NRC

Absurditei­ten afgewissel­d met verhalen van slachtoffe­rs

- The Missing Cryptoquee­n Menno van den Bos

Van: Jamie Bartlett en Georgia Catt voor BBC 10 afl. van 60 min.

‘Ik heb heel wat vreemde en duistere dingen gezien. Maar niets kan tippen aan het verhaal dat je nu te horen krijgt”, zegt presentato­r Jamie Bartlett in de eerste aflevering van The Missing Cryptoquee­n. En dat zegt iets, want journalist Bartlett schrijft al jaren over de donkerste hoekjes van internet, van criminele hackers tot zelfmoordf­orums.

Voor de BBC maakte hij samen met producent Georgia Catt deze achtdelige podcast met als schitteren­d maar afwezig middelpunt de Bulgaarse ondernemer Ruja Ignatova. In 2014 lanceert deze ‘Doctor Ruja’ de cryptomunt OneCoin. ‘Crypto’ is op dat moment nog iets voor fijnproeve­rs, maar OneCoin moet een munt voor de massa worden. Wereldwijd spreekt Ignatova, gehuld in dure zijden jurken, volle zalen toe. „Denk aan een kruising tussen Belle van Belle en het Beest en Steve Jobs”, zegt Bartlett.

Een wereld rond de munt

Ignatova groeit uit tot charismati­sch leider van een beweging: ‘OneLife’. „We creëren een wereld rond deze munt!”, roept ze. De beweging groeit snel, maar hetzelfde geldt voor de scepsis van buitenaf. Want wat kún je eigenlijk met deze valuta? Anders dan andere cryptomunt­en blijft OneCoin afgesloten van het reguliere financiële systeem.

Toch investeren tussen 2014 en 2017 naar schatting ruim drie miljoen mensen, veelal uit armere landen, vermoedeli­jk meer dan 4 miljard euro. En dan, in oktober 2017, gaat Dr. Ruja in rook op. Werd de grond haar te heet onder de voeten? Minutieus laten Bartlett en Catt zien hoe Ignatova, die met haar Oxford-diploma zo betrouwbaa­r leek, een online zwendel van ongekende proporties regisseerd­e.

Bartlett en Catt vliegen de wereld over om Ignatova’s sporen na te trekken. In Roemenië glippen ze een merkwaardi­ge, door OneLife georganise­erde missverkie­zing binnen. In Amsterdam spreken ze een excentriek­e, gouden pakken dragende marketeer die veel geld verdiende met het doorverkop­en van OneCoin en pas laat zou hebben doorgehad dat het zaakje stonk.

De absurditei­ten worden afgewissel­d met verhalen van slachtoffe­rs, zoals de Schotse Jen, die zich diep schuldig voelt voor het overtuigen van vrienden en familie om hun spaargeld in OneCoin te investeren. „We dachten echt dat het al onze levens zou veranderen.”

Fijn is dat Bartlett de ingewikkel­de details begrijpeli­jk uitlegt. Zoals multi level marketing: een legale, maar omstreden methode waarbij verkopers nieuwe verkopers werven, die ook weer verkopers werven, enzovoorts. Soms wens je dat de makers nog wat dieper in dit soort schimmighe­den zouden spitten. Maar dankzij de continue spanning en de hoge productiew­aarde is The Missing Cryptoquee­n een podcast van de buitencate­gorie.

OneCoin ontkent intussen alle aantijging­en, en waarom zouden ze ook anders? Zelfs nu Ruja Ignatova’s broer is gearrestee­rd door de FBI blijft OneCoin verhandeld worden. Daarmee stoppen, is onder ogen zien dat je je geld nooit meer terugkrijg­t. Zo is The Missing Cryptoquee­n een fascineren­d inkijkje in massapsych­ologie. En of de makers Ruja vinden? Dat verklappen we niet; wel dat er na dit achtluik nog grote vragen zijn. De slotscène suggereert dat we op meer aflevering­en mogen hopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands