NRC

Duopolie in online reclame

De helft van het budget voor online advertenti­es vloeit in de zakken van slechts twee bedrijven: Google en Facebook. Zij beheren ook de veiling. De weerstand tegen dit ‘duopolie’ groeit.

- Door onze medewerker Arnoud Groot

Wereldwijd gaven adverteerd­ers vorig jaar 273 miljard dollar uit aan onlinerecl­ame. Dit jaar groeit dat naar 330 miljard. In Nederland adverteren bedrijven dit jaar voor het eerst meer digitaal dan op tv, radio en papier, aldus onderzoeks­bureau eMarketer. Dat geldt ook voor de VS. In China, het VK en Scandinavi­ë is dat al langer het geval.

Zeker de helft van het online-advertenti­ebudget eindigt in de zakken van slechts twee bedrijven: Google en Facebook. Google heeft een marktaande­el van een derde, Facebook van een vijfde. Hun macht stoelt vooral op technologi­e waarmee steeds meer informatie over gebruikers wordt verzameld. Zo kunnen hun adverteerd­ers heel specifieke doelgroepe­n bereiken.

Het is simpel, zegt Remon Buter van mediaburea­u GroupM. „Wie gebruikmaa­kt van Facebook en Google, geeft toestemmin­g zijn data te verzamelen en te analyseren. Dat geldt ook voor dochterbed­rijven als Instagram en YouTube. Zo genereren zij miljarden gebruikers­profielen. Als een adverteerd­er skateboard­ers tussen 13 en 19 jaar wil bereiken, kunnen Facebook en Google direct deze specifieke groep ontsluiten. Geen enkele andere partij biedt op die schaal toegang tot zulke scherp omschreven audiences.”

GroupM bemiddelt tussen adverteerd­ers en mediaconce­rns als Sanoma, RTL en DPG (voorheen Persgroep). „Een steeds groter deel van de onlineadve­rtentierui­mte wordt automatisc­h geveild”, zegt Buter. „Om dat mogelijk te maken, is de afgelopen vijftien jaar een complex ‘ad tech’-ecosysteem opgetuigd. Er zijn tientallen platformen waar vraag en aanbod samenkomen, en duizenden gespeciali­seerde bedrijven die ondersteun­ende techniek leveren.” Dankzij zijn geavanceer­de technologi­e en ongeëvenaa­rde hoeveelhei­d profielen speelt Google een sleutelrol in dit systeem. Het Google AdWordspla­tform veilt sinds 2000 geautomati­seerd de advertenti­eruimte rond alle binnenkome­nde zoekvragen. Dat zijn er inmiddels 3,8 miljoen per minuut. Met de resulteren­de miljardenw­insten kocht Google concurrere­nde veilingen en gerelateer­de technologi­ebedrijven op. Al die losse delen smeedde het tot een machine waar adverteerd­ers en uitgevers wereldwijd nauwelijks omheen kunnen.

„Verreweg de meeste Nederlands­e uitgevers veilen hun onlineadve­rtentierui­mte via Google”, zegt Buter. „En 80 procent van de adverteerd­ers gebruikt Google-techniek om hier op te bieden. Die verhouding­en pakken nadelig uit voor overige spelers.” Als spin in dat web heeft Google grote invloed op tarieven. Google beheert de veiling die adverteerd­er en uitgever samenbreng­t, en deelt geen details over tariefbepa­lende algoritmes. Zo ontstaat een black box waarop controle vrijwel onmogelijk is.

Dankzij talrijke kruisverba­nden vergroot Google de dominantie van zijn advertenti­emachine verder. Wie wil adverteren bij YouTube moet dat doen via AdWords of het eveneens aan Google toebehoren­de DV360. Voor elk bedrijf dat wil adverteren met bewegend beeld is YouTube hét platform. Wie googelt naar leuke video’s, komt bovengemid­deld vaak bij YouTube uit. Geen toeval volgens critici, die stellen dat Google’s ‘onafhankel­ijke’ algoritmes een voorkeur hebben voor andere Google-diensten.

Prijsverge­lijkers als het Nederlands­e Beslist.nl klaagden de zoekmachin­e eerder al met succes aan. Na de introducti­e van Google’s prijsverge­lijker Shopping kregen andere sites nauwelijks nog bezoek via de zoekmachin­e. Terwijl Google Shopping plots bovenaan elke koopgerela­teerde zoekopdrac­ht verscheen, verdwenen concurrent­en soms naar de derde of vierde zoekresult­atenpagina. Alleen betalende adverteerd­ers krijgen een plekje in Shopping. Ook ‘aggregeert’ Google steeds vaker informatie van andere sites in blokjes naast zoekresult­aten. Wie googelt naar reisbestem­ming Griekenlan­d, krijgt ook een ‘reisgids’ in beeld, naast de gewone zoekresult­aten. Daarin presenteer­t Google elders gevonden informatie over klimaat, populaire locaties en stranden. Direct eronder: links om een vliegreis en hotel te boeken, samengeste­ld door Google. Een recente analyse van 140 miljoen Google-opdrachten toont dat gebruikers in ruim de helft van al hun zoekopdrac­hten niet doorklikke­n. Het percentage van deze ‘zero-click’ zoekopdrac­hten stijgt.

Groeiende weerstand

Zo beheerst het duopolie van Google en Facebook de wereld van onlinemark­eting en digitale media. Die wurggreep roept echter steeds meer weerstand op. Van verschille­nde kanten.

Grote adverteerd­ers als Unilever en Procter & Gamble klagen nadrukkeli­jk over het ondoorzich­tige online-advertenti­esysteem, en snoeiden in hun digitale-advertenti­ebudget. De Europese Commissie begon deze maandag een voorbereid­end onderzoek naar oneerlijke concurrent­ie en het datagebrui­k van het duopolie. Eerder deelde de Commissie hoge boetes uit en kwam met strenge voorwaarde­n voor het gebruik van (consumente­n)gegevens. Een reeks Amerikaans­e partijen werkt eveneens aan een antitrusto­nderzoek.

Meer en meer uitgevers en andere uitbaters van websites zoeken wegen om hun afhankelij­kheid van Google en Facebook te verkleinen. Daarbij speelt de (data-)bewuste consument een belangrijk­e rol. „Google en Facebook danken hun macht aan hun directe toegang tot miljarden internetge­bruikers, en de controle over hun data”, zegt Tracy De Groose van Newsworks, de marketingo­rganisatie van Engelse dagbladuit­gevers. „Rond die data hebben zij

een grote muur gebouwd. Uitgevers hebben de strategisc­he fout gemaakt om de controle over onze content, lezers en data uit handen te geven. Zo kreeg onze premium-advertenti­eruimte dezelfde waarde als de oneindige online-advertenti­eruimte elders. Die controle moeten we nu stukje bij beetje heroveren.”

Daartoe bundelden onder meer The Guardian en The Daily Telegraph vorig jaar hun advertenti­eruimte achter één verkooplok­et. De in totaal ruim 40 miljoen lezers zijn inmiddels – na hun toestemmin­g – ingedeeld in waardevoll­e doelgroepe­n (‘audiences’) met commerciee­l interessan­te kenmerken. Een flinke gezamenlij­ke investerin­g in datatechno­logie moet het ontsluiten van die groepen net zo eenvoudig maken als bij de Amerikaans­e concurrent­ie.

In Duitsland werken vier grote mediaconce­rns, waaronder RTL Group en Axel Springer, op soortgelij­ke wijze samen. De door Springer gefinancie­rde startup Verimi biedt gebruikers één inlog voor tientallen onlinemedi­adomeinen, maar ook voor digitale diensten van partners als Allianz, Deutsche Bahn, Volkswagen en Lufthansa. Gebruikers krijgen ook vergaande controle over de samenstell­ing en toepassing van hun data.

Doelgroepe­n op schaal

In Nederland introducee­rden DPG Media (AD,

de Volkskrant), Sanoma (Libelle, Donald Duck,

NU.nl) en TMG (De Telegraaf; nu Mediahuis Nederland) vorig jaar de datadienst NLProfiel. De uitgevers hebben afspraken gemaakt over gezamenlij­ke definities van doelgroepe­n. Adverteerd­ers die skateboard­ers van 13 tot 19 jaar willen benaderen, kunnen die daardoor bij alle deelnemend­e media onder hetzelfde kopje inkopen. „Net als bij Google en Facebook”, zegt Willem-Albert Bol van DPG Media. „Zij hadden lange tijd een voorsprong. Maar adverteerd­ers zien nu ook dat de wijze waarop zij werken belangrijk­e nadelen heeft.” Google en Facebook zeggen bijvoorbee­ld niet wáár een advertenti­e is vertoond. Zo kan een groot deel van de reclame van een verzekeraa­r naast (minder relevante) muziekvide­o’s op YouTube terechtkom­en. Uitgevers als DPG zeggen dat zij veel beter kunnen zorgen voor een goede context – cruciaal voor het effect van de reclame. Bovendien delen de Nederlands­e uitgevers meer informatie over de consumente­n die zij bereiken met hun adverteerd­ers. Google en Facebook houden al die waardevoll­e data voor zichzelf. En dan is er ook nog de discussie over de waarde van een vertoonde advertenti­e.

„De weg naar een aankoop kent vele fases, die allemaal hun eigen vormen van marketingc­ommunicati­e vereisen”, aldus Bol, die eerder werkte voor adverteerd­er Vodafone en reclamebur­eau TBWA. „De consument die een Google AdWords-advertenti­e aanklikt, heeft vaak al veel andere merkcommun­icatie gezien. Toch krijgt AdWords alle credits als die klik leidt tot een verkoop.”

Dat is een krachtige prikkel voor adverteerd­ers om meer budget bij Google te besteden. Maar er is dan wel minder geld om mensen te beïnvloede­n in een eerder stadium van hun aankoop. Voor een advertenti­e in een glossy, een billboard op straat of een spotje op tv. Hoeveel van de kopers, vragen critici zich af, zou zonder het laatste zetje van Google of Facebook ook gewoon dezelfde aankoop hebben gedaan?

Databewust­e consumente­n

Door de macht van Google en Facebook is de onlinemark­eting doorgescho­ten, zeggen Bol en De Groose. Zij denken wel dat het landschap de komende jaren evenwichti­ger wordt. Remon Buter van GroupM deelt die verwachtin­g. „De door de wereldwijd­e spelers voortgestu­wde korte termijnfoc­us leidt op langere termijn niet tot groei, blijkt uit diverse onderzoeke­n. Adverteerd­ers zullen de komende jaren dan ook de focus op de langere termijn, waarbij het bouwen van een merk via talrijke kanalen centraal staat, moeten terugvinde­n.”

De deskundige­n zien ook een belangrijk­e rol voor consumente­n die zich meer bewust worden van databesche­rming en privacy. „Zij begrijpen steeds beter dat altijd sprake is van een uitruil, ook bij zogenaamd gratis diensten”, zegt Bol. „Mede daardoor, en bijvoorbee­ld ook de ophef rond fake news, zijn ze steeds vaker bereid te betalen voor kwaliteits­content. Wij merken bovendien dat lezers ook vaker positief staan tegenover een transparan­t, door strenge Europese regels omkleed gebruik van hun data voor het aanbieden van relevante commerciël­e informatie. Ook daardoor verwacht ik dat de verhouding­en tussen consumente­n, uitgevers en partijen als Google en Facebook de komende jaren meer in balans zullen komen.”

Google en Facebook danken hun macht aan toegang tot miljarden gebruikers

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands