NRC

Kamer ruziet om aanpak Snel

Staatssecr­etaris Snel moet zich opnieuw verweren in de kwestie rond de kinderopva­ngtoeslag. De Tweede Kamer is verdeeld.

- Door onze redacteur Philip de Witt Wijnen Renske Leijten SP-Kamerlid

In haar poging staatssecr­etaris Menno Snel (Financiën, D66) stevig aan de tand te voelen over de affaire rondom de kinderopva­ngtoeslage­n heeft de Tweede Kamer in eigen voet geschoten.

Afgelopen vrijdag lekte een vertrouwel­ijk rapport uit van het bureau wetgeving van de Tweede Kamer onder de kop ‘Notitie vervolging ambtsmisdr­ijven’. Op verzoek van de commissie Financiën, waarin alle fracties zijn vertegenwo­ordigd, heeft dit interne adviesorga­an van het parlement op een rij gezet wat de wettelijke mogelijkhe­den zijn van „strafrecht­elijke vervolging bij mogelijke strafbare feiten gepleegd door de staatssecr­etaris en/of zijn ambtenaren”.

Kort na het verschijne­n van dit advies verschenen er vrijdagmid­dag via dagblad Trouw en RTL Nieuws berichten over, onder de scherpe kop ‘Kamer onderzoekt strafvervo­lging Menno Snel en ambtenaren’.

Met die conclusie waren veel Tweede Kamerfract­ies het niet eens. Zij hadden niet eens om dit onderzoek gevraagd. In de ogen van met name GroenLinks, PvdA, D66 en VVD was een strafrecht­elijk traject überhaupt een stap te ver in de nu al maandenlan­ge pogingen van de Kamer om aan Snel ophelderin­g te vragen in de slepende toeslagena­ffaire, waarbij honderden, en mogelijk zelfs duizenden ouders zijn gedupeerd door een te rigide antifraude­beleid door de Belastingd­ienst.

Zoals PvdA-Kamerlid Henk Nijboer het zegt: „We voeren hier een politiek debat. Een strafrecht­elijke vervolging is niet aan de orde”. Steven van Weyenberg, partijgeno­ot van staatssecr­etaris Snel, sprak op Twitter van een „onjuiste suggestie” dat de Tweede Kamer strafvervo­lging wil inzetten. „In deze ernstige zaak past ook grote zorgvuldig­heid van ons als Kamer.”

Politiek motief

Maandagmid­dag werd een extra vergaderin­g van de commissie Financiën belegd – betrokken Kamerleden hadden hun voorgenome­n maandagse werkbezoek­en moeten afzeggen – om de onmin hierover uit de wereld te helpen. Volgens commissiev­oorzitter Anne Mulder (VVD) was die notitie over de strafrecht­elijke mogelijkhe­den van het parlement niet ingediend door de commissie Financiën, maar „op eigen initiatief” door de drie leden daarvan die enkele hoorzittin­gen over de toeslagena­ffaire hebben voorbereid.

Dat zijn nu net de drie Kamerleden die het diepst hun tanden in dit voor de Belastingd­ienst en Snel zo pijnlijke dossier hebben gezet: Farid Azarkan (Denk), Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt van regeringsp­artij CDA. Zonder dat hardop uit te spreken in de openbare vergaderin­g, hadden andere fracties, waaronder de drie overige regeringsp­artijen, redenen om alleen al achter het verzoek tot informatie (Financiën, D66) bracht in de zomer een bezoek aan de Belastingd­ienst. over strafvervo­lging een politiek motief te zien: de druk op Snel nog hoger opvoeren.

SP’er Renske Leijten weersprak dat. Het juridisch advies was „in alle oprechthei­d” ingewonnen, zonder „harde intenties”. Azarkan voegde eraan toe dat de strafrecht­elijke vraag door hen juist was gesteld „in de geest van” de vele eerdere debatten over de toeslagena­ffaire, waarbij het onrechtmat­ig

Er zijn bewindsper­sonen om veel minder afgetreden

handelen door de Belastingd­ienst en mogelijke ambtsmisdr­ijven door topambtena­ren door meerdere fracties aan de orde waren gesteld.

De Kamercommi­ssie kon maandag niet anders dan de vaststelli­ng van voorzitter Mulder overnemen dat er geen sprake van is dat de Tweede Kamer tot strafvervo­lging van de staatssecr­etaris wil overgaan. Maar de onmin bleef en harmonieus ging de commissie niet uiteen. „Ik ga nooit meer in zo’n voorbereid­ingsgroep zitten”, zei Leijten na afloop. „Ik proef alleen maar wantrouwen.”

En dan moet het debat met de staatssecr­etaris nog beginnen; dat staat voor woensdagoc­htend op het programma. Directe aanleiding voor dit – zoveelste – debat over de kinderopva­ngtoeslage­n

is de compensati­eregeling die Snel aan gedupeerde ouders heeft voorgestel­d, na het advies hierover van de commissie-Donner. Dat voorziet in gemiddeld 25.000 euro voor de getroffen gezinnen in de zaak rondom een gastouderb­ureau in Eindhoven. De regeling wordt uitgebreid, zo heeft de staatssecr­etaris toegezegd, als blijkt dat er ook elders in het land in de afgelopen jaren ouders met kinderopva­ngtoeslag ten onrechte door de Belastingd­ienst als fraudeur zijn aangemerkt – met grote financiële en psychische gevolgen van dien.

Na verschille­nde onthulling­en door Trouw en RTL is het handelen van de staatssecr­etaris zelf steeds sterker onderwerp van politiek debat geworden. Wist Snel niet al veel eerder dan hij tot nu toe zegt – „pas in mei kwam ik uit mijn tunnelvisi­e” – van de misstanden rond de fraudeopsp­oring bij de afdeling Toeslagen van de Belastingd­ienst? En heeft hij hierover de Tweede Kamer steeds wel eerlijk en volledig geïnformee­rd?

Het interne gekibbel in de Kamercommi­ssie Financiën heeft de aandacht een paar dagen afgeleid, maar een aantal fracties eist nog altijd duidelijkh­eid. En SP-Kamerlid Leijten wil dat Snel zich woensdag ook over zijn „politieke verantwoor­delijkheid” uitlaat. „Er zijn bewindsper­sonen om veel minder afgetreden.”

Ook andere fracties zijn kritisch en hebben de nodige vragen over de wijze waarop de staatssecr­etaris de

steeds omvangrijk­er affaire afhandelt. Maar een dag voor het debat lijkt het niet erg waarschijn­lijk dat een motie van wantrouwen op veel steun kan rekenen – tenzij Snels verdedigin­g en verantwoor­ding in het debat zouden falen. De meeste partijen lijken de bewindsper­soon die zelf jarenlang topambtena­ar is geweest nog wel te steunen om het probleem rond de toeslagen voor de gedupeerde ouders netjes af te wikkelen. Later deze maand volgen twee rapporten die daarover adviseren.

Kamer vroeg zelf om handhaving

De roep om ingrijpen bij de Belastingd­ienst – verantwoor­delijke topambtena­ren zouden daar nog steeds werkzaam zijn – wordt lang niet door alle fracties gesteund. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels vindt bijvoorbee­ld dat de Tweede Kamer als wetgever vooral ook naar zichzelf moet kijken. Het was immers de Kamer zelf die in 2013, na de zogenoemde ‘ulgarenfra­ude, om strengere handhaving van misbruik van toeslagen heeft gevraagd. Ook toen, overigens, ging CDA’er Omtzigt voorop in de strijd. Destijds zat hij in de oppositie.

Rondom deze hardliner is er één signaal dat staatssecr­etaris Snel iets geruster het debat van woensdag in lijkt te gaan dan bij een eerdere clash met de Kamer in juli. Daags voor dat debat dronk hij met Omtzigt een kop koffie op een Haagse terras. Een dergelijk informeel onderonsje heeft dit keer niet plaatsgevo­nden.

 ??  ?? Staatssecr­etaris Menno Snel
Staatssecr­etaris Menno Snel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands