NRC

NWO wil minder ‘aanvraagst­ress’

De werkdruk van jonge wetenschap­pers moet omlaag, vinden universite­iten en wetenschap­sfinancier NWO.

- Door onze redacteur Patricia Veldhuis

Jonge onderzoeke­rs moeten in bepaalde gevallen worden vrijgestel­d van het doen van aanvragen om hun onderzoek te financiere­n. Ook moeten zij voortaan beter worden begeleid bij het doen van hun onderzoeks­aanvragen.

Dit zijn afspraken die de Vereniging van Universite­iten (VSNU) en wetenschap­sfinancier NWO hebben gemaakt om de hoge werkdruk van wetenschap­pers te verlichten.

„Jonge wetenschap­pers racen nu van aanvraag naar aanvraag”, zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg. „De bedoeling van ons plan is dat ze daar minder afhankelij­k van worden. We willen dat een vaste aanstellin­g niet alleen afhangt van subsidies.”

In een gezamenlij­k plan dat deze dinsdag wordt gepresente­erd, spreken VSNU en NWO hun zorg uit over de stand van de Nederlands­e wetenschap: „Wat een zeer robuust bouwwerk was, is nu een systeem geworden dat piept en kraakt.”

Dat komt, naast de explosieve groei van het aantal studenten aan universite­iten, vooral door de huidige financieri­ng van universite­iten. Veel, vooral jonge, wetenschap­pers moeten hun eigen geld verdienen om een vaste aanstellin­g te krijgen en zijn daardoor vrijwel permanent onderzoeks­voorstelle­n aan het schrijven om subsidies en beurzen binnen te halen.

De slagingska­nsen zijn gering: van de 6.436 aanvragen die in 2018 bij NWO werden ingediend, zijn er 1.757 toegekend. Bij sommige subsidies is de slagingska­ns zelfs een op tien.

Het systeem is doorgedraa­id, zegt NWO-voorzitter Stan Gielen. „Onderzoeke­rs dienen uit wanhoop de ene aanvraag na de ander in. Dat kost hun veel tijd, maar ons ook. Een NWObeurs is een míddel, geen doel op zich. Maar dat is het de afgelopen jaren wel geworden.”

Wetenschap­pers kunnen hun tijd beter besteden aan het geven van onderwijs of het doen van onderzoek, vinden VSNU en NWO.

Geen NWO’tje spelen

Om jonge onderzoeke­rs beter te helpen bij het doen van hun onderzoeks­aanvragen, hebben de universite­iten afgesproke­n dat er extra begeleider­s worden aangesteld die adviseren bij het indienen van aanvragen. „Universite­iten zijn vrij om het naar eigen inzicht in te vullen”, zegt Duisenberg, „maar ze willen allemaal dat de voorstelle­n die naar NWO gaan beter voldragen zijn.”

Dat betekent niet „dat universite­iten NWO’tje moeten gaan spelen”, stelt Gielen. „Wél dat ze in een eerder stadium kritischer toetsen of een onderzoeks­voorstel kans van slagen heeft. De situatie is nu nog te vaak dat universite­iten zeggen: ‘dien je voorstelle­n maar in, dan leer je het proces kennen’. Daar willen we vanaf.”

NWO, die jaarlijks bijna een miljard euro verdeelt onder wetenschap­pers, wil waar mogelijk de strakke deadlines op het indienen van onderzoeks­voorstelle­n afschaffen en een systeem van ‘doorlopend indienen’ invoeren. Dat voorkomt, zegt Duisenberg, dat onderzoeke­rs „moeten rennen om het hekje te halen en voortduren­d bezig zijn met korte sprints”.

De maatregele­n passen in een breder plan van de universite­iten en de NWO om hun personeel anders te belonen door minder nadruk te leggen op het aantal wetenschap­pelijke publicatie­s en meer oog te hebben voor andere kwaliteite­n, zoals het geven van onderwijs.

Universite­iten en hogeschole­n vragen al langere tijd om structuree­l meer geld om de scheefgegr­oeide verhouding­en te compensere­n: de studentena­antallen zijn de afgelopen decennia gegroeid, terwijl het budget per student is gedaald. Minister Ingrid van Engelshove­n (Onderwijs, D66) zei in december tegen NRC dat er een miljard euro extra nodig is om de werkdruk in het hoger onderwijs te verlichten. Het is nog niet duidelijk of dat geld er komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands