paciteit als op den duur daardoor de afhankelij­kheid van de Verenigde Staten zou vermindere­n. Als CDU en CSU op hun beurt groen milieubele­id zouden accepteren, kunnen conservati­ef en groen Duitsland een allesomvat­tend akkoord sluiten.

De politicus die het hardst op een heroverweg­ing van het Duitse defensiebe­leid aandringt is Annegret Kramp-Karrenbaue­r, CDU-leider en minister van Defensie. Haar taal over de Europese defensie is anders dan die van Macron. Maar zoals is opgemerkt door Ulrike Franke, een Duitse defensie-expert, gaan deze twee leiders verrassend gelijk op in hun inhoudelij­ke voorstelle­n over de toekomst van de Europese defensie. Duitsland is sterker bij de NAVO betrokken dan Frankrijk. Maar zelfs de Fransen weten dat dit bondgenoot­schap nog altijd onmisbaar is.

Evenzeer is duidelijk dat de NAVO niet eeuwig de enige pijler van de Europese veiligheid kan blijven. De EU zal een grotere last moeten dragen. Kramp-Karrenbaue­r geeft blijk van inzicht door zich sterk te maken voor een zaak die in Duitsland voorlopig nog impopulair is. Een instrument voor verdere integratie is misschien het door Macron opgeworpen Europese interventi­e-initiatief, een forum waarin verschille­nde Europese landen een gezamenlij­k militair optreden hopen te coördinere­n.

Veiligheid en klimaat zullen hoog op de prioriteit­enlijst van de nieuwe Europese Commissie staan. Een van de grote projecten voor Ursula von der Leyen, de nieuwe commissiev­oorzitter, wordt de conferenti­e over de toekomst van Europa die volgend jaar van start zou moeten gaan. Het doel daarvan is aanbevelin­gen voor nieuw beleid en institutio­nele veranderin­gen te doen.

Een breed akkoord over klimaatver­andering en veiligheid zou indirect ook betrekking hebben op de eurozone en haar instelling­en. De Europese Centrale Bank staat onder druk om haar steunaanko­pen op groene obligaties te richten.

Zaki Laïdi, hoogleraar internatio­nale betrekking­en in Parijs, stelde voor dat de EU haar zachte machtsinst­rumenten, zoals het euro-, handelsen mededingin­gsbeleid, zou kunnen verharden. De inzet van bestaande instrument­en is vermoedeli­jk doeltreffe­nder dan de vorming van nieuwe. Maar het probleem is dat de EU in het verleden de politieke wil miste om de instrument­en die ze heeft ook te gebruiken.

Een strategie om de eenheidsmu­nt als wapen in te zetten zou het een en ander vergen: ingrijpend­e wijziginge­n in de bestuursst­ructuur van de eurozone, een eurozonebe­groting en een onderligge­nde waarde die overal veilig is. Nu is er voor zulke maatregele­n nog geen meerderhei­d, maar deze instrument­en worden misschien aanlokkeli­jker als het alternatie­f uit een verhoging van de convention­ele defensie-uitgaven bestaat. Een toevallig bijproduct zou dan de oplossing van een aantal hardnekkig­e problemen van de eurozone kunnen zijn.

Ik ben mij er heel goed van bewust dat in de geschieden­is van de EU de hoop het de afgelopen twintig jaar heeft gewonnen van de ervaring. Er zijn tientallen manieren waarop dit brede akkoord wel eens zou kunnen uitblijven. En voor zover ik kan zien is er maar één die misschien zal werken. Die kans lijkt niet al te groot. Maar evenmin nul.

Financial Times,

 ??  ?? Soldaat van een Duits luchtmobie­l regiment tijdens een toespraak van minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbaue­r, in november in Lebach.
Soldaat van een Duits luchtmobie­l regiment tijdens een toespraak van minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbaue­r, in november in Lebach.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands