NRC

Ziekenhuis Winterswij­k wil afdelingen sluiten ondanks beloftes bij fusie

- Door onze redacteur Liza van Lonkhuyzen

Het Streekziek­enhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswij­k wil in 2025 de afdelingen voor acute verloskund­e en klinische kindergene­eskunde sluiten. Bij de andere locatie van de ziekenhuis­koepel, het Slingeland in Doetinchem, blijven deze afdelingen wel bestaan.

De aankondigi­ng van het plan is om meer redenen opvallend. Allereerst omdat de ziekenhuis­groep daarmee een jonge belofte verbreekt. In de aanloop naar de fusie in 2017 werd aangekondi­gd dat beide ziekenhuiz­en een volwaardig aanbod zouden behouden. Het Slingeland meldde destijds dat „de verloskund­ige zorg en de intensive care in beide ziekenhuiz­en blijven bestaan”.

Dat bevallen in het Winterswij­kse ziekenhuis per 2025 mogelijk niet meer kan, is ook opvallend omdat het RIVM de locatie als ‘gevoelig’ bestempelt op het gebied van acute verloskund­e. Als deze afdeling sluit, is het voor vierhonder­d mensen niet meer mogelijk binnen de landelijke norm van 45 minuten per ambulance bij een ziekenhuis te komen. De sluitingen zouden vooral mensen raken in het oosten van de gemeente Winterswij­k, tegen de Duitse grens aan.

Gevraagd naar hoe dit probleem moet worden opgelost, zegt een persvoorli­chter van de koepel dat de plannen nog met andere zorgverlen­ers worden besproken. Of openlaten van de afdelingen daarbij nog als optie op tafel ligt, wil de voorlichte­r niet zeggen.

Na fusies gebeurt het vaak dat ziekenhuiz­en specialist­ische afdelingen voor spoedzorg sluiten. Of, zoals koepels het dan uitleggen, zorg ‘concentrer­en op één locatie’. Begin vorig jaar telde het RIVM 80 afdelingen acute verloskund­e, afgelopen zomer nog maar 75. Vaak wordt gebrek aan personeel genoemd als reden om zulke afdelingen te sluiten. Dat is ook zo bij het SKB.

„Wij hopen dat het geen verdere aftakeling betekent van het ziekenhuis tot een locatie met alleen poliklinis­che zorg”, zegt Jaap Brenninkme­ijer, voorzitter van Huisartsen­zorg Oost-Achterhoek. „Juist door de beloftes over het behouden van een volwaardig ziekenhuis, was er maatschapp­elijk en politiek draagvlak voor de fusie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands