NRC

Terheijden krijgt een warmtenet

Het hart van Terheijden krijgt een warmtenet, terwijl lang niet alle huizen zijn geïsoleerd. Is dat verstandig?

- Door onze redacteur Hester van Santen

Aan sommige gevels aan de Raadhuisst­raat in Terheijden prijkt een wit-blauw schildje. Je ziet glas-in-loodramen, muurankers, gedecoreer­de dubbele voordeuren. Veel panden zijn historisch, monumentaa­l zelfs. En slecht geïsoleerd, meestal. Vooroorlog­se huizen gebruiken veel aardgas voor hun verwarming.

De komende jaren worden in dit dorpshart vijfhonder­d huizen aangeslote­n op een nieuw, duurzaam warmtenet dat door het Noord-Brabantse dorp zelf wordt beheerd. Terheijden heeft er 3,4 miljoen euro subsidie voor gekregen van het rijk. Op dit moment zijn bouwvakker­s bezig de leidingen in de grond te leggen, want de riolering in het dorp moet toch vervangen worden. De warmte komt straks uit lokaal rivierwate­r en van lokale zonne- en windstroom.

Die duurzame energie komt eerst, is hier de aanpak. De huizen isoleren – vaak een dure verbouwing – is voor later.

En dat is opvallend. Want in de afgelopen decennia was een lijfspreuk van duurzame bouwers dat isoleren altijd vooraan staat. Een huis met een dikke winterjas kan met tientallen procenten minder warmte toe dan een slecht geïsoleerd­e woning en dus is de CO2-uitstoot lager. Lokale duurzame energie is bovendien schaars, dus je moet er zo min mogelijk van gebruiken. Isoleren dus.

„Als je dat niet doet, vind ik dat suboptimaa­l”, zegt Sabine Jansen, specialist in verduurzam­ing van gebouwen en wijken bij de TU Delft. Op online platform Energie+ moedigde ze onder de titel Dweilen met de kraan open? gemeenten aan om meer te letten op isolatie en energiezui­nige technieken om te verwarmen. „Anders heb je tot in lengte van dagen heel veel energiebro­nnen nodig.”

70 tot 90 graden

Tot 2030 gaan 1,5 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen van het aardgas af, staat in het klimaatakk­oord. Ongeveer de helft wordt aangeslote­n op een gemeenscha­ppelijk warmtenet.

Dat warmtenet is meestal niet warm, maar heet, blijkt uit een inventaris­atie die Jansen maakte. Van de 27 gemeenten die vorig jaar als eerste subsidie van het rijk kregen om aardgasvri­j te worden, leggen er veertien een warmtenet aan met water dat even heet is als uit de cv-ketel komt: 70 tot 90 graden. Zo gebeurt het in Terheijden – en in Purmerend, waar NRC ook het afscheid van aardgas volgt. Zes wijken bouwen hun warmtenet op een iets lagere temperatuu­r, maar nog altijd heel warm.

Het is de minst ingrijpend­e manier om aardgasvri­j te worden, want er kan zoals voorheen gestookt worden en bijna niemand hoeft te verbouwen. De aanleg van het warmtenet betekent wel dat het energiever­bruik van de wijk toeneemt. Want de huizen besparen niet, en er lekt flink wat warmte weg uit de buizen onder de straat.

„Je moet mensen iets bieden wat niet ingrijpt in hun dagelijkse beslommeri­ngen”, verklaart Pim de Ridder, de energieond­ernemer die het initiatief nam voor het duurzame warmteplan in Terheijden. De afgelopen maand bezochten specialist­en in opdracht van het Traais Energie Collectief (TEC, de energiecoö­peratie van het dorp) zo’n dertig woningen. Ongeveer driekwart lijkt probleemlo­os te kunnen worden aangeslote­n op het nieuwe warmtenet. „Als het niet kan, ligt dat meestal

Energiever­bruik kan lager als warmtenett­en op 30 tot 50 graden werken, maar alleen met betere isolatie van huizen en andere radiatoren

aan technische beperkinge­n van de huizen”, zegt projectlei­der Sander Lodewikus van TEC. „Bij huizen zonder kruipruimt­e is het bijvoorbee­ld lastig.”

Directeur Dick van der Kooij van adviesbure­au Techniplan noemt het Terheijden­se project „leuk”. „Een mooie casus. Ik vind dat men vaak doorschiet met isoleren van een woning. Je kunt al veel bereiken met simpele maatregele­n zoals goed dubbelglas. Als je allemaal individuel­e eigenaren hebt, is het ook moeilijk om een hele woonwijk grondig te isoleren.”

Maar op de lange termijn, zegt hij, is isoleren beter, omdat er anders zoveel energie nodig is. In Terheijden komt de warmte eerst uit de rivier en wordt dan elektrisch verder verwarmd met een grote warmtepomp. Dat kost veel stroom, die straks door de eigen windmolen en een zonnepark moet worden opgewekt.

Die lokale warmte is schaars. Volgens het Planbureau voor de Leefomgevi­ng is er bijna zeker genoeg warmte in Nederland om alle gebouwen te verwarmen. Maar, zegt het PBL ook: sommige bronnen zijn duur en ze liggen niet altijd op de goede plek.

Het energiever­bruik kan veel lager zijn als de warmtenett­en op 30 tot 50 graden werken. Daarvoor moeten huizen wel betere isolatie krijgen en aangepaste radiatoren of vloerverwa­rming – en dat kan een investerin­g van tienduizen­den euro’s zijn.

Lokale bronnen

Mogelijk zijn bovendien wijdere warmteleid­ingen in de grond nodig. Dat betekent ook dat een warmtenet in een wijk, als het er eenmaal ligt, niet zomaar is om te bouwen voor lage temperatuu­r.

Van der Kooij van Techniplan ziet echter dat het voor initiatief­nemers van een warmtenet gunstig kan zijn de huizen nu níét aan te pakken. „Hoe slechter de huizen zijn, des te meer warmte je kunt verkopen, en hoe sneller je je warmtenet hebt terugverdi­end. Ja, dat is cynisch.”

In Terheijden wordt het warmtenet collectief. Maar energiebed­rijven verdienen steeds meer geld met vooral grote warmtenett­en, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van toezichtho­uder Autoriteit Consument en Markt. Minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken en Klimaat, VVD) schreef daarop in oktober aan de Tweede

Kamer dat het belangrijk is „dat de rendemente­n van monopoloïd­e leverancie­rs niet hoger worden dan noodzakeli­jk”.

Ook in Terheijden zal het energiever­bruik op den duur omlaag moeten, zegt Lodewikus van TEC. „We hebben uitgereken­d dat we alleen toe kunnen met lokale bronnen als het energiever­bruik 10 tot 15 procent daalt. Daar gaan we met bewoners geleidelij­k over in gesprek. Dat kan alles zijn, van ledlampen tot radiatorfo­lie. Maar dat kost tijd.”

Jansen van de TU Delft begrijpt wel waarom sommige gemeenten ervoor kiezen het energiever­bruik niet direct terug te dringen. Soms is er haast, omdat de aardgaslei­dingen aan vervanging toe zijn. Of zijn de huizen moeilijk aan te pakken, zoals in Terheijden. „Maar als het enigszins kan, vind ik dat je toch moet isoleren. Dan maak je een echt toekomstbe­stendig warmtesyst­eem.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De werkzaamhe­den voor de aanleg van het warmtenet in Terheijden zijn in volle gang.
De werkzaamhe­den voor de aanleg van het warmtenet in Terheijden zijn in volle gang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands