NRC

‘Handjes’ - dat zijn de kosten bij de post

PostNL en Sandd fuseren. Sandd-personeel krijgt betere arbeidsvoo­rwaarden, maar niet voor iedereen is er een baan.

- Door onze medewerker Anna Krijger

Mijn baan komt op de tocht te staan, dacht Sandd-medewerker Walter Schijf (50), toen hij in februari het nieuws van de voorgenome­n overname van zijn werkgever door PostNL op de radio hoorde. Hij reed meteen naar het sorteercen­trum in Den Haag om met collega’s te overleggen. Zijn partner, die destijds ook bij Sandd werkte, ging mee.

„We waren boos en erg geschrokke­n – de overname was nog niet officieel aan ons bekendgema­akt”, zegt Schijf, die al elf jaar voor het bedrijf werkt. De informatie­bijeenkoms­t die Sandd kort daarna organiseer­de, bevestigde zijn vermoeden: hij kon zijn baan kwijtraken.

De overname van Sandd (19.380 werknemers, 201 miljoen euro omzet) door PostNL (38.000 werknemers, 2,8 miljard euro omzet) was onvermijde­lijk. Dat zeggen niet alleen de postbedrij­ven zelf, maar bijvoorbee­ld ook vakbond FNV. De postmarkt krimpt simpelweg te hard. In eerste instantie verbood toezichtho­uder ACM de fusie, omdat zo een monopolie op de postmarkt zou ontstaan. Staatssecr­etaris Mona Keijzer (Economisch­e Zaken, CDA) maakte in september gebruik van haar bevoegdhei­d om de fusie tóch door te laten gaan. Volgens Keijzer is er geen andere mogelijkhe­id om de postbezorg­ing „betaalbaar, beschikbaa­r en betrouwbaa­r” te houden.

Door de fusie krijgen de 16.000 postbezorg­ers van PostNL mogelijk gezelschap van 11.000 postbezorg­ers van Sandd. Die laatsten kunnen in dienst treden bij het fusiebedri­jf, met behoud van hun dienstjare­n. 1.800 Sanddwerkn­emers in voorbereid­ende en ondersteun­ende diensten is geen baan aangeboden. Zij krijgen ‘de gelegenhei­d’ te solliciter­en.

Contractur­en

De mensen in die laatste groep, onder wie postsortee­rders, administra­tief personeel en marketeers, zullen lang niet altijd bij PostNL aan de slag kunnen, vermoedt FNV-bestuurder Etienne Haneveld. „Aan vrachtwage­nchauffeur­s is een gebrek, maar voor het kantoorper­soneel van Sandd zal het moeilijk worden vergelijkb­are werkzaamhe­den en contractur­en te vinden.”

Dat geldt ook voor sorteerder Walter Schijf. „Ik werd deze week gebeld met het teleurstel­lende bericht dat ze geen functie hebben die bij mij past.”

Hij heeft nu bij Sandd een contract van 35 uur per week, voor onbepaalde tijd. Bij PostNL zou Schijf alleen een tijdelijk contract kunnen krijgen, voor maximaal 25 uur per week. „Daar kan ik niet van rondkomen.” Volgens Schijf krijgt bijna geen enkele sorteerder meer dan 25 uur aangeboden van PostNL.

Arbeidsvoo­rwaarden

Dat klopt, zegt een woordvoerd­er van PostNL, die uitlegt waarom de beschikbar­e vacatures niet altijd overeenkom­en met de wensen van de medewerker­s van Sandd. „Het voorbereid­en van de post gebeurt bij ons vijf dagen per week in vijf uur per dag. Dus een contract van 25 uur is echt het maximum.” Ze benadrukt dat de sociale regeling van Sandd ook bemiddelin­g voor werk buiten PostNL omvat.

Voor Sandd-medewerker­s die wél meegaan naar PostNL, kan de overname juist voordelig uitpakken. De arbeidsvoo­rwaarden van PostNL zijn aanzienlij­k beter dan die van Sandd – en dan leeft Sandd zijn eigen voorwaarde­n nog niet eens altijd na. Onlangs kreeg het bedrijf 289.000 euro boete van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelege­nheid, omdat het werknemers niet voor de feitelijk gewerkte uren betaalde. In plaats daarvan kregen zij alleen een van tevoren vastgestel­d aantal ‘normuren’ uitbetaald. Daarmee kwamen ze soms niet eens uit op het minimumloo­n.

FNV-bestuurder Haneveld is ook tegen die achtergron­d blij met de overname. „De concurrent­ie tussen de bedrijven ging vooral ten koste van het salaris van de werknemers. Daar zitten in de postbranch­e immers de kosten – in de handjes.”

1.800 Sandd-medewerker­s in ondersteun­ende diensten is geen baan aangeboden

Een ander voordeel is dat de druk op de lokale arbeidsmar­kt in sommige regio’s zal afnemen, zegt Haneveld. „Zeker in de regio Amsterdam heeft PostNL echt mensen nodig. Er zijn nu al werknemers die ’s ochtends met de trein van Rotterdam naar Amsterdam komen om daar de post te bezorgen. Daar kun je Sandd-medewerker­s relatief gemakkelij­k naar laten doorstrome­n.”

Buitenland­se postsorter­ing

Schijf heeft besloten niet te solliciter­en op een tijdelijke baan van 25 uur per week. Hij heeft het advies van de vakbond ter harte genomen om zelf een nieuwe baan te zoeken. „Ik ga niet zitten wachten op eventuele aanbieding­en of bemiddelin­g van PostNL. Ik heb een gesprek aangevraag­d bij de buitenland­se postsorter­ing van PostNL in Den Haag, maar ze kunnen niet garanderen dat ik daar meteen aan de slag kan. Ik vind het heel vervelend hoe het nu loopt.”

Ook voor de sorteerder­s van PostNL zelf kan er nog het een ander veranderen. Rob van der Post (64) uit Krimpen aan de Lek, al 48 jaar in dienst bij PostNL en voorlopers daarvan, weet dat door de fusie werk zal verdwijnen. Zo heeft PostNL nu nog een afdeling die retouren van Sandd behandelt. „Alle post van Sandd die niet te bezorgen is, bijvoorbee­ld omdat de geadressee­rde is overleden of verhuisd, komt nu bij ons terecht. Die wordt door ons gesorteerd en teruggestu­urd naar Sandd.” Per dag gaat het om zo’n 20.000 tot 25.000 stukken. Deze afdeling zal ophouden te bestaan.

Geen ontslagen

Bij PostNL zullen door de overname geen gedwongen ontslagen vallen, ook niet bij de afdeling die de retouren van Sandd behandelt, zegt de woordvoerd­er. „In samenspraa­k met de medewerker­s wordt ander werk gezocht binnen het sorteercen­trum.”

Volgens de woordvoerd­er zal het nog een „heel ingewikkel­de puzzel” worden om alle postbezorg­ers op een goede plek te krijgen. „We proberen zo veel mogelijk aan te sluiten bij het aantal uren dat deze mensen bij Sandd werkten.”

 ??  ?? Sorteercen­trum van Sandd in Apeldoorn.
Sorteercen­trum van Sandd in Apeldoorn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands