NRC

Alleen als presentato­r en in ‘vox pop’ zie je vaker vrouw

Al tien jaar hameren NPO en Den Haag op representa­tie: meer vrouwen op tv. Het helpt niets, blijkt uit nieuw onderzoek. Het aandeel blijft hangen rond een derde.

- Door onze redacteur Bart Hinke

Het gaat niet beter met de representa­tie van vrouwen op tv in non-fictie-programma’s – nieuws, actualitei­ten en amusement. Slechts 36,6 procent van de mensen in beeld is vrouw, blijkt uit een steekproef onder prime-time programma’s uitgevoerd door het Commissari­aat voor de Media in het eerste halfjaar van 2019. Het percentage blijft dit decennium op bijna ongewijzig­d laag niveau, terwijl de overheid sinds 2010 omroepen stimuleert om representa­tie te bevorderen.

Minister Ingrid van Engelshove­n (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) was opdrachtge­ver van het onderzoek dat vrijdag werd gepresente­erd. „Onevenwich­tige representa­tie en stereotiep­e beeldvormi­ng houden specifieke ideeën over rollen die we toedichten aan mannen en vrouwen, in stand”, stelt ze in een Kamerbrief. Er is „werk aan de winkel”, al beoogt ze geen inmenging. Ze hoopt dat media zich „inspannen” voor „een evenwichti­gere afspiegeli­ng”. In 2021 wil ze het onderzoek herhalen.

De NPO hield al bij hoe de verdeling is op de publieke omroep: in 2010 was daar 37,6 procent van alle mensen in beeld vrouw, in 2015: 35,4 procent. Het percentage is in lijn met studies over de grens waar vrouwen tussen de 25 en 40 procent ‘scoren’.

Het onderzoek is kwantitati­ef en gaat niet in op oorzaken. Wel wordt het hogere percentage vrouwen op commerciël­e tv (41,4 procent, NPO: 32,5 procent) gerelateer­d aan „het kijkerspro­fiel” van de zenders die bijvoorbee­ld RTL Boulevard en Hart van Nederland uitzenden. De NPO heeft 4 tot 5 procentpun­t minder vrouwelijk­e kijkers dan commerciël­e zenders.

Naarmate de deskundigh­eid toeneemt van nieuwsbron­nen, neemt het aantal vrouwen dat het woord voert af. In het onderzoek is sprake van vier gradaties: geen deskundigh­eid (straatinte­rview, ook wel ‘vox pop’), passieve (iemand die iets heeft meegemaakt), actieve (bijvoorbee­ld door hobby of activisme) en profession­ele deskundigh­eid. Bij nieuws en actualitei­ten op de publieke omroep is in de eerste categorie 54,4 procent vrouw (bij de commerciël­e: 48,5 procent). Van de bronnen op profession­eel niveau is 18,4 procent vrouw (commerciël­e: 28,4 procent).

In één functie is de verdeling in balans: presentato­ren. Bij de commerciël­e tv leiden net zoveel vrouwen als mannen een programma. Als sport niet wordt meegereken­d zijn 51,8 procent van de presentato­ren van actualitei­tenprogram­ma’s vrouw (totaal NPO en commerciee­l). Het laagste percentage vrouwen betreft de functie correspond­ent: 23,1 procent.

De onderzoeke­rs noemen de opdeling in man/vrouw een „beperkte kijk op gender”. Toch hanteren ze „die dichotome indeling” om internatio­naal en in de tijd te kunnen vergelijke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands