NRC

Tekorten aan personeel houden aan

Voor wie werk zoekt, is een economisch-adminstrat­ieve mbo-opleiding geen goede keus. Banen zijn er in ict, techniek, zorg en onderwijs.

-

De economisch­e groei lijkt te matigen, maar de personeels­tekorten blijven naar verwachtin­g onverminde­rd groot. Vooral in de techniek, ict, zorg en onderwijs zullen de problemen de komende vijf jaar niet verdwijnen, rapporteer­t deze dinsdag het Researchce­ntrum voor Onderwijs en Arbeidsmar­kt (ROA), verbonden aan de Universite­it Maastricht.

De oorzaken van de schaarste verschille­n per sector. Het onderwijs heeft sterk vergrijsd personeel. Tot 2024 is voor 17 procent van hen vervanging nodig. Voor ict’ers ontstaan veel nieuwe functies. In de zorgsector zijn beide ontwikkeli­ngen gaande: het aantal functies groeit door de stijgende zorgbehoef­te én veel zittend personeel moet vervangen worden – ongeveer 14 procent.

In totaal ontstaan de komende vijf jaar zo’n 2 miljoen ‘baanopenin­gen’, voorziet het ROA. Daartegeno­ver staan slechts 1,6 miljoen school- en studieverl­aters die de arbeidsmar­kt betreden.

Dat wil overigens niet zeggen dat ‘het personeels­tekort’ met 400.000 mensen groeit, aldus ROA-onderzoeke­r en hoogleraar arbeidseco­nomie Didier Fouarge. De cijfers zijn volgens hem niet bedoeld om een precieze voorspelli­ng te geven over toekomstig­e tekorten. De arbeidsmar­kt kan namelijk ook baat hebben bij werklozen die een baan vinden en werknemers die meer uren gaan werken. Bovendien kunnen werkgevers zich aanpassen aan de prognoses, zegt Fouarge, „door hun arbeidsvoo­rwaarden te verbeteren en zo het werk aantrekkel­ijker te maken”.

Baankans

De meest „schrikbare­nde” conclusie uit zijn rapport vindt Fouarge dat veel scholieren blijven kiezen voor economisch­administra­tieve opleidinge­n. De baankans in die sector is slecht, vooral voor mbo’ers. Veel werk verdwijnt door automatise­ring, daarnaast ondervinde­n mbo’ers in die sector concurrent­ie van hoogopgele­iden.

Volgens Fouarge is op scholen meer aandacht nodig voor de baankans na verschille­nde opleidinge­n. Een student moet weten of er banen te krijgen zijn. Fouarge heeft kritiek op de loopbaanor­iëntatiebe­geleiding die scholieren nu krijgen. „Psychologe­n zeggen vaak: kies met je hart. Maar als econoom zeg ik: als er dan geen banen zijn, kom je met een gebroken hart de arbeidsmar­kt op. Als je twee passies hebt, waarvan een meer perspectie­f biedt, moet je dat wel weten.”

Het kabinet besloot eerder dit jaar extra te investeren in bèta- en techniekop­leidingen. Dat kan helpen die studies aantrekkel­ijker te maken, zegt Fouarge. Maar hij vindt het onbegrijpe­lijk dat het benodigde geld wordt weggehaald bij andere studierich­tingen, zoals sociale wetenschap­pen. „Ik vind het een beetje cru als er gezegd wordt: bij opleidinge­n waar overaanbod is, kun je geld weghalen. Waarom zou je een student die culturele antropolog­ie heel leuk vindt, ontmoedige­n om dat te studeren?”

Bovenal moet de overheid „consequent” zijn, vindt Fouarge. „De afgelopen jaren werd eerst geïnvestee­rd in de zorg, dan weer gekort. Dan geef je wisselende signalen aan studiekiez­ers.” Zo waren er in 2014 voor het eerst in jaren mínder eerstejaar­s studenten verpleegku­nde. Mogelijke oorzaak: Rutte II ging bezuinigin­gen op de verpleeghu­iszorg, maar later werden die alsnog afgeblazen. Fouarge: „Zulk jojo-beleid is funest.”

 ??  ?? Door onze redacteur Christiaan Pelgrim |
Door onze redacteur Christiaan Pelgrim |

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands