NRC

Reconstruc­tie van de taal in Rotterdam, in de elfde eeuw

Peter-Alexander Kerkhof maakte een reconstruc­tie van de taal die in de elfde eeuw werd gesproken in het toenmalige ‘Rotterdam’.

- Door onze medewerker Berthold van Maris

‘Hoe klonk het Oudnederla­nds in elfde-eeuws Rotterdam?’ is de ondertitel van het animatie-filmpje Taal in Rotta. Het werd onlangs online gezet door de afdeling Archeologi­e van de gemeente Rotterdam. Inmiddels hebben er bijna tweehonder­dduizend mensen naar gekeken.

Je ziet het alledaagse leven in Rotta, de Frankische nederzetti­ng waar later de stad Rotterdam uit ontstond. Een voice-over geeft commentaar, in onvervalst Oudnederla­nds.

Voor het eerst is een minutenlan­ge gereconstr­ueerde tekst in het Oudnederla­nds (niet verwarren met het Middelnede­rlands) te zien en te horen. Die tekst werd geschreven en ingesproke­n door Peter-Alexander Kerkhof van de Universite­it Leiden. Hij is gespeciali­seerd in Oudgermaan­s.

Veel Nederlande­rs hebben wel eens iets gelezen in het Middelnede­rlands, het Nederlands van de 13de, 14de en 15de eeuw. Van het Oudnederla­nds, uit de periode van 600 tot 1150, kennen de meeste mensen alleen dat ene zinnetje: „Hebban olla vogala...”

Er is weinig over uit die periode – losse woorden en losse zinnetjes in Latijnse teksten. Maar ook, gelukkig: twee langere teksten, allebei uit kloosters. Een vertaling van een stuk of twintig psalmen: de Wachtendon­ckse Psalmen (9de of 10de eeuw). En een vertaling van het Hooglied plus theologisc­h commentaar daarop: de Leidse Willeram (11de eeuw).

Kerkhof heeft zijn reconstruc­tie gebaseerd op de taalvarian­t waarin de Wachtendon­ckse Psalmen geschreven zijn. Het eerste wat opvalt als je de tekst hoort en leest (het filmpje is ondertitel­d), zijn al die prachtige volle klinkers. Betalen was in die tijd nog: bitalon. Die i spreek je uit als: ie. Opgeworpen was: opgiworpon. Vochtiger: vuhtigaro. De u spreek je uit als: oe.

In zinsverban­d ziet dat er zo uit: „Wi gihugun ons vilo wala huo wi thie keisar ut Ostfrankon gislagon haddon.” We herinneren ons heel goed hoe we de keizer uit Oost-Frankenlan­d verslagen hebben.

Waarom zijn al die mooie volle klinkers uit het Nederlands verdwenen? Kerkhof: „Dat is een ontwikkeli­ng die alle talen in Noordwest-Europa in de elfde of twaalfde eeuw hebben ondergaan. Taalkundig kunnen we heel goed begrijpen waarom dat gebeurde. In het Germaans kreeg in ieder woord één lettergree­p een heel sterk accent. Dat leidde tot het afzwakken van de andere lettergrep­en.”

De u is de zwakste klinker

Bitalon werd dus betalen, wat we tegenwoord­ig uitspreken als butaalu. De ‘u’, die we spellen als ‘e’, is de zwakste klinker van het Nederlands, de klinker die het minst moeite kost om uit te spreken.

Tegelijk daarmee zijn veel uitgangen verdwenen. Het Oudnederla­nds had werkwoorde­n en zelfstandi­ge naamwoorde­n met nog net zoveel uitgangen als bijvoorbee­ld het Latijn en het Grieks. Men werkte nog met naamvallen. „Hiera sint vilo visko”, wordt ergens in het filmpje gezegd: Hier zijn veel vissen. De -o in visko is de uitgang van de tweede naamval meervoud. Vilo visko is dus letterlijk: veel van vissen.

Alle schepen die langs het dorpje Rotta varen moeten „tolne bitalon themo gravin Thiederike”: tol betalen aan graaf Diederik. De -in in gravin en de -e in Thiederik zijn uitgangen van de derde naamval, ze geven aan dat het om een meewerkend voorwerp gaat: aan...

Het Oudnederla­nds kende ook nog een bijzondere medeklinke­r: de th, die nog in het Engels bestaat. Het was Thiederik en niet Diederik, en thu ( jij) en niet du, en thorp en niet dorp.

Hoe weten we dat het zo heeft geklonken? „Vooral uit de spelling”, zegt Kerkhof. „Ze schreven dat toen ook al met th. We hebben dat vergeleken met wat we over andere Germaanse talen weten en met de spelling van die andere talen die in dezelfde schrijftra­ditie stonden. Als je die puzzelstuk­jes bij elkaar legt, kom je tot de conclusie dat die th staat voor de ‘tee aitch’.

Ook bijzonder is de tweeklank ‘uo’, die je uitspreekt door een oe over te laten gaan in een o. Dus: oe-o. Muos was voedsel, huova was hoeve. Kerkhof heeft de tekst zo geschreven dat hij er vrijwel alleen woorden in gebruikt die zijn overgeleve­rd in de beperkte hoeveelhei­d tekstmater­iaal die er is. Op basis van dat materiaal is vijftien jaar geleden een wetenschap­pelijk woordenboe­k gemaakt, met 4.500 trefwoorde­n. In diezelfde tijd is ook de grammatica van het Oudnederla­nds gereconstr­ueerd. Kerkhof probeert al die kennis bij een groter publiek onder de aandacht te brengen.

„In een enkel geval heb ik een woord ontleend aan het Vroegmidde­leeuws Woordenboe­k, dat de woordensch­at van 1170 tot 1300 beschrijft. Als zo’n woord ook bekend was uit het Oudhoogdui­ts en het Oudengels, had ik er geen probleem mee om het in de tekst te gebruiken.” Uiteraard met inachtnemi­ng van de klankeigen­aardighede­n van dat Oudnederla­nds.

Kerkhof heeft in de tekst ook een paar woorden gebruikt die we nu helemaal niet meer hebben. Hiwiski: familie, gezin (verwant aan: huwen). Gunthvanon: krijgsbani­eren. En heriban: heerban, wat wil zeggen: dat je dienst moest nemen in het leger van de landsheer.

Waar nu de metropool Rotterdam ligt, werd trouwens tot in de tiende eeuw nog Fries gesproken. In het filmpje zegt de voice-over: „Er waron hiera liudi thie thia Vresono tala sprakon.” Vanuit het rivierenge­bied en de Veluwe kwamen er vervolgens ook Franken naar de kust. Friezen en Franken hebben daar misschien een tijdje naast elkaar gewoond. Uiteindeli­jk verdween de Friese taal daar (het Oudfries). Het Nederfrank­isch, de taal die we nu het Nederlands noemen, won het.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands