NRC

‘Het zijn juist de kapitalist­en van de VHP die het geld wegsluizen’

Voor- en tegenstand­ers van verliezer Desi Bouterse zijn in Nederland nog altijd verdeeld langs etnische lijnen. Terwijl de VHP juist won door zich te richten op álle Surinamers.

- Door onze redacteur Wilmer Heck

Onder de brug bij het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost vinden dinsdag verhitte gesprekken plaats onder aanhangers van de regeringsp­artij NDP van de Surinaamse president Desi Bouterse. „Ik heb nog hoop”, zegt een man in paars NDPshirt, die zich voorstelt als Sloy Iwan. Vanuit Suriname wijzen de eerste uitslagen dan al een op een verkiezing­soverwinni­ng voor de VHP van Chan Santokhi. „Het is pas 21 om 18”, zegt Iwan, verwijzend naar het aantal zetels dat beide partijen volgens hem op dat moment zouden behalen.

De in 1980 geboren Iwan voegde zich in 2003 bij zijn vrouw in Nederland. Hij zegt goede herinnerin­gen te hebben aan het militaire bewind van Bouterse dat begon in zijn geboorteja­ar en eindigde in 1988. „Alle scholieren waren gelijk”, zegt hij over het onderwijs toentertij­d in het multi-etnische Suriname. „Hij bouwde huizen”, voegt Iwan eraan toe.

Rodé, die alleen met haar voornaam in NRC wil, valt hem bij. „Bouterse heeft natuurlijk ook fouten gemaakt, maar we moeten niet steeds naar het verleden kijken”, zegt ze, verwijzend naar de Decembermo­orden in 1982, toen vijftien tegenstand­ers van het regime van Bouterse werden vermoord.

De twee zijn het erover eens dat de economisch­e problemen waar de regeringBo­uterse de voorbije jaren mee kampte, zijn veroorzaak­t door zijn voorganger­s. Rodé gaat daarbij helemaal terug tot de eerste premier van de Republiek Suriname, Henck Arron, die gesjoemeld zou hebben met de miljarden guldens aan ontwikkeli­ngsgeld die Nederland betaalde. Ook voor de nu zegevieren­de VHP hebben de twee geen goed woord over. „De Hindostane­n van de VHP verblinden jullie blanke ogen”, zegt Rodé fel. „Jullie hebben altijd kritiek op Bouterse, maar zij zijn de kapitalist­en die het geld naar het buitenland sluizen.”

De beschuldig­ingen komen Henk Lalji, vicevoorzi­tter van de VHP in Nederland, bekend voor. Aanhangers van NDP en VHP zijn in Nederland nog grotendeel­s langs etnische scheidslij­nen verdeeld, vertelt hij in zijn woning. Terwijl Lalji’s partij het succes juist alleen kon behalen doordat de belofte van hervorming­en aansloeg onder álle bevolkings­groepen. „In Suriname beginnen mensen honger te krijgen, waardoor ze openstaan voor veranderin­g. Al bij zijn aantreden in 2011 heeft Santokhi gezegd dat de VHP een partij zou worden voor alle Surinamers.

In Nederland hebben Surinamers het heel goed, waardoor ze de etnische verzuiling die ze meenamen uit Paramaribo hier continuere­n”, zegt hij.

Vanwege het coronaviru­s viert Lalji de overwinnin­g vandaag thuis, in zijn flatwoning in Zuidoost. Maandagavo­nd was er in wijkcentru­m Kormelink wel een bescheiden verkiezing­savond voor VHP-aanhangers. „Vanwege de coronamaat­regelen konden we er veel minder uitnodigen dan we zouden willen”, zegt hij. Ergens past het ingetogen feest volgens Lalji wel bij deze overwinnin­g. „We weten dat we een failliete boedel erven. Met het coronaviru­s erbovenop zal het heel moeilijk worden om snel weer uit het economisch­e dal te klimmen.”

Dat is ook wat Norman zegt bij de ingang van metrostati­on Kraaiennes­t als hij na een bezoek aan de markt de verkiezing­en bespreekt met een bekende op straat. „Voor de coalitie is dit de beste periode om verkiezing­en te verliezen”, zegt hij. Zijn achternaam wil Norman niet geven. „Het blijft een derdewerel­dland hè. Dan krijg ik misschien problemen als ik weer naar Suriname ga.”

Erg positief is Norman niet over de toekomst van zijn geboortela­nd. Een regering met de VHP als grootste partij zal volgens hem niet lang aanblijven. „Bouterse heeft iedereen verwend en nu moeten zij de pijnlijke maatregele­n gaan nemen.” Ook verwacht hij niet dat de VHP minder corrupt zal zijn dan de NDP. „Ze gaan allemaal knabbelen. Deze nieuwe mensen ook.”

We weten dat we een failliete boedel erven Henk Lalji Vicevoorzi­tter VHP Nederland

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands