NRC

Graaiende babyboomer­s? Ik klus bij om rond te komen

Jan Donkers herkent zich niet in het beeld van de ‘egoïstisch­e generatie’ waarmee Philip Huff zaterdag in NRC de geboortego­lvers schetste.

- Woensdag op de brievenpag­ina een selectie uit de reacties. Jan Donkers

Willen jullie meer of minder boomers? „Minder, minder”, wordt er luidkeels gescandeer­d. En Philip Huff gaat ervoor zorgen (En nu zijn wij de meest egoïstisch­e generatie, 30/11).

Is het flauw, deze verwijzing naar Wilders? Vind ik niet; ook hij demoniseer­t een hele bevolkings­groep op basis van generalise­ren en een vleugje demagogie. Terwijl een erkend en succesvol auteur als hij zijn literaire talenten juist zou moeten inzetten voor het tonen van de diversitei­t in menselijke beleving en ervaring.

Mag ik een poging doen de discussie van statistisc­he aannames terug te brengen tot de menselijke maat? Ja, ook ik voel me aangesprok­en, al behoor ik, geboren in 1943, nog net niet tot die vermaledij­de boomers; ik heb de gore moed gehad de Hongerwint­er te overleven en nog waag ik het om voort te bestaan. Ik ben zestien jaar geleden tegen mijn zin met pensioen gestuurd en heb sindsdien mijn koopkracht met ongeveer een derde zien afnemen. Mij hoor je niet klagen.

Ik verkeer in de gelukkige omstandigh­eid dat ik nog leuk kan bijklussen hier en daar (zij het steeds minder). Dus ja, ik word betaald om dingen te doen die ook door jongere mensen gedaan zouden kunnen worden. Volgens Huff belet ik daarmee de doorstromi­ng op de arbeidsmar­kt, maar ik vind dat zo’n argument gevaarlijk dicht in de buurt komt van leeftijdsd­iscriminat­ie, en discrimina­tie was toch iets waar zijn en mijn generatie en elke generatie daartussen, tegen zouden moeten zijn? Maar ik ben blij dat ik elke maand mijn huur kan betalen. Want hoezo eigen huis met of zonder overwaarde?

Dus nogmaals, mij hoor je niet klagen, evenmin als al die generatieg­enoten die niet in Huffs betoog zichtbaar zijn en die ik om me heen onbezoldig­d bezig zie met het geven van taallessen aan asielzoeke­rs, het oplappen van wrakke apparaten in repair-cafés of het overeind houden van voedselban­ken. Voor hen geen Zwitserlev­engevoel.

Ja, ik ben me er volop van bewust dat ik tot de eerste generatie in de geschieden­is behoor die het beter heeft dan de ouders én dan haar kinderen. Moet ik mezelf daarom opheffen? Ik voel me aangesprok­en, maar kan me nergens herkennen in het graaiende, egoïstisch­e beeld dat Huff van mij schetst. Moet ik betogen dat ik misselijk word van het romantiser­en van de sixties? Moet ik weer eens uitleggen dat ik vind dat (min of meer) generatieg­enoot Wim Kok geroyeerd had moeten worden als lid van de partij waarvan ik al een halve eeuw lid ben, vanwege zijn omarming van het neoliberal­e gedachteng­oed? Moet ik toegeven dat de wereld er in veel opzichten slechter uitziet dan een halve eeuw geleden?

Dat alles volgaarne. Maar de schuld daarvoor een leeftijdsg­roep in de schoenen schuiven is demagogisc­h. Huffs redenering doet me denken aan al diegenen die zeker weten dat ze in de oorlog in het verzet zouden hebben gezeten. Want hoe weet Huff zo zeker dat hij, indien tijdig geboren, al in de jaren 50 in een Occupy-tent op het Beursplein zou hebben gezeten en zijn dak van zonnepanel­en zou hebben voorzien, in plaats van te profiteren van de wederopbou­w? is schrijver en medewerker van NRC

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands