NRC

‘We schrokken eerst van de kosten, maar zien ze nu dalen’

In zes jaar wil corporatie Uwoon 10 procent van zijn huizen gasvrij hebben. Hoe? Dat hangt af van wat mogelijk is – en niet te duur is.

- Door onze redacteur Erik van der Walle

De keuken is de cruciale plek om de verduurzam­ing van een woning voor de bewoners acceptabel te maken. „In de keuken merken mensen daadwerkel­ijk dat hun woning gasloos is geworden”, zegt Dick Zandvoort van woningcorp­oratie Uwoon. „Of je woning nou warm wordt met zonnepanel­en op het dak of met een gasketel, dat merkt de bewoner veel minder. Maar als je ’s avonds thuiskomt en je moet koken, dan merk je zeker dat je geen gas meer hebt. Daar zit vaak toch de grootste vrees.”

Dus zorgt Zandvoort aan het eind van de verbouwing het liefst voor een nieuwe inductiepl­aat en een pannenset. „Ik kan dat niet bij alle woningen beloven, maar het is een goede manier om mensen tegemoet te komen.”

De rol van Zandvoorts corporatie is cruciaal voor het slagen van het project ‘Wijk van de Toekomst’ in Ermelo West. Met een provincial­e subsidie van 4,4 miljoen euro worden vijfhonder­d woningen in de Veluwse gemeente tot uiterlijk 2027 gasvrij gemaakt. Daarvan zijn er ruim driehonder­d van Uwoon, de rest is particulie­r bezit.

Voor de manager vastgoed van Uwoon is verduurzam­ing al lang geen papieren exercitie meer. De komende vijf tot zes jaar wil de corporatie in onder meer Ermelo en Harderwijk 10 procent van haar 8.600 woningen energieneu­traal hebben gemaakt. In 2022 moet dat minimaal 4 procent zijn. „Om die doelstelli­ngen te halen, moet je nu echt projecten hebben lopen.” Ruim 200 woningen van Uwoon zijn extra goed geïsoleerd en beschikken nu over label A++, waardoor gasvrij maken relatief gemakkelij­k gaat. Daarnaast zijn al ruim vijftig woningen van Uwoon energieneu­traal én gasvrij.

De houding van de huurders is volgens Zandvoort niet negatief. „Op bewonersav­onden hebben mensen wel veel vragen. Je merkt daarmee dat er onzekerhei­d is, maar we hebben nooit mensen gehad die op voorhand overal tegen waren. Ook de acceptatie van de inmiddels verduurzaa­mde huizen ging soepel.”

De corporatie wil komend jaar beginnen met het gasloos maken met de eerste serie van zo’n honderd woningen in deze wijk.

Modelwonin­g

Ondanks deze relatief grote aantallen is van een standaardp­rocedure voor de verduurzam­ing geen sprake. In Ermelo ontbreekt het aan warmtebron­nen – bijvoorbee­ld industriël­e bedrijven of afvalverbr­anders – waarmee een groot warmtenet kan worden aangelegd. En nieuwe technieken zijn nog in ontwikkeli­ng dat Zandvoort vooral van pilots spreekt. „We hebben nu een modelwonin­g die wordt verwarmd met infraroodp­anelen en een woning met ‘pvt-zonnepanel­en’ die ook warmte opnemen. Juist vanwege de snelle ontwikkeli­ngen pakken we de verduurzam­ing in fases aan.”

Als voorbeeld van die snelle ontwikkeli­ng noemt Zandvoort een nieuwbouwp­roject dat binnenkort start. „In die appartemen­ten wordt een warmtepomp aan de mechanisch­e ventilatie gekoppeld. Die gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht voor warm kraanwater en de vloerverwa­rming. Dat bestond vorig jaar nog niet.”

Uwoon wil wel een van de koplopers zijn als het om verduurzam­ing gaat, maar niet helemaal voorop lopen

De geleidelij­ke aanpak heeft ook een financiële reden. Koepelorga­nisatie Aedes rekende aanvankeli­jk voor dat de verduurzam­ing 60.000 euro per woning ging kosten. Dat zou voor Uwoon als middelgrot­e corporatie een half miljard aan investerin­gen betekenen. „Daar schrokken we wel van, maar we zien de kosten nu snel dalen. Als een huis al goed geïsoleerd is, denken we voor 20.000 euro klaar te zijn.”

Lagere woonlasten

Doel is in elk geval dat de verbouwing nooit tot hogere kosten voor de huurder leidt. „Als corporatie moet je er niet vanuit gaan dat je die investerin­g terugverdi­ent, want dan zouden de huren omhoog moeten. De bewoners zien natuurlijk wel hun woonlasten dalen door een lagere energierek­ening.” Het streven is een kostendali­ng van 10 procent.

Zandvoort zegt graag in de kopgroep van corporatie­s te zitten als het om verduurzam­ing gaat, maar helemaal vooroplope­n hoeft voor hem niet. „Er zijn corporatie­s geweest die een paar jaar geleden al honderden huizen energieneu­traal en gasvrij hebben gemaakt en daar 80.000 euro per woning voor hebben betaald. Als ze drie jaar hadden gewacht, was het de helft geweest. Dat is de keerzijde van te ver vooroplope­n. En we willen bij voorkeur verduurzam­en als het samenvalt met noodzakeli­jk onderhoud. We gaan nu geen daken vervangen die nog tien jaar meekunnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands