NRC

‘Joker’ en ‘Once Upon a Time... ‘ zijn de grote Oscar-favorieten

- Door onze redacteur Coen van Zwol

Met elf Oscarnomin­aties is Joker de koploper bij de 92ste Academy Awards, vrij uniek voor een film over een stripschur­k. Tarantino’s

Scorseses en Sam Mendes’ oorlogepos volgen met elk tien nominaties. Het Oscargala op 9 februari doet het voor de tweede keer zonder presentato­r, een ondankbare klus met hoog afbrandgev­aar.

Bij de deze maandag bekendgema­akte voorselect­ie kiezen de ‘branches’ van The Academy – acteurs, regisseurs et cetera – hun kandidaten. De keus stelt The Academy dit jaar bloot aan hernieuwde verwijten van seksuele en raciale vooroordel­en à la #metoo en #OscarsSoWh­ite.

Greta Gerwig kreeg voor haar veelgeprez­en Little Women geen nominatie als beste regisseur, de heren Scorsese, Tarantino, Mendes, Todd Phillips (Joker) en Bong Joon Ho (Parasite) maken daar de dienst uit. Met één nominatie voor Cynthia Erivo (bijrol Harriet) werd net voorkomen dat, zoals eerder bij de Britse prijzen de Bafta’s, geen enkele gekleurde in ‘Joker’ acteur werd genomineer­d. Er was gehoopt op Awkwafina (The Farewell), Octavia Spencer (Luce) of de comeback van Eddie Murphy in Dolomite is My Name.

Een andere vraag bij het komend Oscargala is hoe het Netflix vergaat. De streamingd­ienst liet Sony en Disney achter zich met 24 nominaties voor films als The Irishman, Marriage Story and The Two Popes. Maar bij de Golden Globes wist Netflix onlangs slechts 1 van zijn 17 filmnomina­ties te verzilvere­n. Netflix bereikte vorig jaar opnieuw geen akkoord met de grote bioscoopke­tens over een bioscoopre­lease van zijn paradepaar­djes. De vraag is hoe Hollywood daartegena­an kijkt.

Bij de vier acteer-Oscars – beste mannelijke en vrouwelijk­e hoofden bijrol – clashen dit jaar de ensembles. Actrice Scarlett Johansson is zowel kandidaat voor beste bijrol (Jojo Rabbit) als hoofdrol (Marriage Story), voor dat scheidings­drama werd ook tegenspele­r Adam Driver genomineer­d. De pausen Anthony Hopkins (bijrol, Benedictus XVI) en Jonathan Pryce (hoofdrol, Franciscus) zijn beiden genomineer­d voor The Two Popes.

 ??  ?? Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands