NRC

Geluid als cultureel erfgoed De Argentijn Adrián Villar Rojas maakte voor de Oude Kerk een installati­e waarmee hij cultureel erfgoed wil bevragen. Waarom zijn we alleen op de materiële kant van erfgoed gericht?

- Toef Jaeger

Hoe zit het met de geschieden­is van geluiden? Die vraag stelde de Argentijns­e kunstenaar Adrián Villar Rojas (Rosario, 1980) zich om daarna met een eerste aanzet tot antwoord te komen in zijn installati­e Poems for Earthlings. Deze is sinds donderdag 21 november te zien en te horen in de Oude Kerk in Amsterdam. De installati­e is op te vatten als een „grote ‘grot’ waar geluid samenkomt zonder chronologi­e, zonder encycloped­ische ordening, maar met plezier en humor”, legt Villar Rojas per mail uit. De bezoeker hoort babygeluid­en, vogels, Martin Luther King, regen, etc.

Het geluid is te horen tussen de kerkpilare­n die omhuld zijn door zandzakken, matrassen en hout. Samen geven ze ‘beschermin­g’ van cultureel erfgoed. Het is hoe kerken tijdens de Wereldoorl­ogen werden beschermd, een beeld dat Villar Rojas trof. Waarom hebben mensen de behoefte cultureel erfgoed te beschermen, en waarom is die vaak van de materiële kant? Hoe kan je de geschieden­is van de aarde omvatten in geluid?

Een trigger voor Villar Rojas was Carl Sagan die in 1977 een gouden plaat meestuurde met de Voyager-sondes. Hierop stonden The Sounds of the Earth, waaronder begroeting­en in meer dan vijftig talen. Een tamelijk eenzijdig beeld, vindt Villar Rojas: „Je zou kunnen zeggen dat, na alle bloed en tranen die zijn gevloeid, na alle materie die verzameld of weggegooid is, een buitenaard­se intelligen­tie niet meer of niet minder kan bevatten over 40.000 jaar dan wat enkele vriendelij­ke geluiden te bieden hebben.”

Naast het erfgoed van geluid is er dus de materiële kant van het erfgoed. Die bevroeg hij al eerder in de Parijse Jardin des Tuileries (2011), De tuinen van Babur (2012) in Kabul en Nationaal Observator­ium van Athene (2017). Villar Rojas staat op de shortlist van de Hugo Boss-prijs voor 2020, een prijs die vanuit de Guggenheim Foundation elke twee jaar wordt uitgereikt.

„Los van het gegeven dat erfgoed voor toerisme aantrekkel­ijk is, wordt er vaak gezegd dat globaliser­ing een proces van hernieuwd nationalis­me en zelfs regionale zelfbevest­iging in gang zette. Globaliser­ing werd zo glokalisat­ie.” Dat idee lijkt volgens hem logisch, maar ook bedrieglij­k onschuldig. „Tegenwoord­ig kan toegenomen aandacht voor erfgoed ook wijzen op een defensieve reactie van maatschapp­ijen op wat gezien wordt als het vergaan van de eigen wortels. Los van het feit dat deze zogenaamd bedreigde maatschapp­ijen de voormalige thuishaven­s zijn van oud-koloniën, is het gebruik van erfgoed voor politieke doelen ook goed mogelijk in de verrechtsi­ng die we op het ogenblik zien.”

Met zijn tijdelijk installati­es plaatst Rojas Villar zijn aarzelinge­n bij „het uiterst westerse, koloniale project van ‘musea’. Het idee dat musea bewaren en presentere­n, en dat die voor iedereen altijd werkt, is volgens hem onhoudbaar. „Ik richt me op maatschapp­elijke, politieke en geografisc­he systemen, in de hoop dat wat ik maak niet om economisch­e waarde draait maar om een onherhaalb­are ervaring.”

 ??  ?? De installati­e Poems For Earthlings van Adrián Villar Rojas in de Oude Kerk in Amsterdam
De installati­e Poems For Earthlings van Adrián Villar Rojas in de Oude Kerk in Amsterdam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands