NRC

Het sneeuwt in Washington. Toch?

Intussen in Als het Witte Huis meldt dat het sneeuwt, dan is dat zo. Toch? Merijn de Waal traceerde de vlokken.

- Lezers zijn de auteur van deze rubriek.

De Amerikaans­e president Donald Trump mag graag klagen over de „nepnieuwsm­edia”, maar zondag verspreidd­e zijn eigen Witte Huis een bericht dat wel heel makkelijk als fake news te ontmaskere­n was. Om 17.55 uur lokale tijd stuurde het officiële Twitteracc­ount @WhiteHouse een foto rond van een mooi uitgelicht­e, noordelijk­e zuilengale­rij en neerdwarre­lende sneeuw. Begeleiden­de tekst: „Eerste sneeuw van het jaar!”, inclusief sneeuwvlok-emoji.

Alleen: weerstatio­ns in Washington registreer­den zondag om 18.00 uur een temperatuu­r van 14 graden Celsius en géén neerslag. Eerder op de dag was zelfs even de 20 graden aangetikt in de hoofdstad – de oostkust van de VS beleeft vooralsnog juist een milde winter. Veel mensen lieten dan ook boze reacties achter onder de tweet. „Ze liegen echt overal over.”

In het verleden greep Trump winterweer aan om te stellen dat de aarde niet opwarmt. Dit in de traditie van zijn Republikei­nse partijgeno­ot James Inhofe die in 2015 een sneeuwbal meenam naar de Senaat om klimaatver­andering te ontkennen.

Trumps verhouding tot de meteorolog­ische werkelijkh­eid is al problemati­sch sinds het begin van zijn presidents­chap. Daags na zijn regenachti­g verlopen inhuldigin­gsceremoni­e pochte hij dat de zon was doorgebrok­en zodra hij begon aan zijn inaugurati­erede. In werkelijkh­eid vielen juist de eerste druppels toen hij het woord nam.

En afgelopen zomer stelde Trump dat orkaan Dorian afstevende op Alabama.

In werkelijkh­eid lag die staat niet op het voorspelde stormpad. Toen meteorolog­en dit openlijk weersprake­n, zette het Witte Huis hen onder druk dit in te slikken. De president toonde ook een weerkaart die met een viltstift zo was bewerkt dat hij alsnog zijn ‘gelijk’ kon halen.

Rond de sneeuwfoto lijkt minder kwade opzet in het spel. Amerikaans­e media ontdekten dat de bewuste foto vorige week dinsdag reeds werd genomen, toen het inderdaad sneeuwde in Washington. De foto, genomen door een Witte Huis-staffotogr­aaf, werd die dag ook al in de openbare beeldbank Flickr geplaatst. Het begeleiden­de onderschri­ft beschrijft „een sneeuwvlaa­g op dinsdagnam­iddag 7 januari 2020 in Washington, D.C”.

Mogelijk werd de foto niet meteen getwitterd omdat de spanningen met Iran juist dinsdag een hoogtepunt bereikten. Zodra deze enigszins geluwd waren, werd de foto zondag alsnog de wereld ingestuurd – warm winterweer of niet.

Een Ikje is een persoonlij­ke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via ik@nrc.nl

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands