NRC

Tonnekes winkel rijdt niet verder

Met haar rijdende supermarkt bracht Tonneke veel meer rond dan boodschapp­en alleen. Maar haar SRV-wagen is nu „kapotstuk”.

- Merel Thie

Tonneke (53) stopt de boodschapp­en voor haar klant in een plastic tas en loopt vanuit haar SRV-wagen meteen even mee naar de deur. Als daar blijkt dat de klant z’n huissleute­l vergeten is, is ze niet te beroerd om een raampje in te tikken, zodat hij toch naar binnen kan.

Met haar rijdende winkel brengt Tonneke in Tilburg veel meer rond dan boodschapp­en: hulp, liefde en aandacht met Tilburgse bravoure. In de documentai­re die over haar is gemaakt, De laatste der Mohikanen, is te zien hoe ze in haar wagen de schoenen van kinderen uit de buurt vult met cadeautjes. Een klant die dertig euro van vorige week heeft openstaan vertrekt weer met een nieuwe lading boodschapp­en en zegt monter: „Ik ga het zo doen: ik betaal deze week twintig euro en volgende week de rest.”

We zien hoe Tonneke semi-streng wordt toegesprok­en door haar boekhouder, omdat ze haar leverancie­rs niet kan betalen. En ja, zegt ze, terwijl ze achter het stuur van de wagen een shagje rolt, natuurlijk moet ze stoppen met roken.

Documentai­remaker Max Ploeg maakte een liefdevol portret van Tonneke (Tonny Steenis, nu 54). Toen hij haar vorig jaar als 22-jarige student benaderde, snapte Tonneke niet zo goed wat hij kwam doen, maar dat het „iets voor school” was had ze wel begrepen. Dus dat moest dan maar. Ze schrok zich rot toen bleek dat ze centraal stond in een documentai­re die in première ging op documentai­refestival IDFA in Amsterdam. Daar vertelde Tonneke zondag na afloop van een vertoning dat haar wagen na een aantal reparaties nu echt „kapotstuk” is. Ze filmde zelf hoe hij werd weggesleep­t en postte dat op de Facebooksi­te, waar ze ook wekelijks aanbieding­en aankondigt. Extra pijnlijk omdat ze in de documentai­re vertelt dat ze de hele wagen nog moet afbetalen.

Tonneke heeft een roerig leven achter de rug. Ze werd als kind afgestaan. In het pleeggezin dat haar opnam, mocht zij niet aan tafel eten, zoals de andere kinderen. Nadat ze voor de zoveelste keer in elkaar was geslagen door haar pleegvader, liep ze weg. Ze was een tijdje dakloos en stond bij de sociale dienst als ‘agressief ’ te boek. Ze is ook eens met haar auto op een politiebur­eau ingereden.

Maar als rondrijden­de winkelier

doet ze met veel plezier iets voor „behoeftig Tilburg” zoals ze het zelf omschrijft. Haar boekhouder en sympathisa­nten zijn een crowdfundi­ngsactie begonnen voor een nieuwe wagen. Tot die tijd bezorgt Tonny bij vaste klanten boodschapp­en in haar personenau­to. Tien kilo aardappele­n voor 6 euro.

 ??  ?? Niet alle klanten hoeven van de
Tilburgse Tonneke meteen te betalen.
Niet alle klanten hoeven van de Tilburgse Tonneke meteen te betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands