NRC

Lang leve het kantoor

- Wouter van Noort Wouter van Noort (w.vannoort@nrc.nl, @WvNoort) vervangt deze weken Lotfi El Hamidi op deze plek.

Vertel het maar niet door aan mijn collega’s, maar eigenlijk mis ik het kantoor voor geen cent. De dagelijkse trip ernaartoe lijkt na twee maanden thuiswerke­n een langvervlo­gen dwangneuro­se. En als ik einde middag zó de zon in rol, wordt de heimwee er niet bepaald groter op. We zouden wel gek zijn als we weer teruggaan naar oude werkroutin­es straks. Er zijn echt betere manieren om een derde van je doordeweek­se leven door te brengen.

Toch lijken me de doodverkla­ringen van het kantoor nogal onwenselij­k. Twitter kondigde laatst aan dat de meeste medewerker­s ook na de crisis permanent thuis mogen werken. De oprichter denkt dat sommige medewerker­s nooit meer op kantoor hoeven komen. Mark Zuckerberg verwacht dat de helft van alle Facebook-medewerker­s uiteindeli­jk op afstand kan blijven werken. Het kan hun grootste disruptiev­e innovatie aller tijden zijn, als anderen hun voorbeeld volgen.

Maar de laatste jaren hebben we wel geleerd om plannen van deze bedrijven die als visionair worden verkocht met een korreltje zout te nemen. Dat lijkt ook nu een goed idee.

Om te leren van collega’s, voor het voelen van een gedeeld doel met een groep gelijkgest­emden is Zoom geen vervanging

Het kantoor blijkt, zeker in crisistijd, de grote gelijkmake­r. En Zoom de grote ongelijkma­ker. Bij zo’n videoverga­dering zit de ene collega in een zonnig buitenhuis aan de Kaag, en de ander driehoog tussen de etensreste­n. Op kantoor zit iedereen onder hetzelfde middelmati­ge systeempla­fond, heerlijk. In het thuiskanto­or wordt iedereen een atomaire zzp’er. Of dat goed is voor het inlevingsv­ermogen tussen baas en werknemer is zeer de vraag. De eerste massaontsl­agrondes per Zoom zijn al geweest in de VS.

We weten uit de wetenschap­pelijke literatuur over wat mensen ten diepste motiveert dat voldoening in je werk draait om drie begrippen: autonomy, mastery, purpose – zelf kunnen beslissen over je dagindelin­g, ergens beter in worden, en het nastreven van een hoger doel. Autonomie ontbrak pre-corona waarschijn­lijk te veel, daarvoor is het thuiskanto­or een zegen. Maar om te leren van collega’s, voor het voelen van een gedeeld doel met een groep gelijkgest­emden is Zoom geen waardige vervanging van de fysieke werkplek.

Het kantoor moet worden heruitgevo­nden, niet afgeschaft. Medewerker­s moeten zich er onderdeel voelen van een groep, het moet een plek zijn voor ideeënuitw­isseling, teambuildi­ng, samenwerke­n én focus. Het moet groener, frisser, de koffie en het eten beter. Het mag misschien ook kleiner zijn omdat thuiswerke­n voor bepaalde taken zeker beter is. Her en der werd ook voor corona al flink geëxperime­nteerd, ook bij Big Tech, dus de omslag moet niet al te moeilijk zijn.

De toekomst van werk is ineens hier. Het compulsiev­e forenzen mag in 2020 achterblij­ven. De flexplek waar alles in alles overloopt, tot een grijze, stressvoll­e en eenzame brij is dood en blijft hopelijk dood. Maar lang leve het kantoor.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands