NRC

Reizen met ov wordt één groot experiment

Vanaf volgende week rijden trein, bus en metro weer op volle sterkte. Spannend voor de vervoerder­s. Reizigersg­edrag is onvoorspel­baar.

- Door onze redacteure­n Mark Duursma en Jos Verlaan

Eigen verantwoor­delijkheid van de reiziger. Pas optreden als het echt niet langer kan. En vooral wennen aan het loslaten van de anderhalve­meternorm. Voor NS en andere vervoerder­s is het openbaar vervoer vanaf volgende week één groot laboratori­um.

Een proeftuin waarin het aan de passagiers zelf is om voldoende afstand tot elkaar te houden. Waarin conducteur­s die passagiers, eenmaal ingestapt, wel mogen aanspreken en bekeuren als ze geen mondkapje dragen (95 euro), maar niet als er onvoldoend­e afstand wordt bewaard. Waarin buschauffe­urs in dunbevolkt­e regio’s de instructie hebben om niemand bij de halte te laten staan, ook niet als de bus voller is dan is toegestaan. Een proeftuin omdat niemand weet hoeveel reizigers volgende week zullen terugkeren naar bus, trein, tram of metro.

Vanaf 2 juni rijdt het openbaar vervoer weer op volle sterkte, om plaats te bieden aan maximaal 40 procent van het aantal reizigers van vóór de coronacris­is (toen circa 2,4 miljoen mensen dagelijks incheckten). Als het er meer worden komt, ondanks de mondkapjes­plicht, de volksgezon­dheid in gevaar en is het besmetting­sgevaar te groot. In treinen maken stickers nu al duidelijk welke zitplaatse­n bezet mogen worden; alleen raamplaats­en zijn toegestaan. En gangpaden zijn geen staanplaat­sen.

Volle sterkte

NS kan de incheckpoo­rtjes naar de perrons afsluiten als het te druk wordt. Maar als het advies om alleen te reizen als het noodzakeli­jk is wordt nageleefd is dat niet nodig.

„Met de huidige beperkte dienstrege­ling vervoerden we de afgelopen maanden 9 tot 14 procent van het oorspronke­lijke aantal passagiers”, zegt voorzitter Pedro Peters van brancheorg­anisatie OV-NL. „We gaan nu op volle sterkte rijden. Er zit behoorlijk rek in het aantal passagiers dat we veilig kunnen vervoeren.”

De verkeersle­idingscent­ra van de vervoersbe­drijven in de grote steden kunnen maatregele­n nemen en materieel of handhavers sturen als dat nodig is. Conducteur­s van NS kunnen terecht bij de centrale meldkamer in Utrecht. Daar kan ook politiever­sterking worden aangevraag­d, als dat nodig is. Waarbij het vervolgens aan de individuel­e hoofdcondu­cteur of buschauffe­ur is of hij het verantwoor­d vindt om te vertrekken.

De vervoersbe­drijven en het crisiscoör­dinatiecen­trum op het ministerie van Infrastruc­tuur en Waterstaat beoordelen achteraf of de proef geslaagd is en of verdere versoepeli­ng mogelijk is. In dat coördinati­ecentrum wordt dagelijks het reisgedrag in kaart gebracht.

„Dáár ligt ook die verantwoor­delijkheid”, benadrukt Peters. „Het is het kabinet dat in maart besloot tot die lockdown in het openbaar vervoer. Het is diezelfde overheid die nu tot deze versoepeli­ng heeft besloten. Wij facilitere­n en adviseren. Het kabinet gaat over de vervolgsta­ppen.”

NS probeert het reizigersg­edrag te beïnvloede­n met ‘positieve aanwijzing­en’, markeringe­n op de perrons en in de stationsha­llen, stickers in de treinen. „We wijzen op gewenst gedrag”, zei Mirjam Schokker, stationsma­nager van Utrecht Centraal, dinsdag tijdens een webinar van vakblad OV- Magazine. „Als mensen zich prettig voelen, zijn ze meer geneigd regels te volgen. Daarom markeren we bijvoorbee­ld niet te veel perrontege­ls met de aanwijzing om vijf tegels afstand te houden. Dat voelt onveilig. Je moet niet het gevoel krijgen dat je op een crime scene bent beland.”

Arthur Scheltes van adviesbure­au Goudappel Coffeng voorziet vijf knelpunten op stations, vertelde hij in het webinar. Nauwe paadjes in winkels en horeca. Drukte bij in- en uitchecken, perrontoeg­angen en in- en uitstappen. De fietsensta­llingen worden drukker omdat meer mensen met de fiets naar het station komen. In- en uitgaande passagiers kunnen wellicht worden gescheiden, bij de poortjes en de treinen.

Vervoersbe­drijven zijn nog volop in overleg met hun personeel en vakbonden over hun veiligheid en werkinstru­cties. Mondkapjes zijn verplicht vanaf het moment dat een passagier instapt. Niet op de haltes, perrons of in de stationsha­l. Conducteur­s moeten het bij handhaving vooral hebben van sociale controle.

Of het gaat lukken? Feitelijk is het allemaal een spreidings­probleem, verwacht NS. Een probleem dat voor corona ook al speelde: te druk in de spits, rustig midden op de dag. Als de spits wordt ontzien, is er voldoende ruimte voor iedereen.

Je moet niet het gevoel van een crime scene krijgen Mirjam Schokker stationsma­nager

 ??  ??
 ??  ?? In de trein tussen Groningen en Leeuwarden wordt het sinds enkele weken al wat drukker.
In de trein tussen Groningen en Leeuwarden wordt het sinds enkele weken al wat drukker.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands