NRC

Vergroenin­g ECB moet wachten op consensus

Christine Lagarde wil een klimaatvri­endelijker monetair beleid, maar ze wil ook minder ruzie binnen het bestuur. Dat betekent: geduldig opereren.

- Door onze redacteur Mark Beunderman

Christine Lagarde wil veel. De nieuwe president van de Europese Centrale Bank wil opener communicer­en dan haar voorganger Mario Draghi. Ze wil meer vrouwen op hoge posities bij de ECB. Ze wil de verdeeldhe­id binnen het ECB-bestuur sussen die het gevolg is van Draghi’s extreem ruime monetair beleid en diens solistisch­e leiderscha­psstijl. En ze wil het monetair beleid vergroenen.

Niet alles gaat tegelijk, zo viel maandag op te maken uit het eerste optreden van de Française in het Europees Parlement sinds haar aantreden op 1 november. Vooral twee doelstelli­ngen staan op gespannen voet met elkaar: de wens om de ECB klimaatvri­endelijker te maken en het streven het bestuur meer op één lijn te krijgen. Het eerste is urgent en vraagt om snelle besluiten, zo vonden althans veel Europarlem­entariërs die Lagarde ondervroeg­en. Het tweede vergt juist geduld, luisteren en níet te scherp positie kiezen.

Lagarde had voor haar aantreden gezegd dat ze klimaatver­andering een centrale plek wil geven bij de ECB: het thema is „van cruciaal belang voor de missie” van de centrale bank. Maandag liet ze zich in gelijke zin uit. Maar ondanks vele vragen van de afgevaardi­gden wilde ze niets concreets toezeggen. „Ik run hier niet in m’n eentje de winkel”, zei ze. „Het moet een collectiev­e inspanning zijn.”

Het thema klimaat is in sneltreinv­aart op de agenda van centrale banken gekomen. Zij houden toezicht op commerciël­e banken die kampen met financiële risico’s door de energietra­nsitie, zoals investerin­gen die moeten worden afgeschrev­en. Klimaatver­andering kan ook effecten hebben op de economisch­e groei. Denk aan het verlies van productivi­teit door hogere temperatur­en. Maar de ECB draagt zélf ook bij aan het klimaatpro­bleem, door leningen op te kopen van vervuilend­e bedrijven. Met de opkoop van schuld van overheden en bedrijven pompt de ECB geld in het financiële systeem om de hardnekkig lage inflatie (nu 1 procent) op te krikken richting het doel van krap 2 procent. Obligaties van onder meer Shell, Gasunie en Daimler staan op de balans van de ECB. Tot dusver beroept de ECB zich op het principe van ‘marktneutr­aliteit’: duurzame bedrijven mogen geen voorkeursb­ehandeling krijgen.

Maar de druk op de ECB om fossiele bedrijven uit te sluiten van de opkopen neemt toe. Vorige week drong een groep economen en ngo’s hier nog op aan. En ook De Nederlands­che Bank, tot voor kort strikt verdediger van marktneutr­aliteit, zit „in een beginnende fase van onderzoek naar de mogelijkhe­den voor een verduurzam­ing van het aankooppro­gramma”, aldus een woordvoerd­er.

Dissident Weidmann

Het is duidelijk waar Lagardes sympathie ligt: ze praatte maandag een half uur met vertegenwo­ordigers van de groep van ngo’s en economen. Maar ze wilde niet toezeggen dat de ECB uit fossiele bedrijven stapt. Ze weet ook dat er sceptici zijn, zoals het Duitse ECB-bestuursli­d Jens Weidmann, die onlangs zei dat prijsstabi­liteit en niet het klimaat de missie is van de ECB. Lagarde wil Weidmann niet van zich vervreemde­n. Ze wil de strijdbijl die Draghi tegen Weidmann hanteerde, juist begraven. Draghi walste nogal eens over dissidente­n als Weidmann en diens Nederlands­e collega Klaas Knot heen.

Om álle 25 ECB-bestuursle­den de ruimte te geven om hun visies te ontvouwen, wil Lagarde een officiële evaluatie gaan organisere­n van het monetaire beleid, iets wat de ECB voor het laatst deed in 2003. Die zal in de eerste plaats gaan over traditione­le monetaire thema’s, zoals het inflatiedo­el van vlak onder de 2 procent, dat misschien zal worden bijgesteld. Maar in deze tijden mag ook het thema klimaat bij zo’n brainstorm­sessie niet ontbreken, vindt Lagarde.

 ??  ?? ECB-president Christine Lagarde
ECB-president Christine Lagarde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands