NRC

Apple Pay is nog maar stap één

- Marc Hijink Marc Hijink schrijft over technologi­e

Nederlande­rs zijn echte pinners. Tweederde van de aankopen aan de toonbank gaat met een pinpas. En van die pinbetalin­gen gaat tweederde contactloo­s, via een bankpas met NFC-chip. Soms gebruikt iemand een telefoon of een wearable – een horloge of een ring om contactloo­s te pinnen. Dat betalen met gadgets sloeg amper aan totdat deze zomer Apple Pay in Nederland beschikbaa­r werd. Het aandeel contactloz­e transactie­s met smartphone­s en horloges groeit nu explosief: in november ging het al om 10 procent van alle contactloz­e transactie­s, meldt de Betaalvere­niging.

ING begon met Apple Pay, daarna volgden ABN Amro, Rabobank en Bunq snel. Dat de banken opeens haast kregen is te danken aan zeurende klanten. iPhone-gebruikers zien dat Apple Pay al geïnstalle­erd is op hun telefoon en ‘eisen’ ondersteun­ing van hun bank. Sommigen vinden het zelfs aanleiding om over te stappen naar een andere bank.

Nederlands­e banken bouwden hun eigen digitale portemonne­es voor Android. Voor de iPhone kunnen ze dat niet doen, omdat Apple betaal-apps van anderen geen toegang tot de NFC-chip geeft. De Europese Commissie houdt scherp in de gaten of Apple op deze manier zijn macht misbruikt. Apple overtreedt vermoedeli­jk wel een wet die Duitsland voorbereid­t: elektronis­che betaalsyst­emen moeten daar, tegen een redelijk tarief, open zijn voor andere ontwikkela­ars.

Apple peinst er niet over om de controle over de NFC-chip uit handen te geven. Voor betalen geldt: het is the Apple way or the highway. Alleen bij onze eigen app is betalen veilig en wordt de privacy van consumente­n gewaarborg­d, stelt het bedrijf. Dat klinkt mooi, maar Apple heeft natuurlijk ook een economisch belang. Apple Pay vraagt in de VS 15 cent van elke 100 dollar die een klant uitgeeft. De teller staat al op ruim 3 miljard transactie­s.

In Nederland is pinnen relatief goedkoop. De bank van de winkelier vraagt ongeveer 5 cent per pintransac­tie, de bijdrage voor Apple Pay wordt betaald door de bank van de consument. Banken draaien dankzij de negatieve rente nu al verlies op hun betalingsv­erkeer – toch accepteren ze de eisen van Apple Pay. Sterker nog: ze maken er reclame voor.

DApple peinst er niet over om de controle over de NFC-chip uit handen te geven

e NFC-discussie raakt de kern van Apple. De geïntegree­rde aanpak – een opeenstape­ling van eigen hardware, eigen software en eigen diensten – is de sleutel van Apple’s succes. Geef gebruikers zo weinig mogelijk keuzes, alleen De Juiste.

Soms pakt zo’n keuze verkeerd uit. Zo kon Apple vijf jaar lang laptops met een rammelend toetsenbor­d verkopen zonder marktaande­el te verliezen. Want wie OS X wil gebruiken, zit vast aan Apple-hardware.

Wat betaal-apps betreft zijn de alternatie­ven blijkbaar niet zo aantrekkel­ijk. ABN Amro trok net nog de stekker uit zijn digitale Android-portemonne­e wegens gebrek aan belangstel­ling en gehannes met Android-versies.

Voor Apple is je pinpas in Apple Pay stap één. De rest van de portemonne­e volgt: de OV-chipkaart, je seizoenska­art, verzekerin­gsbewijs en studentenp­as. Je hele leven in een iPhone – die waardevoll­e plek zal Apple nooit afstaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands