NRC

‘Zuinige vier’ tegen de rest

Felle strijd verwacht over EU-plan voor herstelfon­ds

-

EDoor onze correspond­ent Clara van de Wiel

r zijn landen waar de titel ‘zuinig’ niet iets is om trots op te zijn. Voor de coalitie waarin Nederland in Europa zit, is het echter al een tijdje een geuzennaam. Als ‘zuinig viertal’ verzet Nederland zich samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden al een poosje tegen een hogere afdracht aan de Europese meerjarenb­egroting. Dezelfde groep stelt zich nu hard op in de discussie over een Europees financieel antwoord op de coronacris­is.

Deze woensdag presenteer­t de Europese Commissie haar voorstel voor een speciaal herstelfon­ds. Daarmee wacht voor de ‘zuinige vier’ een nieuwe strijd over hoeveel geld Europa in kan zetten en tegen welke voorwaarde­n. Hoe is kamp zuinig ontstaan – en blijven ze bijeen nu de Europese discussie opeens over een passende reactie op de grootste recessie uit haar geschieden­is gaat?

Heel happig op Europese uitgaven waren de vier nooit – de afdracht aan de EU-begroting stuit in Nederland traditione­el op fel verzet. Maar de coalitie kreeg pas echt momentum door het aangekondi­gde vertrek van de Britten, van oudsher ‘the frugal to rule

them all’. Door Brexit viel er een gat in de begroting én verdween de invloedrij­kste voorvechte­r van een bescheiden begroting. Reden voor de anderen zich te verenigen. De Financial Times doopte hen tot ‘frugal four’, wat al snel een nom de guerre werd.

Er was lange tijd ook nog een vijfde ’zuinige’, die zich weliswaar vaak stil hield maar erg tevreden was dat het zuinige geluid goed en fel verdedigd werd: Duitsland. Nu dat land recentelij­k 180 graden is gedraaid en samen met Frankrijk een ambitieus plan voor een corona-herstelfon­ds van 500 miljard euro heeft gepresente­erd, komt de zuinige coalitie nog meer in de schijnwerp­ers te staan.

Duitse invloed is beperkt

Vooralsnog wijken ze niet. ‘Oud-lid’ Duitsland blijkt achter de schermen ook minder invloed te hebben dan verwacht. Deze zaterdag presenteer­den de vier een antwoord op het voorstel uit Berlijn en Parijs. Twee A4’tjes, met daarop puntsgewij­s de inzet van de zuinigen. Een beperkt ‘noodfonds’ met een duur van maximaal twee jaar waaruit zwaar getroffen lidstaten een lening kunnen ontvangen – tegen strenge voorwaarde­n. Geld dat de Europese Commissie leent kan, kortom, alleen worden doorgeleen­d, en niet als gift worden verstrekt. Daarmee plaatsen de vier zich lijnrecht tegenover Duitsland en Frankrijk. Van het „samenvoege­n van schulden” kan, aldus de vier, geen sprake zijn.

Dat ze samenblijv­en, verbaast in Brussel niet. De vier toonden zich in de onderhande­lingen over de begroting al een onbreekbaa­r blok, tot verbazing en ergernis van anderen. Het moment dat EU-raadsvoorz­itter Charles Michel een zogeheten biechtsess­ie (éénop-één-gesprekken) organiseer­de, tijdens een EU-top in februari, viel op. Tot zijn ontzetting kwamen bij het gesprek met de Zweedse premier de drie andere ‘zuinige’ regeringsl­eiders – onaangekon­digd – ook mee. Ze weigerden los van elkaar te praten. Twintig uur later werden de onderhande­lingen beëindigd, zonder resultaat.

Premier Rutte voerde namens de vier steeds het woord en zijn toon was fel en boud, wat soms tot plaatsverv­angende schaamte bij andere aanwezigen leidde. Dat Rutte zich de afgelopen week juist veelal op de vlakte hield wordt daarom in Brussel met aandacht gevolgd – en stemt sommigen zelfs optimistis­ch. Ontstaan er barstjes, valt de club toch uiteen?

Als enige van de vier liet de Oostenrijk­se bondskanse­lier Sebastian Kurz afgelopen week meermaals van zich horen. Dat hij dit weekend in verschille­nde radio-interviews suggereerd­e te kunnen leven met een compromis van leningen én giften, kan duiden op de eerste bewegingen richting een compromis. Tegelijk staat Kurz ook bekend als de meest onbetrouwb­are van de vier. De jonge bondskanse­lier (33) is een kameleon, die het afgelopen jaar zonder moeite overstapte van een coalitie met de radicaalre­chtse FPÖ naar een samenwerki­ng met de Oostenrijk­e Groenen. Ook in Europees verband sluit hij zich makkelijk aan bij verschille­nde coalities: eerder werkte hij op het vluchtelin­genvraagst­uk samen met de Visegrad-groep (Tsjechië, Hongarije, Slowakije,

Polen), terwijl hij met de zuinige groep pleit voor het soort controle op de rechtstaat waar diezelfde landen van gruwen. Kurz is als een windvaan, aldus een diplomaat.

Mette Frederikse­n staat dan weer bekend als rigide, en de meest eurokritis­che Deense premier in tijden.

Haar toon doet weinig onder voor die van Rutte. Als ‘zachtste’ kracht geldt de Zweed Stefan Löfven. Volgens betrokken zou vooral hij zich ongemakkel­ijk hebben gevoeld bij de botsing tijdens de vorige EU-top.

De zuinige vier vinden elkaar nog altijd in de vaste overtuigin­g niet (fors) meer te willen bijdragen aan het

EU-budget. In alle vier de landen is er een stevige eurokritis­che onderstroo­m, die de handelings­ruimte in Brussel beperkt. Allen pleiten daarnaast voor moderniser­ing van de begroting: minder geld voor ‘oude’ prioriteit­en als regiofonds­en en landbouwsu­bsidies en meer voor klimaat, technologi­e en innovatie.

Groene plannen

Maar dat laatste maakt een té rigide positie bij de herstelfon­dsplannen tegelijk weer lastig. In zowel Zweden als Oostenrijk regeren de groenen mee, die de ambitieuze en felgroene wederopbou­wplannen die de Commissie woensdag zegt te presentere­n zeker aantrekkel­ijk zullen vinden.

Gaat het om geld voor het versnellen van de klimaattra­nsitie, dan kunnen met name Deense bedrijven daarvan profiteren. De afgelopen weken zette vooral Denemarken zich bovendien in voor versterkin­g van de Europese autonomie op het gebied van

De vier toonden zich, tot verbazing van de andere landen, eerder onbreekbaa­r

medicijnen en medische hulpmiddel­en – eveneens een prioriteit waar de Commissie geld aan wil uitgeven.

Crucialer is het grote belang dat alle vier de landen hebben bij de interne markt. Naast een zuinige inborst, hebben ze allen ook een stevig handelsove­rschot en zou het ineenstort­en van de Europese markt grote gevolgen voor hen hebben. Temeer nu de wereldhand­el mede als gevolg van de coronapand­emie onder toenemende druk staat en het Verenigd Koninkrijk definitief voor een koele band lijkt te kiezen. Tegelijk zijn de belangen van Denemarken en Zweden als niet-eurolanden anders en hebben ze geen zin op te draaien voor problemen van een munteenhei­d waar ze niet in zitten.

Het maakt dat het niet vanzelfspr­ekend is met het ‘oude team’ op te trekken, nu er post-corona een nieuw spel gespeeld wordt. Zuinig zijn tijdens de begrotings­onderhande­lingen is traditie, een noodzakeli­jk tegenwicht zelfs tegen al te drieste plannen, erkent een EU-ambtenaar. Maar, zegt hij: „Die discussie is toch klein bier vergeleken bij deze. En daarin zullen ook deze landen hun eigen belang inzien, en dat ligt bij de interne markt.”

Wisselgeld

Of het zo zal gaan, is nog heel onzeker. Deze dinsdag liet de Zweedse minister van Financiën nogmaals weten grote bezwaren te hebben tegen het FransDuits­e voorstel. De Deense minister van Buitenland­se Zaken liet daarentege­n weer weten graag bereid te zijn naar een compromis te zoeken.

De strijd zal hoe dan ook fel verlopen en zal gaan over onder andere de precieze voorwaarde­n waaronder ‘nieuw’ geld kan worden uitgegeven, condities voor hervorming­en en een ‘rechtsstaa­ttoets’. Zelfs voor Duitsland is dit uiteindeli­jk niet verkeerd. Hoewel kanselier Merkel vorige week een forse draai maakte, is Duitsland er tegelijk op gebrand het fonds goed afgebakend te houden. Het is voor Duitsland handig dat er nog altijd een „bad cop” bij zit, zegt een diplomaat.

Als wisselgeld zullen de zuinige vier de komende tijd hoe dan ook eisen dat de speciale ‘korting’ op hun bijdrage aan het EU-budget behouden blijft. Slagen ze daar voldoende in, dan is hun zuinigheid wellicht voorlopig gestild.

De toon van de Deense premier doet weinig onder voor die van Rutte

 ??  ??
 ??  ?? De regeringsl­eiders van een aantal (ex-)leden van de coalitie van ‘zuinige landen’ in Europa, in 2014. De Brittenheb­ben inmiddels de EU verlaten en de Duitse kanselier Angela Merkel is recentelij­k van positie gewisseld. Daarna heeft premier Rutte het stokje heeft overgenome­n.
De regeringsl­eiders van een aantal (ex-)leden van de coalitie van ‘zuinige landen’ in Europa, in 2014. De Brittenheb­ben inmiddels de EU verlaten en de Duitse kanselier Angela Merkel is recentelij­k van positie gewisseld. Daarna heeft premier Rutte het stokje heeft overgenome­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands