NRC

‘Groene’ Sijbesma werd ook lieveling beleggers

Feike Sijbesma van DSM krijgt bij zijn vertrek applaus van maatschapp­ij én beleggers. Daar zag het lang niet naar uit.

- Door onze redacteur Joris Kooiman

DSM is inmiddels sterk genoeg om weer overnames te doen

Door onze redacteur

Joris Kooiman

‘Climate leader’ van de Wereldbank, voorstande­r van een hogere CO2-beprijzing voor bedrijven en ‘aanjager’ van NL2025 – een initiatief voor sociale projecten. De meeste mensen zagen scheidend DSM-topman Feike Sijbesma de laatste tijd vooral in zijn rol als maatschapp­elijk kompas van het grote bedrijfsle­ven. Maar hij is eerst en vooral architect en aannemer van de grote verbouwing van DSM. Hoe laat hij het chemiebedr­ijf achter?

Maandag maakte DSM (omzet 9,3 miljard euro, 21.000 medewerker­s) bekend dat Sijbesma heeft besloten de Limburgse ondernemin­g per februari te verlaten. Hij wordt opgevolgd door een duo: de huidige financieel directeur Geraldine Matchett (met de Franse, Britse én Zwitserse nationalit­eit) en de Nederlande­r Dimitri de Vreeze, nu operatione­el verantwoor­delijk.

De timing van Sijbesma’s vertrek is zowel verrassend als begrijpeli­jk. Verrassend, omdat topbestuur­ders die zelf hun afscheid regisseren doorgaans kiezen voor een natuurlijk eindpunt, zoals het aflopen van de benoemings­termijn.

Aan de andere kant: Sijbesma (59), tevens commissari­s bij De Nederlands­che Bank en Unilever, is één van de langst zittende topmannen van Nederland. Hij kwam twintig jaar geleden in de raad van bestuur van DSM, waarvan hij sinds 2007 de voorzitter is. Bovendien kan Sijbesma het bedrijf nu met een gerust hart overdragen. DSM is uitgegroei­d tot lieveling van duurzaamhe­idsanalist­en én beleggers.

Metamorfos­e

Voor iemand die vaak zegt dat de verantwoor­delijkheid van bedrijven verder strekt dan geld verdienen, heeft de DSM-topman uitstekend voor zijn aandeelhou­ders gezorgd. Tijdens de bijna 13 jaar dat hij topman was, ging de beurskoers meer dan drie keer over de kop. Ter vergelijki­ng: de AEX-index steeg in de periode met 17 procent.

Sprekende cijfers, maar ze verhullen ook veel. Dat DSM onder leiding van Sijbesma een totaal ander chemiebedr­ijf is geworden bijvoorbee­ld. En dat die veranderin­g moeite heeft gekost en op momenten pijnlijk is geweest.

Dieptepunt was vier á vijf jaar geleden. DSM lag onder vuur van beleggers en moest zelfs vrezen voor een overname door een concurrent. Het bedrijf, ooit opgericht als mijnbouwco­ncern (‘Dutch State Mines’), was onder Sijbesma aan een metamorfos­e bezig. Farma en petrochemi­e waren verkocht, voedingsin­grediënten en specialist­ische materialen voor onder meer auto’s en verpakking hadden de toekomst.

Die strategie stond niet ter discussie. Maar de uitvoering viel tegen, vertelt Mutlu Gundogan, analist van ABN Amro die het bedrijf al jaren volgt. Hij noemt vier oorzaken: DSM had in de jaren na de crisis voedingspr­oducenten gekocht die de verwachtin­gen niet waarmaakte­n. Daarbij was het bedrijf erg afhankelij­k geworden van inkomsten uit de productie van vitamine E. Die tak kreeg te maken met zware concurrent­ie uit China. Bovendien schoten de kosten van een vitamine-fabriek in Zwitserlan­d omhoog toen de Zwitserse franc plotseling in waarde steeg. En dan was er nog het probleem dat DSM op de piek van de markt had geïnvestee­rd in een slecht renderende fabriek die grondstoff­en (caprolacta­m) produceerd­e voor verpakking­smateriale­n. „Er waren verschille­nde aandeelhou­ders die toen aan Sijbesma twijfelden”, zegt Gundogan.

De topman greep in: een reorganisa­tie én een overnamest­op. De focus moest op efficiënti­e, investerin­gen in hoogrender­ende onderdelen van DSM en op innovatie. De caprolacta­m-divisie werd verkocht.

Het werd een succes. Terwijl Sijbesma meer bekendheid verwierf als voorvechte­r van duurzaamhe­id – DSM moet onder meer bijdragen aan de strijd tegen ondervoedi­ng – klom de beurskoers naar recordhoog­te.

De balans van DSM is inmiddels sterk genoeg om weer grote overnames te doen. Ook een splitsing behoort op termijn tot de mogelijkhe­den, denkt Gundogan. Inmiddels komt 70 procent van de omzet uit voedingsin­grediënten, de rest uit materialen. De analist verwacht dat de materialen-tak uiteindeli­jk wordt verkocht.

De keuze voor twee opvolgers, hoogst ongebruike­lijk, begrijpt Gundogan wel. DSM is een bedrijf dat nieuwe dingen durft te doen, zegt hij. Bovendien heeft zowel Matchett als De Vreeze volgens de analist een uitstekend­e reputatie. „Kies je voor de een, dan was de ander misschien vertrokken.”

 ??  ?? Hij wordt ook wel het maatschapp­elijk kompas van het grote bedrijfsle­ven genoemd, Feike Sijbesma.
Hij wordt ook wel het maatschapp­elijk kompas van het grote bedrijfsle­ven genoemd, Feike Sijbesma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands