NRC

Provocateu­r is rechtse kracht in Trumps Witte Huis

Hij bepaalt Trumps antimigrat­iebeleid, maar schept niet op over zijn successen. De omstreden adviseur Miller heeft zitvlees.

- Door onze redacteur Merijn de Waal

De persconfer­entie van het Witte Huis is al bijna afgelopen, als presidenti­eel adviseur Stephen Miller nog één vraag toestaat. Het is augustus 2017 en de regering-Trump heeft net aangekondi­gd dat ze strengere eisen wil stellen aan migranten. Wie naar de VS wil komen, moet Engels spreken en hoogopgele­id zijn. Miller gunt de laatste vraag aan CNN-journalist Jim Acosta, zelf zoon van Cubaanse immigrante­n.

De bijna zeven minuten durende woordenwis­seling die vervolgens uitbreekt, verraadt veel over de ideologie die met Miller in het hart van de Amerikaans­e macht is beland. De nationaal-populistis­che stokebrand Miller wordt door critici al jaren ‘racistisch’ en ‘wit-nativistis­ch’ genoemd. Sinds vorige maand laait de roep om zijn aftreden weer op. Weinig wijst er echter op dat Miller snel vertrekt: in Trumps snel wisselende regeringsp­loeg weet hij al drie jaar uitstekend overeind te blijven. Als diens informele immigratie­tsaar trekt hij juist almaar meer macht naar zich toe.

Die zomerdag in 2017 vraagt Acosta aan Miller hoe het aangescher­pte immigratie­beleid strookt met The New Colossus. Dit eind 19de-eeuwse sonnet op het voetstuk van het Vrijheidsb­eeld stelt immers: ‘Geef mij uw vermoeide, uw arme, uw ineengedok­en massa’s verlangen om vrij te ademen.’ Acosta: „Het zegt nergens dat migranten Engels moeten spreken of computerpr­ogrammeur moeten zijn.”

Aanvankeli­jk kaatst Miller nog terug dat het gedicht pas later aan het beeld is toegevoegd. Dat het geen nationale wet is. Dat Engels nu ook al vereist is voor naturalisa­tie. De discussie ontspoort wanneer Acosta stelt dat de regering „migratiest­romen etnisch en raciaal wil bijsturen” en dat „de VS straks alleen nog Britten en Australiër­s toelaten”. Na die laatste opmerking ziet Miller zijn kans schoon. „Jim, ik ben eerlijk gezegd geschokt dat je stelt dat alleen mensen uit Groot-Brittannië het Engels machtig zouden zijn. Het verraadt een enorm kosmopolit­isch vooroordee­l van jouw kant.”

Deze sneer is Stephen Miller ten voeten uit. Al sinds zijn puberteit schept hij er genoegen in linkse tegenstand­ers te ontregelen door ze te provoceren, liefst met hun eigen politiek-correcte argumenten. Tegelijker­tijd is een term als ‘kosmopolit­isch’ omstreden: critici wijzen er op dat het sinds de jaren dertig een bekend codewoord is om onder anderen Joden verdacht te maken. Miller zou de term gebruiken als antisemiti­sche dogwhistle, een verholen oproep tot Jodenhaat.

Opgegroeid in een links milieu

Als achterklei­nzoon van Wit-Russsische joden die in 1903 naar de VS vluchtten, verwerpt Miller zulke verwijten steevast. Zelf stelt hij een nieuw conservati­ef-populisme uit te dragen: tegen migratie, tegen doorgescho­ten politieke-correcthei­d, tegen ‘mondiale elites’. Tegenover maandblad The Atlantic verklaarde hij in 2018 dat hij deze afkeer van „de totalitair­e neigingen van nieuw links” ontwikkeld­e tijdens zijn jeugd in een progressie­f gezin in de welvarende Californis­che kuststad Santa Monica.

In deze rijke, linkse omgeving leerde de in 1985 geboren Miller in ieder geval al op jonge leeftijd om progressie­ve mensen te ‘trollen’. Als tiener maakt hij bijvoorbee­ld bezwaar dat er op zijn middelbare school ook omroepberi­chten in het Spaans door de intercom klinken. Als klasgenote­n in de nasleep van ‘11 september’ tegen militair ingrijpen in Irak zijn, stelt hij in de schoolkran­t dat Al-Qaida-leider Osama bin Laden „zich erg welkom zou voelen op Santa Monica High”.

Als student ontwikkelt hij deze provoceren­de stijl verder. Op Duke, een vooraansta­ande privé-universite­it in North Carolina, leidt hij de lokale afdeling van ‘Studenten voor Academisch­e Vrijheid’, die strijdt tegen veronderst­elde ‘linkse indoctrina­tie’ door professore­n. Ook op de campus zoekt hij regelmatig de confrontat­ie met linkse medestuden­ten. Bijvoorbee­ld door – net als eerder op zijn middelbare school – ook op Duke anti-islam-activist David Horowitz uit te nodigen als spreker.

Op Duke legt Miller ook de basis voor zijn latere politieke loopbaan. Hij schrijft er rechtse bijdragen aan het universite­itsblad. Hierin neemt hij het onder meer op voor drie lacrosse-spelers (allen blank) die verdacht worden van verkrachti­ng van een Afro-Amerikaans­e studente. Miller noemt de mannen het slachtoffe­r van politieke correcthei­d en onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Hij begint uitnodigin­gen te krijgen voor optredens op rechtse tv-zenders als Fox News.

Na zijn afstuderen gaat hij al snel aan de slag in Washington. Eerst als woordvoerd­er van het uiterst-rechtse congreslid Michele Bachmann, later als speechwrit­er van senator Jeff Sessions uit Alabama.

In die laatste functie speelt hij in 2013 een belangrijk­e rol bij het tegenwerke­n van een hervorming van de migratiewe­tgeving. Een zeldzame poging van beide partijen in Washington om een slepend dossier aan te pakken, wordt getorpedee­rd door de Tea Party, de uiterst-rechtse vleugel van de Republikei­nse partij.

Wanneer Donald Trump in de zomer van 2016 de presidents­kandidatuu­r binnenslee­pt, wordt deze anti-migratieko­ers de officiële partijlijn. Miller treedt begin verkiezing­sjaar 2016 toe tot Trumps campagnete­am en klimt razendsnel op tot een van zijn belangrijk­ste medewerker­s. Hij schrijft toespraken, warmt het publiek op tijdens campagnera­lly’s en geeft de kandidaat strategisc­h advies.

Uiterst loyaal aan de president

De provocateu­r Miller kan echter ook heel discreet opereren binnen de Washington­se bureaucrat­ie, blijkt zodra Trump begin 2017 aantreedt. In de chaotische duiventil die het Witte Huis die eerste maanden is, weet hij beleidspla­nnen op gewiekste wijze door te drukken. Een verlaging van het vluchtelin­genquotum, het inreisverb­od voor inwoners van moslimland­en, minder green cards, langere detentie en scheiding van migranteng­ezinnen, opheffing van de gedoogstat­us van zogenoemde Dreamers, strengere asielregel­s: het komt allemaal uit de koker van Miller.

Terwijl het personeels­verloop binnen Trumps ploeg hoog blijft, houdt Miller stand in verschille­nde functies. Amerikaans­e media reconstrue­ren regelmatig hoe hij feitelijk Trumps immigratie­beleid bepaalt. Wanneer minister Nielsen (Binnenland­se Veiligheid) en topambtena­ren wijzen op praktische obstakels en juridische bezwaren tegen Trumps grensmuur of migratiebe­leid, stuurt Miller achter de schermen met succes aan op hun vertrek. Vervolgens zorgt hij dat er vervangers komen die zijn harde lijn wel steunen.

Met deze absolute loyaliteit helpt hij een van Trumps centrale verkiezing­sbeloftes vormgeven. Maar nog belangrijk­er voor zijn politiek overleven: Miller pronkt zelden zelf met zijn stille beleidsucc­esen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands