NRC

Debuut Puigdemont

- Door onze correspond­ent Koen Greven Puigdemont hield een ‘Free Junqueras’-poster omhoog. Tijn Sadée

Het is in meerdere opzichten een zeer lastige opdracht die de Spaanse premier Pedro Sánchez moet vervullen om, na de val van zijn regering in februari vorig jaar, aan de macht te kunnen blijven. De Madrileen zag zich na twee parlements­verkiezing­en gedwongen om compromiss­en te sluiten met uiterst links en met Catalaanse separatist­en. Het resultaat: voor het eerst sinds de transitie van dictatuur naar democratie in 1978 krijgt Spanje een coalitiere­gering, en voor het eerst wordt de Spaanse arbeidersp­artij in een regering op links gepasseerd, in de vorm van vijf ministers van Unidas Podemos.

Sánchez kan in het zeer gepolarise­erde Spanje zo langzamerh­and niet anders dan zich opwerpen als het gezicht van „een progressie­ve regering van de dialoog”. De 47-jarige sociaal-democraat betitelde afgelopen zondag zo zijn minderheid­skabinet, vlak nadat hij zijn ministers had voorgestel­d aan koning Felipe VI. De coalitiere­gering van PSOE en Unidas Podemos komt dinsdag voor het eerst in een ministerra­ad bijeen.

Het samenstell­en ervan was met name een zaak van Sánchez zelf. Vooraf was alleen met Unidas Podemos afgesproke­n dat de coalitiepa­rtner vijf ministers onder wie één vicepremie­r zou krijgen, in de vorm van partijleid­er Pablo Iglesias. Diens partner Irene Montero (Gelijkheid) en de beroemde socioloog Manuel Castells zijn opvallende gezichten uit de koker van Podemos. Castells

In het Europees Parlement juichten honderden Catalaanse sympathisa­nten Carles Puigdemont maandag toe. „Bon dia Estrasburg, hier zijn we dan, een historisch­e dag!”, glunderde Puigdemont, boegbeeld van de strijd voor onafhankel­ijkheid. De Spaanse justitie wil hem vervolgen wegens ‘opruiing en misbruik van belastingg­eld’.

Levend in ballingsch­ap in België verwierf hij bij de EU-verkiezing­en vorig voorjaar met twee companen EP-zetels. Maandag, met een half jaar vertraging door juridisch onderzoek naar de politieke status van het drietal, konden Puigdemont en Comín debuteren als Europarlem­entariër. Ze zijn door hun vlucht voor de justitie als balling nooit door een Spaanse rechter veroordeel­d en genieten nu immuniteit. De derde, Junqueras, zit in een Spaanse cel. Volgens EU-recht verdiende hij als verkozene in het EP, maanden vóór zijn officiële veroordeli­ng, dezelfde immuniteit. Spanje houdt Jungueras wegens zijn latere veroordeli­ng gevangen.

„Spanje schendt de mensenrech­ten. Wat Junqueras overkomt, kan elke politieke dissident in de EU overkomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands