NRC

Acht mannen opgepakt in onderzoek groepsverk­rachtingen

De groep mannen uit Den Bosch en Rosmalen zou drie minderjari­ge meisjes hebben gedrogeerd en meerdere malen verkracht.

- Door onze medewerker David van Unen

In de regio Den Bosch zijn dinsdagoch­tend acht mannen aangehoude­n in verband met een reeks groepsverk­rachtingen van minderjari­ge meisjes. Het gaat om jonge mannen van tussen de 18 en 26 jaar. Ze komen allen uit Den Bosch of het nabijgeleg­en Rosmalen. Dat meldt de politie Oost-Brabant.

Het onderzoek naar de zaak liep al sinds begin dit jaar, aldus de politie, en is op gang gekomen nadat drie meisjes van vijftien en zestien jaar afzonderli­jk van elkaar bij de politie melding deden te zijn verkracht door meerdere jongens op verschille­nde momenten. In alle gevallen waren de meisjes onder meer via sociale media verleid om naar het terrein van een garagebedr­ijf in de Bossche wijk Orthen te komen. Een bron rond het onderzoek zegt dat één van de verdachten, een man van achttien, op papier eigenaar is van het pand. In het gebouw zat eerder een growshop die grondstoff­en voor hennepteel­t verkocht.

Alledrie de slachtoffe­rs zijn in „weerloze toestand” verkracht door meerdere mannen, zegt een politiewoo­rdvoerder. Soms is daarbij „bruut” geweld gebruikt. De politie vermoedt dat de meisjes gedrogeerd werden. De politie heeft ook aanwijzing­en dat meer meisjes slachtoffe­r zijn geworden van de mannen. Mede daarom is de communicat­ie over het onderzoek vrij expliciet, zegt de woordvoerd­er. „Een zedenzaak van dit kaliber is echt uitzonderl­ijk”.

De politie zegt samen te werken met het Centrum Seksueel Geweld, waar eventuele andere slachtoffe­rs zich ook kunnen melden en profession­ele zorg kunnen krijgen.

Naaktfoto’s

In het onderzoek voorafgaan­d aan de aanhouding­en zijn ook naaktfoto’s en ander beeldmater­iaal van slachtoffe­rs naar voren gekomen. Tijdens de politieact­ie van dinsdag zijn door de politie meerdere auto’s en andere kostbare spullen in beslag genomen, om eventuele latere schadeverg­oedingen voor slachtoffe­rs te kunnen dekken, aldus de politie. De politie doorzocht dinsdag de woningen van de acht aangehoude­n mannen.

De politie houdt er rekening mee dat meer verdachten in beeld komen en verdere arrestatie­s volgen. De verdachten mogen vooralsnog alleen contact hebben met hun advocaten.

 ??  ?? De politie tijdens de inval bij het autobedrij­f.
De politie tijdens de inval bij het autobedrij­f.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands