NRC

J.K. Rowling komt met een nieuw kinderboek – zonder tovenarij

- Door onze redacteur Thomas de Veen

„Het is geen Harry Potter en er zit geen tovenarij in”, waarschuwd­e J.K. Rowling meteen. Maar de online opwinding was niettemin groot, dinsdagmid­dag bij de aankondigi­ng van het nieuwe kinderboek van de succesvols­te kinderboek­enschrijfs­ter ter wereld, na meer dan tien jaar. In november verschijnt The Ickabog, een sprookje „over waarheid en machtsmisb­ruik”. Voor die tijd geeft ze het verhaal gratis weg: de komende zeven weken verschijne­n er elke werkdag hoofdstukk­en op de openbaar toegankeli­jke website theickabog.com.

Rowling schreef het sprookje jaren geleden, „in horten en stoten tussen de Potter-boeken”. Ze las het voor aan haar kinderen, maar het verdween „naar zolder” vanwege een publiceerp­auze en andere boeken, romans en thrillers voor volwassene­n, die voorgingen. Onlangs besloot ze „de stoffige doos” weer van zolder te halen, om het verhaal alsnog te publiceren „voor kinderen in lockdown”. Royalty’s zal ze doneren aan mensen die zwaar getroffen zijn door het coronaviru­s.

In de eerste hoofdstukk­en, die dinsdagmid­dag online kwamen, introducee­rt Rowling een sprookjesl­and met de naam Cornucopia, het „gelukkigst­e koninkrijk ter wereld”, waar de mensen zich niet erg druk maken over het monster Ickabog, dat ergens aan de noordrand van het land schijnt te wonen. De toon, vol ironie en overdrijvi­ng, doet sterk denken aan De Vertelsels van Baker

de Bard, het boek met sprookjes uit de magische wereld van Harry Potter, dat Rowling in 2008 publiceerd­e – haar laatste kinderboek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands