NRC

Een koffer vol geheimen over olie, seks en omkoping

Rond Afrika’s meest begeerde olieveld speelde zich een dubieus spel af. In nieuwe, geheime documenten uit een in beslag genomen koffertje is te lezen hoe Shell probeerde reputaties­chade te ontlopen.

- Door onze redacteure­n Carola Houtekamer en Merijn Rengers

De agenda van de Nigeriaans­e consultant en bemiddelaa­r Emeka Obi is ramvol, deze 4 oktober 2010. Hij is al om half 7 ’s ochtends in een Londense taxi gestapt voor een afspraak met zijn belangrijk­ste contact, de bestuursvo­orzitter van de Italiaanse oliemaatsc­happij Eni.

Obi is bezig met de deal van de eeuw: de verkoop van een gigantisch olieveld voor de Nigeriaans­e kust, wat hem persoonlij­k 200 miljoen dollar aan commissies gaat opleveren. Als alles goed gaat tenminste, want het is lastig. Obi’s opdrachtge­ver is de licht ontvlambar­e eigenaar van het olieveld, de Nigeriaans­e oud-minister van olie Dan Etete, die besmet is vanwege een veroordeli­ng voor witwassen. En op het veld ligt een claim van Shell, het Brits-Nederlands­e oliebedrij­f. En Shell, dat zegt iedereen, is de meest agressieve club van allemaal.

De onderhande­lingen zitten in een cruciale fase, maar Obi krijgt steeds sms’jes die hem afleiden. Om 6.14 uur meldde ‘Raphaele blond vhhot club’ zich al, ze mist hem. Om 15.01 uur schrijft ‘El Milan’ „hey, my chocolate”. Om 15.33 uur komt ‘Beate’ op de lijn, ze wil hem „B-love” geven. Om 17.33 uur trommelt hij zelf alvast ‘Sara italian kinkos london’ op. „Ik wil haar niet bij het hotel”, schrijft hij aan zijn vaste chauffeur.

Tussendoor pingen sms’jes van zijn kompaan binnen, een Russische topdiploma­at die ook bemiddelt bij het olieveld. De baas van Eni gaat over drie dagen hoogstpers­oonlijk op bezoek bij de president van Nigeria, schrijft de Rus. Vier minuten later, over Shell: „De Hollanders beweren dat ze zullen proberen hun top guy te overtuigen de cash voor die tijd op tafel te leggen.”

Het gaat snel nu, dat is duidelijk. Maar ze moeten Etete rustig houden, want die verandert steeds van gedachten. En ‘Raphaele blond vhhot club’ wil steeds antwoord van Obi. 23.05 uur: „Am on skype now”.

Dubbele moraal

De sms-conversati­es komen, net als ordners vol persoonlij­ke aantekenin­gen, processtuk­ken en boodschapp­enlijstjes, uit een koffertje dat Obi bewaarde bij een bevriende bankier in Genève. Het koffertje werd in 2016 bij toeval in beslag genomen in een ander onderzoek en mocht eind vorig jaar – na jaren procederen – geopend worden door opsporings­ambtenaren in Zwitserlan­d, Italië en Nederland.

NRC en de Zwitserse pers hebben de documenten uit het koffertje inmiddels ook in bezit. Die geven een nieuwe, gedetaille­erde inkijk in het dubieuze spel dat tien jaar geleden werd gespeeld rond het meest begeerde olieveld van het Afrikaanse continent. En in de dubbele moraal van oliebedrij­f Shell, dat alles op alles zette om het veld te kopen van de corrupte Etete – zonder dat de top van het oliebedrij­f daar ooit op aangesprok­en zou kunnen worden.

Deze strategie leek in eerste instantie te gaan lukken. In 2011 kochten Eni en Shell voor 1,3 miljard dollar de rechten om OPL 245 te exploitere­n. Het was een succes waar de door milieu- en mensenrech­tenkwestie­s geplaagde Nigeriaans­e tak van Shell naar snakte. Net als Obi en zijn Russische collega: zij zouden eindelijk de tientallen miljoenen die Etete hun had toegezegd, kunnen bijschrijv­en op hun Caribische bankrekeni­ngen.

Maar in de jaren daarna werd duidelijk dat een groot deel van die 1,3 miljard is terechtgek­omen bij Nigeriaans­e politici en ambtenaren, onder wie vermoedeli­jk ook toenmalig president Goodluck Jonathan. Meer dan de helft van de som werd in contanten omgezet, die rondgingen in tassen en koffers, en miljoenen gingen naar de aanschaf van Amerikaans­e privéjets en gepantserd­e auto’s. Het enorme bedrag maakt dit de grootste corruptiez­aak in de Nederlands­e geschieden­is.

De openbaar aanklagers in Italië en Nederland, die de inhoud van het koffertje recent aan het strafdossi­er hebben toegevoegd, vermoeden dat de documenten meer licht kunnen werpen op de betrokkenh­eid van Shell en Eni bij de corrupte oliedeal. Ze zijn al eerder op aanwijzing­en gestuit dat de oliemaatsc­happijen voorzagen dat het geld van OPL 245 bij politici terecht zou komen.

Obi beschuldig­t zijn baas van gestoord gedrag, Etete hem van hebzucht en cocaïnegeb­ruik

Veilige afstand

In het koffertje zitten veel documenten die Obi, nu 48 jaar oud, verzamelde voor een rechtszaak die hij in 2012 voerde, toen hij de beloofde commissie dreigde mis te lopen. Uit lange overzichte­n van ontmoeting­en en gesprekken wordt duidelijk hoe bepaalde Shell-mensen contact mogen zoeken met de veroordeel­de Etete, terwijl hij ondertusse­n wordt afgescherm­d van het hogere kader.

Zo zit er een vertrouwel­ijk stuk in de koffer, waarin Obi’s Russische kompaan een ontmoeting in een Parijs’ hotel beschrijft, uit 2009. Daar aanwezig: de eigenaar van het olieveld, „chief ” Etete, en twee mannen van Shell – oud-agenten van de Britse geheime dienst MI6. „Intussen kunnen we persoonlij­k goed met elkaar overweg”, schreef één van de oud-agenten naderhand aan z’n Shell-baas. „Lunch, en heel veel gekoelde champagne. Eindelijk onderhande­len we een keer van man tot man.”

In datzelfde verslag licht de Rus de ongeschrev­en regels toe voor het hogere management van Shell. Het is „compleet verboden” voor Peter Voser, toen bestuursvo­orzitter, om iemand te ontmoeten die veroordeel­d is voor witwassen, legt hij uit. Daarvoor zijn bemiddelaa­rs nodig, zoals hij en Obi, en lager Shell-personeel, zoals de MI6-mannen.

Uit het koffertje blijkt ook hoe besmet eigenaar Etete is. Het Chinese Addax, het Brits-Franse Perenco, het Russische Rosneft, het Chinese staatsolie­bedrijf CNPC, allemaal hebben ze wel interesse in OPL 245. Maar ze deinzen terug „vanwege

Etetes reputatie”, vertelt de Rus. Zo wil Eni Etete beslist niet op het Milanese hoofdkanto­or ontvangen, hoe graag die ook wil. Ze wijken uit naar een hotel.

Ook de reputatie van Shell zelf schrikt volgens de Rus af. Zodra het olieconcer­n lucht krijgt van interesse van concurrent­en in het Nigeriaans­e veld, wordt direct gedreigd met juridische stappen. Shell wil het veld per se zelf hebben, ondanks Etetes kwalijke geschieden­is.

Het oliebedrij­f zegt in een reactie daarover: „We hebben soms brieven gestuurd naar andere geïnteress­eerde partijen om onze legitieme belangen in het veld te beschermen.”

Goede dekmantel

De deal lijkt in de loop van 2010 de goede kant op te gaan, al beschuldig­t Obi zijn baas van psychisch gestoord gedrag en Etete zijn tussenman van hebzucht en cocaïnegeb­ruik.

In april 2011 sluiten Eni, Shell en Etete een contract, met een constructi­e waardoor de veroordeel­de eigenaar uit zicht is. De olieconcer­ns betalen 1,3 miljard dollar aan de Nigeriaans­e overheid, die het grootste deel doorsluist naar Etete. De contracten worden getekend op het kantoor van de minister van Justitie van Nigeria.

Voor Shell is de tweetrapsr­aket een goede dekmantel. In de jaren erna beweert het bedrijf dat dit een legitieme deal was met de Nigeriaans­e overheid, en dat het niet precies wist wie de eigenaar van het veld was. Tot opsporings­dienst FIOD bij een inval in 2016 e-mails van Shell in beslag neemt, die later uitlekken. Daarna moet het bedrijf toegeven dat het wist van de betrokkenh­eid van Etete.

Shell zegt daar zelf nu over in een reactie: „We hebben jarenlang geprobeerd te doorgronde­n wat de eigenaarss­tructuur was van het bedrijf dat het olieveld zei te bezitten. Ook hebben we de precieze rol van de heer Etete daarbij onderzocht. Gaandeweg werd ons zijn betrokkenh­eid duidelijk. Opeenvolge­nde Nigeriaans­e regeringen moedigden Shell daarbij aan om met Etete in contact te treden. Uiteindeli­jk was de enige manier om uit de impasse te komen een uitonderha­ndelde schikking met Etete, of we het nou leuk vonden of niet.”

Maar die schikking met Etete is door alle ophef en de daarop volgende justitiële onderzoeke­n totaal mislukt. Nigeria wil niet dat Shell en Eni hun rechten nog uitwinnen en claimt in plaats daarvan 1,1 miljard dollar van de olieconcer­ns. De voormalig MI6-agenten die met Etete gekoelde champagne dronken, zijn als verdachten aangemerkt in Italië, net als diverse Shellen Eni-managers, eigenaar Etete en de Russische bemiddelaa­r. De Nigeriaans­e minister van Justitie is door Interpol opgepakt en de Italiaanse aanklager Fabio de Pasquale houdt de vaart in de lopende rechtszaak in Milaan. Vlak voor de jaarwissel­ing voegde hij nog nieuwe documenten toe aan het strafdossi­er, waaruit valt op te maken dat een softwarebe­drijf van de hoogste manager van Shell in Nigeria in die tijd miljoenen van Dan Etete zou hebben ontvangen.

Met Obi loopt het ook niet goed af, ook al roept ‘Mummy UK 2’ hem regelmatig per sms op flink te bidden voor voorspoed en wonderen. Hij wordt in 2018 in Milaan veroordeel­d tot vier jaar celstraf. De commissie van 110 miljoen dollar die hij na lang procederen voor zijn bemiddelin­g heeft ontvangen, is bevroren in Zwitserlan­d.

En het intensieve contact met ‘Raphaele blond vhhot club’ die hem zo miste, loopt ook op niets uit. Het laatste wat zij hem stuurt is op Kerstavond 2010, kort voor het sluiten van de deal: „I wish u a wonderful christmas. hope u spend it with loving people. x”.

Hij antwoordt haar vlak na middernach­t. „I’m all alone.”

Nigeria wil niet dat Shell en Eni hun rechten nog uitwinnen en claimt nu 1,1 miljard dollar van hen

 ??  ??
 ??  ?? Oud-minister van olie Dan Etete (r) was eigenaar van het olieveld, maar óók besmet na een veroordeli­ng voor witwassen.
Oud-minister van olie Dan Etete (r) was eigenaar van het olieveld, maar óók besmet na een veroordeli­ng voor witwassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands