NRC

Nigeria wil nepnieuws aanpakken, maar wet ‘criminalis­eert’ kritiek op regering

- Door onze medewerker Elian Yahye

Nigeria moet een voorbeeld nemen aan China als het gaat om regelgevin­g van internet. Dat zei de vrouw van president Muhammadu Buhari vrijdag. Met haar steun voor recente sociale-mediawetge­ving haalde Aisha Buhari zich de woede van haar landgenote­n op de hals. De omstreden wet heeft formeel als doel de verspreidi­ng van nepnieuws tegen te gaan. „Je kan niet zomaar vanuit je woonkamer op Twitter gooien dat de vicepresid­ent is afgetreden”, zei Buhari tijdens een congres in Abuja. Vooral de vergelijki­ng met Chinees beleid kwam haar op kritiek te staan: „Als

China met 1,3 miljard gebruikers sociale media kan reguleren, dan kunnen wij dat ook.”

De uitspraken waren in het WestAfrika­anse land meteen trending op Twitter, schrijft de Nigeriaans­e krant The Punch. „In China hangen ze ook corrupte politici op, gaan we dat hier ook doen?”, aldus een veel gedeelde tweet. Nigerianen uiten met de hashtag #SayNoToSoc­ialMediaBi­ll hun onvrede over de wet. Ook religieuze leiders mengden zich in het maatschapp­elijke debat. De bisschop van Sokoto noemde de wet al eerder „totalitair”.

De

kwam op 20 november door een tweede lezing in de senaat. Volgens de indieners is de wet nodig om nepnieuws te stuiten. Maar ook om de verspreidi­ng van „buitenland­se ideologieë­n” te beteugelen, die bijvoorbee­ld zou hebben bijgedrage­n aan de groei van terreurorg­anisatie Boko Haram. Boetes voor het verspreide­n van desinforma­tie of het gebruikmak­en van nepaccount­s kunnen oplopen tot 28.000 dollar. Maar volgens critici wijzen bepaalde clausules er op, dat ook het uiten van kritiek op de Nigeriaans­e overheid strafbaar wordt. Mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch waarschuwd­e vorige week dat de wet „kritiek op de overheid criminalis­eert”. De passage dat op vormen van haatzaaien de doodstraf staat werd eerder geschrapt uit de wet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands