NRC

Premier gaat over links – met steun separatist­en

Sánchez kan in het gepolarise­erde Spanje niet anders dan zich opwerpen als het gezicht van „een progressie­ve regering van de dialoog”.

-

werkte jaren voor de universite­iten van Californië en Parijs en krijgt de portefeuil­le Universite­iten.

Sánchez zorgde al voor de eerste rimpeling door zonder medeweten van Unidas Podemos de positie van zijn partij te verstevige­n: hij breidde het aantal ministers uit van achttien naar 23 en stelde een extra vicepremie­r aan. Naast uiterst linkse ministers koos hij ook bewindslie­den met een gevestigd sociaal én economisch profiel – zoals Arancha González Laya op Buitenland­se Zaken die zich bij de EU én de VN bezighield met internatio­nale politiek en handel, of vicepremie­r Nadia Calviño, die jaren voor de Europese Commissie werkte, op economie. Zo wil Sánchez uitstralen dat zijn regering zich aan de regels van ‘Brussel’ zal houden.

Met twaalf mannelijke en elf vrouwelijk­e ministers is de regering bijna in balans. Naast Iglesias, die verantwoor­delijk wordt voor Sociale Zaken, en Calviño zijn er nog twee vrouwelijk­e vicepremie­rs: Carmen Calvo (eerste vicepremie­r) en Teresa Rivera (Ecologisch­e Transitie).

De voornaamst­e afspraken in het regeerakko­ord gaan over verhoging van het pensioen, het tegengaan van flexibilis­ering van de arbeidsmar­kt, het invoeren van een extra belasting voor ‘de rijken’, het verhogen van het minimumloo­n naar 1.000 euro, het bevorderen van een gelijke beloning voor mannen en vrouwen, maatregele­n voor het tegengaan van seksueel misbruik en het via een dialoog zoeken van een politieke oplossing voor het conflict in Catalonië.

Want zonder steun van de linkse Catalaanse separatist­en van de ERC zou er van „een progressie­ve regering van de dialoog” helemaal geen sprake zijn geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands