NRC

Twitter plaatst factcheck bij tweets van president Trump

De Amerikaans­e president Trump schreef op Twitter dat stemmen per post fraude in de hand werkt. Twitter corrigeert met een factcheck.

- Door onze correspond­ent Frank Kuin

Twitter heeft dinsdag voor het eerst twee tweets van de Amerikaans­e president Donald Trump voorzien van een factcheck, waarin wordt gewaarschu­wd dat beweringen van Trump over stemmen per post ongefundee­rd zijn. Het is een opzienbare­nde confrontat­ie met de president, een grootgebru­iker die vaker wordt beschuldig­d van verspreidi­ng van misinforma­tie.

Bij tweets waarin Trump beweert dat stemmen per post fraudegevo­elig is, heeft Twitter links geplaatst naar „feiten over poststemme­n”. Ze leiden naar een pagina met nieuws en informatie van feitenchec­kers over de beweringen, met als titel „Trump doet ongefundee­rde bewering dat stemmen per post leidt tot kiezersfra­ude”.

Trump stelt dat stemmen per post, waarvan wordt aangenomen dat het ongunstig uitvalt voor zijn Republikei­nse partij, leidt tot „aanzienlij­ke fraude”. „Stembussen zullen worden geroofd, stembiljet­ten vervalst en zelfs illegaal worden geprint en worden onderteken­d met vervalste handtekeni­ngen”, aldus de president.

Bij de factcheck staat onder meer: „Trump beweerde onterecht dat het insturen van stembiljet­ten per post zal leiden tot vervalste verkiezing­en. Volgens factchecke­rs is er geen bewijs van een verband tussen briefstemm­en en kiesfraude.” Ook wordt ontkracht dat iedereen in de staat Californië per brief een stembiljet ontvangt. „In werkelijkh­eid ontvangen alleen geregistre­erde kiezers stembiljet­ten.”

Trump reageerde fel door Twitter dinsdagavo­nd in een paar nieuwe tweets te beschuldig­en van „inmenging in de presidents­verkiezing­en” en „onderdrukk­ing van de vrijheid van meningsuit­ing”.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands